Magistratii din toata tara analizeaza modificarile aduse de PSD si ALDE in Justitie, printre ele fiind si desfiintarea Sectiei Speciale
sectia specialalegile justitieimagistratiprocurorijudecatoricatalin predoiuministerul justitiei
Soarta Sectiei Speciale de investigare a infractiunilor in justitie va fi dezbatuta, joi, la adunarile generale ale magistratilor din Parchetul General, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). De asemenea, mai multe instante si parchete din Romania vor convoca intalniri in aceasta perioada, pentru dezbaterea problemelor principale din sistem. Intalnirile se organizeaza la solicitarea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, care vrea sa aiba un raspuns asupra viziunii pe care o au magistratii cu privire la cele mai importante modificari aduse de PSD si ALDE in sistemul judiciar.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, solicita magistratilor din intreaga tara un punct de vedere cu privire la principalele modificari operate de Guvernul PSD-ALDE in ultimii ani. Printre temele principale asupra carora Predoiu vrea sa afle parerea magistratilor se numara desfiintarea Sectiei Speciale, precum si pensionarea anticipata a magistratilor, trecerea la completuri de apel formate din 3 judecatori, dar si noul ciclu temporal de scolarizare al Institutului National de Magistratura (INM).
Astfel, in zilele de miercuri, joi si vineri, instantele si parchetele din tara vor organiza adunari generale, in care procurorii si judecatorii vor elabora un punct de vedere pe care il vor inainta ministrului Justitiei.
Instantele si parchetele din tara au primit, fiecare in parte, cate o scrisoare din partea ministerului de Justitie, care le adreseaza patru intrebari, la care magistratii pot trimite un punct de vedere. Iata continutul scrisorii trimise de ministrul Justitiei spre consultare, magistratilor din Romania:
"1. Schema de pensionare anticipata a magistratilor. S-ar impune sau nu prorogarea intrarii in vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?
2. Trecerea la completuri de 3 judecatori in apel. Consideram pertinente aceleasi intrebari mentionate supra la pct. 1.
3. Noul ciclu temporal de scolarizare la INM. Consideram pertinente aceleasi intrebari mentionate supra la pct. 1.
4. Sectia pentru Investigarea Infractiunilor Speciale din Justitie. Se impune desfiintarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a infiintat si revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a infiintat si in ce sens anume?
"Ministerul Justitiei va evalua cu atentie punctul dumneavoastra de vedere exprimat asupra celor de mai sus si argumentele invocate in sprijinul acestuia in cadrul prezentei consultari.