Magistrat: Mereu au fost si vor fi presiuni asupra judecatorilor ICCJ
iccjcristina tarceacorina corbumagistratijustitiecoruptie
Cristina Tarcea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a declarat ca judecatorii ICCJ au fost supusi de-a lungul timpului presiunilor, iar acest lucru nu se va schimba nici in viitor.
"Asa cum am mai spus, asupra judecatorilor Inaltei Curti, care asta e competenta prevazuta de lege, judeca cauzele in functie de calitatea persoanei au existat si vor fi intotdeauna presiuni, important e ca judecatorii Inaltei Curti sa fie puternici, drepti si verticali".
Magistratul a vorbit si despre schimbarea procedurii de numire a presedintelui ICCJ. Presedintele Romaniei a fost scos din procedura desemnarii sefului Inaltei Curti. Referitor la acest aspect, Tarcea isi exprima consimtamantul si spune ca este de acord cu modificarea legislativa in cauza.
"Mi se pare o solutie legislativa corecta intr-o societate in care mizam pe independenta justitiei, problema nu este acolo, tot asa cum am mai aratat si alta data, problema majora a societatii romane este a oamenilor pe care ii promovam in acele institutii. (...) Nu, atunci cand am fost intrebata de ce nu am candidat am raspuns altceva, raspuns pe care mi-l pastrez si anume faptul ca imi este foarte dor sa traiesc alaturi de oameni obisnuiti, normali , cu bun simt si cu multa onestitate. Nu e vorba neaparat de Inalta Curte, pentru ca asa cum am aratat colectivul de la Inalta Curte este un colectiv minunat. Este vorba de alta ocazii care vizau relatiile si institutionale, dar si personale", a explicat Tarcea.
Magistartul a tinut sa puncteze ca mandatul unui presedinte la Inalta Curte nu este deloc o misiune usoara.
"Orice mandat al presedintelui Inaltei Curti este dificil si in acelasi timp trebuie sa recunosc faptul ca dificultatea unui mandat prezida si din contextul social, asa ca nu am toate datele pentru a va spune in ce masura va fi sau nu un mandat dificil", a declarat Cristina Tarcea, la sosirea la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
ICCJ va avea un nou presedinte
ICCJ se afla in plina desfasurare a procesului de numire a unui nou presedinte. Actualului presedinte, Cristinei Tarcea, ii expira mandatul in septembrie, insa pana acum nu si-a depus dosarul pentru un nou mandat, iar singurul concurent intrat in cursa este judecatorul Corina Corbu.
Corbu a fost judecata de magistratii ICCJ, dar a obtinut o solutie definitiva de achitare. Corina Corbu a fost achitata definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul de coruptie in care a fost vizata si Gabriela Birsan. Dupa acest eveniment, Corina Corbu a fost numita, anul trecut, prin decret prezidential, in functia de presedinte al Sectiei de contencios administrativ din cadrul ICCJ, pe o perioada de trei ani.
Corina Corbu, audiata de CSM
Corina Corbu a fost audiata, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii pe tema candidaturii sale la sefia ICCJ.
Corbu a spus, inainte de intrarea in sedinta, ca au existat dificultati in comunicarea Instantei Supreme cu celelalte instante de judecata, dar si cu anumite institutii, ceea ce a imprimat un grad de lentoare.
"Au existat anumite dificultati, spun eu, in comunicarea Inaltei Curti atat in interiorul instantei, cat si in exterior. Au fost sesizatae si anumite dificultati si in colaborarea Inaltei Curti atat cu instantele de judecata si, uneori, si cu anumite institutii. Toate aceste aspecte, in opinia mea, au imprimat un anumit grad de lentoare procesului de modernizare al Instantei Supreme, insa am considerat ca acest lucru se datoreaza intr-un fel sau altul si nu as personaliza, pur si simplu asa a fost conjunctura, acestea au fost provocarile, astea sunt rezultatele", a declarat Corina Corbu, in cadrul interviului in fata Sectiei de Judecatori a Consililui Superior al Magistraturii.
Citeste si:
Noi masuri pentru consolidarea statului de drept. Peste 80% dintre cetateni acorda o importanta deosebita statului de drept