Lupta companiilor private pentru a supravietui in Romania. De ce nu mai avem angajati performanti?
salariu minim economiesalariu minim 2017cresteri salarialeimpozit profitcompanii private romania
Companiile private din Romania se lupta din greu sa supravietuiasca si sa incheie un nou trimestru pe plus. O data pentru ca povara fiscala din tara noastra devine si mai covarsitoare cu fiecare noua Guvernare si a doua oara din cauza angajatilor demotivati.
Noile modificari fiscale, taxe si impozite aparute peste noapte, parca au rolul de a pedepsi orice antreprenor roman. Cati dintre voi, dragi cititori afaceristi de meserie, v-ati gandit sa incepeti sa impachetati, sa va declarati in avans falimentul si sa va trimiteti angajatii acasa fara posibilitatea de a le oferi vreo recompensa financiara pentru disponibilizari in masa?
In primul rand, ar urma sa dispara
impozitul pe profit, deoarece noul Guvern anunta introducerea unui impozit diferentiat pentru companii de la inceputul lui 2018, in functie de cifra de afaceri.
Apare inca un impozit, denumit impozitul pe venit global, iar reducerea TVA pana la 18%, promisa de noua guvernare, este amanata cu un an, pana in 2019.
Nu in ultimul rand, se introduce taxa pe solidaritate din 1 ianuarie 2018 si apare o taxa suplimentara pentru produsele nocive, de la 1 septembrie 2017, cand urmeaza sa fie introdus un nou sistem de colectare (splyt payment).
Pe langa poverile fiscale amintite, companiile private romanesti mai au de suferit si de pe urma lipsei de motivare a angajatilor, asa cum spuneam inca de la inceputul materialului, in contextul in care salariul minim a crescut de 12 ori in ultimii 8 ani.
Daca analizam grilele de salarizare, vom observa cresterile rapide din sistemul bugetar, carora, companiile private nu le pot tine ritmul. La inceputul anului, salariile medii din mediul privat erau cu 14% mai mari fata de perioada similara a anului trecut, insa salariul minim a fost majorat cu 38% in acelasi interval de timp.
Practic, angajatii platiti cu salariul minim pe economie au beneficiat anul trecut de o majorare de 200 de lei. Inca 200 de lei au fost adaugati salariului minim si in februarie 2017, in timp ce in 2018 noul Executiv promite sa adauge inca 550 de lei.
Evolutia salariului minim (brut) pe economie in ultimii ani:
1 februarie 2017 - 1.450 lei/ 1.065 lei net
1 mai 2016 - 1.250 lei/925 lei net
1 iulie 2015 - 1.050 lei/776 lei net
1 ianuarie 2015 - 975 lei/724 lei net
1 iulie 2014 - 900 lei/710 lei net
1 ianuarie 2014 - 850 lei/689 lei net
1 iulie 2013 - 800 lei/668 lei net
Astfel de cresteri salariale sunt practic imposibil de atins in mediul privat, cu exceptia angajatilor promovati/ a bonusurilor de performanta.
Aceasta situatie nu face altceva decat sa ii demotiveze pe salariatii cu studii superioare, cu locuri bune de munca, in companiile cu capital privat, deoarece in acest ritm ar urma sa castige in curand un salariu lunar aliniat minimului pe economie, multi dintre ei alegand sa plece din tara.
Ingrijoratoare este si statistica explicata de analiza GfK, cea care arata ca numarul de locuri de munca vacante, pentru care firmele nu gasesc candidati a urcat cu aproape 7% in ultimul an, iar 80% dintre directorii de resurse umane intâmpina dificultati tot mai mari in procesul de recrutare.
Evident, lipsa angajatilor calificati impiedica dezvoltarea companiilor si prin urmare stopeaza si o potentiala crestere economica.
Ati inceput deja sa luati masuri?
Rabdare si afaceri profitabile va dorim!
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro