Luna albastra precum situatia
luna albastradeclaratia 600formularul 600ministerul finantelor
Milioane de persoane au asteptat, miercurea asta, eclipsa totala de... Luna albastra. Asa cica se cheama faza in care singurul satelit natural al Pamantului se afla la cea mai mica distanta de acesta.
Tot miercuri, sute de mii de romani asteptau de la al treilea guvern PSD-ALDE, in mai putin de doi ani (!), restrangerea bazei de calcul pentru plata CAS si CASS sau renuntarea totala la Declaratia/Formularul 600.
In schimb, in ciuda promisiunilor si a unor semne (bune) de respectare a acestora, tot ce a putut face noul guvern a fost sa prelungeasca termenul pana la care se depune Declaratia 600.
Asadar, nu mai este 31 ianuarie, nici prima zi, nici jumatatea lunii martie - cum s-a spus in… zorii primelor intentii de rezolvare a haosului - ci 15 aprilie.
Desi dubla impunere adusa, in multe cazuri, de Declaratia 600, desi sufocarea celor cu initiativa sunt indiscutabile, depunerea ei la inceput de an, nu la jumatatea celei de-a patra luni (!) avea o noima.
In primul rand, in martie, statul ar fi apucat deja sa ia prima “rata”, prima transa din banii declarati si de vechii si de noii contribuabili, in ianuarie.
Asa, Declaratia 600 se depune in aprilie si platesti retroactiv? Cum mai estimezi veniturile pentru lunile ianuarie, februarie, martie si jumatate din aprilie, cand, sa zicem, ca, deja, te-ai lamurit ca nu ai obtinut vreunul?
Completezi zero, la rubricile respective? Daca faci asta, inseamna ca nici macar nu mai este vorba despre anticipare/estimare, ci despre ceva concret...
In afara de asta, cei care nu aveau venituri din salarii si chiar trebuia sa depuna Formularul 600 pentru a fi sau a continua sa fie asigurati ai sistemului de sanatate au aceasta calitate, in lunile ianuarie, februarie, martie, daca depunerea s-a prelungit pana la jumatatea lunii aprilie?
"In perioada urmatoare, Ministerul Finantelor Publice trebuie sa identifice o solutie permanenta care sa vizeze depunerea unui singur formular de catre cei cu activitati independente, iar plata sa se faca o singura data pe an si nu anticipat", anunta, miercuri, prim-ministrul Viorica Dancila.
Cu toate acestea, imediat dupa declaratie, cineva o fi facut copy/paste tocmai din prevederile pe care urma sa le schimbe OUG de prorogare a termenului, caci Guvernul publica un comunicat pe cat de sec pe atat de oficial, in care arata ca "Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, in cazul contribuabililor persoane fizice, care, in anul fiscal precedent, au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse".
Astrologii sustin ca, de Luna albastra, este bine sa iti pui o dorinta si, in acelasi timp, nu este bine sa-ti fortezi norocul. In cazul celor care si-au dorit eliminarea sau modificarea favorabila a Declaratiei 600, stim ca nu li s-a aratat.
Abia joi seara, dupa ce a vazut ca lumea a sesizat inadvertentele, Ministerul Finantelor Publice a dat publicitatii un comunicat, in care spune ca, in contextul prorogarii termenului de depunere a Declaratiei 600, la nivelul ministerului, este in curs de elaborare un proiect de act normativ care sa stabileasca un mecanism mai simplu de declarare si plata a CAS si CASS datorate de persoanele fizice.
"Se are in vedere reducerea numarului de declaratii depuse de persoanele fizice, prin unificarea unor formulare, ca un pas important in indeplinirea obiectivelor prevazute in Programul de Guvernare privind reducerea numarului de formulare solicitate de ANAF si depunerea unui formular pe an pentru cei care au venituri din activitati independente. Proiectul de act normativ va face obiectul dezbaterii publice si consultarii cu categoriile de persoane fizice care au obligatia platii CAS si CASS.
Termenul preconizat pentru finalizarea noului mecanism este 1 martie 2018, astfel incat sa se asigure timpul necesar pentru informarea persoanelor fizice cu privire la obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale", se arata in comunicat.
Deci, la o zi dupa Luna albastra, si Finantele vor sa iasa din eclipsa. Din ce spun astronomii, reiese ca fenomenul asta, numit popular de americani Blue Moon, adica Luna albastra, are loc o data la 152 de ani.
Din pacate, la noi, cu diferite nuante, nu Luna, ci situatia este albastra, nu chiar de 100, dar macar de vreo 30 de ani...
Sursa foto: timeanddate.com