Lovitura pentru romanii care stau la bloc: centralele - interzise din 2022, pentru unii locatari
interzicere centrale apartamentinlocuire centrale apartamentcentrale de bloc
Sistemele de termoficare centralizate si-au dovedit, in unele orase mari, inclusiv in Bucuresti, limitele. Fiind foarte vechi, miile de kilometri de conducte sunt foarte greu si foarte costisitor de inlocuit. In acest context, aproape toate blocurile de locuinte construite dupa 1989 nu au mai fost racordate la centralele de termoficare.
Centralele individuale, de apartament, au fost solutia ideala, cel putin pana acum, cand Uniunea Europeana a constatat ca, fiind foarte multe, si nivelul de poluare este urias.
Prin urmare, in curand, acestea vor fi interzise, inclusiv in tara noastra.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat ca centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise in blocurile noi. La inceputul anului viitor, ar putea fi emis actul normativ privind aceasta masura.
"La centralele actuale, nu exista o alternativa, pentru ca acolo unde au fost falimentate sistemele de incalzire centralizata, cetateanul nu are alta solutie decat centrala individuala de apartament", a spus Barna, la interviurile LIVE Digi24.ro.
In schimb, pentru constructiile noi, centralele montate in fiecare apartament vor fi interzise.
Doar centrale de bloc sau de scara
Vor putea fi montate numai centrale de bloc sau de scara, care elimina fumul rezultat din arderea gazelor la o inaltime de 40-50 de metri.
Astfel, noxele vor ajunge cat mai departe de nivelul la care este cetateanul, aceasta fiind, potrivit ministrului, solutia peste tot in lume.
Cine are centrala proprie de apartament, o va putea inlocui.
"Nu se pune problema in apartamentele existente unde nu este alternativa pentru centrala individuala. Masura vizeaza doar blocurile noi, acolo unde se contruiesc acum apartamente si e varianta instalarii unei centrale la nivel de scara. In blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii, a precizat Barna.
Masura ar urma sa fie aplicata din ianuarie sau cel tarziu februarie 2022, cand dezvoltatorilor nu li se va mai permite instalarea centralelor in fiecare apartament in blocurile nou construite.
"In ianuarie, sper sa avem actul normativ. Am discutat in coalitie, am facut propunerea, o sa intram cu act normaltiv in Guvern. Sper sa aprobam in ianuarie, februarie cel tarziu.
Exista deja practica in Romania. Brasov trimite toti dezvoltatorii imobiliari prima data sa negocieze cu cei de la serviciul de termoficare. Ei stabilesc daca se poate sau nu ajunge, in zona respectiva, sau nu este eficient. Abia apoi, se poate veni cu alte solutii de incalzire a blocurilor noi", a explicat ministrul.