Liderii UE, intalnire de urgenta. Noua tulpina de virus starneste ingrijorari
consiliul ueipcrmutatiisars cov 2coronavirusmarea britanie
Liderii europeni se vor reuni, in sedinta de urgenta, luni dimineata, convocati fiind de presedintia germana a Consiliului UE. Europa se afla sub un val de ingrijorare dupa ce OMS si expertii medicali din Marea Britanie au confirmat existenta unei noi tulpini a virusului Sars-CoV2.
Liderii europeni se vor intruni in baza mecanismului integrat al UE pentru un raspuns politic la crize (IPCR). In cazul unor situatii de criza sau de dezastru, fie naturale, fie cauzate de om, UE poate utiliza mai multe mecanisme sectoriale de raspuns la crize pentru a furniza ajutor si a rezolva situatia.
IPCR este un astfel de mecanism. IPCR sprijina luarea de decizii rapide si coordonate la nivelul politic al UE pentru crize majore si complexe, inclusiv acte de terorism.
Necesitatea unui mecanism de raspuns la crize la nivelul UE a aparut la inceputul anilor 2000, in urma unor evenimente dramatice, printre care: atacurile de la 11 septembrie
atacurile cu bomba de la Madrid, in 2004, si de la Londra, in 2005, tsunamiul din Oceanul Indian, in 2004
Se pare ca pandemia din prezent, desi credeam ca se apropie de final, odata cu aparitia vaccinului, aduce noi provocari guvernelor.
A fost descoperita o noua tulpina a virusului Sars-CoV2. Este cu 70% mai contagioasa
Autoritatile sanitare din Marea Britanie atrag atentia asupra faptului ca au descoperit o mutatie a virsului Sars-CoV2. Nu se stie daca e mai letala, dar pare a fi cu 70% mai contagioasa aceasta noua tulpina.
Alaturi de Marea Britanie,
aceeasi mutatie a virusului Covid-19 a fost detectata si in Olanda, Danemarca si Australia, a declarat OMS pentru
BBC.
''Nu exista dovezi care sa sugereze ca noua varianta reactioneaza diferit la vaccinuri'', mai noteaza BBC.
"Se pare ca se raspandeste mai usor si poate fi cu pana la 70% mai transmisibil decat tulpina anterioara'', a spus premierul britanic despre nouta tulpina a Sars-CoV2.
Statele europene intaresc restrictiile, in pragul sarbatorilor
Marea Britanie, prima care a depistat existenta noii tulpini, a inasprit drastic restrictiile, desi premierul Boris Johnson promisese britanicilor o relaxare a masurilor de Craciun. Acest lucru nu a fost posibil, ba chiar, cresterea numarului de cazuri a adus masuri mai drastice.
In Londra, sudul si estul Angliei, zonele cu cele mai accentuate raspandiri ale virusului, vor intra duminica restrictii de nivelul 4, similare unui lockdown.
In aceste zone, unde se aplica nivelul 4 de restrictii ( cel mai dur), oamenii nu vor putea primi musafiri de Craciun si nici nu vor putea iesi sa viziteze vecini sau alti cunoscuti. In zonele unde nu e acest nivel maxim de restrictii, cetatenii vor putea sa mearga in alte gospodarii sau sa primeasca vizite, insa numai in ziua de Craciun.
De altfel, in aceasta saptamana, in jur de doua treimi din tara - aproximativ 38 de milioane de oameni - au fost plasate in restrictii de „nivelul 3”, ceea ce presupune ca grupuri de cel mult sase persoane se pot amesteca numai in spatii publice, nu in locuri private, iar barurile si restaurantele trebuie sa inchida, cu exceptia livrarilor.
Si liderii din Scotia si Tara Galilor au introdus masuri mai stricte. Spre exemplu, din 26 decembrie, in toata Scotia continentala, se va aplica nivelul maxim de restrictii, pentru o perioada de trei saptamani.
Zboruri si calatorii suspendate cu Marea Britanie
Duminica, natiunile europene, inclusiv Irlanda, Germania, Franta, Italia, Olanda si Belgia, au anuntat toate oprirea zborurilor si a calatoriilor din Marea Britanie. Masurile variaza si sunt initial pe termen scurt.
Si vecinii bulgari au luat masuri. Bulgaria a suspendat pana pe 31 ianuarie zborurile catre si dinspre Regatul Unit.
Sursa foto: europarl.europa.eu