Liderii europeni trag semnalul de alarma: Monedele virtuale ar trebui interzise in UE
librafacebookmonede virtualemonede digitale
Liderii europeni reitereaza semnalul de alarma cu privire la monedele digitale. In opinia ministrilor de Finante europeni, monedele digitale private ar trebui interzise in blocul comunitar, "pana cand riscurile pe care le prezinta nu sunt clar remediate".
Ministrii de Finante ai Uniunii Europene privesc cu ingrijorare evolutia monedelor private virtuale. In opinia acestora, criptomonedele prezinta pericole inca necunoscute in totalitate de autoritati si care sunt imposibil de controlat in acest moment. Din aceste considerente, ele ar trebui interzise in Uniunea Europeana, pana in momentul in care legiuitorii reusesc sa reglementeze cumva aceasta piata a banilor digitali privati.
"Niciun aranjament global privind o moneda stabila nu ar trebui sa inceapa sa opereze in Uniunea Europeana pana cand dificultatile legale, de supervizare si cele legate de reglementare nu sunt identificate adecvat si rezolvate”, se arata in declaratia comuna a ministrilor de Finante din UE.
De asemenea, ministrii de Finante din UE au laudat activitatea Bancii Centrale Europene in privinta monedelor digitale publice, care ar putea reprezenta o alternativa la initiativele private.
Libra, spaima autoritatilor europene
De departe, cea mai mare ingrijorare o starneste criptomoneda Libra de la Facebook. Gigantul social-media a anuntat in vara acestui an ca pregateste lansarea celei mai puternice criptomonede de pe piata.
Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a lansat o ipoteza ingrijoratoare cu privire la efectele pe care le-ar avea moneda digitala lansata de Facebook asupra pietei monetare din zona euro.
Mersch spune ca moneda digitala Libra ar putea submina capacitatea Bancii Centrale Europene de a stabili politica monetara, ceea ce reprezinta un risc potential pentru blocul comunitar.
"In functie de nivelul de acceptare a Libra si de locul ocupat de euro in cosul sau de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea pozitiei de lichiditate a bancilor din zona euro si submina rolul international al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro", a spus Yves Mersch, la o conferinta organizata luni la Frankfurt.
"Sper sincer ca cetatenii Europei nu vor fi tentati sa lase in urma siguranta si soliditatea solutiilor si canalelor de plata stabilite, in favoarea promisiunilor tradatoare ale celor de la Facebook", a adaugat Mersch.
Factorii de politica din zona euro au dat semnalul de alarma asupra Librei inca de cand Facebook si-a prezentat planurile. Guvernatorul Bancii Centrale franceze, Francois Villeroy de Galhau, a avertizat ca se ridica intrebari serioase cu privire la spalarea banilor si protectia datelor.
In aceeasi ordine de idei, guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a prezentat recent o propunere radicala pentru o revizuire a sistemului financiar global care, in cele din urma, va inlocui dolarul ca moneda de rezerva cu una asemanatoare Librei, furand startul asupra monedelor digitale.