LEUL nostru demonstreaza ca nu e atat de slab in fata EURO, pe cat credeam, dar avem o SURPRIZA NEPLACUTA cu dolarul si francul elvetian
curs euro leubanca nationala a romanieibani
Cu o inflatie ce a sarit de pragul de 8% si un conflict militar in desfasurare la granitele tarii, leul tine totusi piept in fata monedei europene. Banca Nationala a Romaniei a afisat, luni, un curs de 4,9490 lei, in scadere cu 0,01 bani fata de cotatia precedenta, de 4,9491 lei.
Totusi, avem "surprize neplacute" din partea dolarului si a francului elvetian. Moneda noastra nationala pierde teren in fata acestora, conform datelor
BNR.
In prima zi a saptamanii, dolarul american e cotat de Banca Nationala la 4,5714 lei, in crestere cu 7,30 bani (+1,62%) comparativ cu vineri, cand s-a situat la 4,4984 lei.
De asemenea, BNR transmite ca a calculat francul elvetian la 4,9399 lei, in crestere cu 4,20 de bani (0,85%) fata de 4,8979 lei, cotatia anterioara.
BNR, despre asa-zia "criza de lichiditate pentru euro", in Romania: "Pe piata valutara interbancara, acolo unde au loc schimburile valutare electronice, lucrurile se desfasoara normal, nu exista nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil"
Va amintim ca, in ultimele zile, pe piata monetara din Romania se remarca o cerere crescuta pentru euro, ca urmare a situatiei din Ucraina. Exista voci care afirma ca sunt dificultati atat la banci, cat si la casele de schimb, pentru a obtine bani gheata euro, insa Banca Nationala a Romaniei ne linisteste, transmitand, prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilier BNR, urmatoarele:
"Noi suntem obisnuiti cu astfel de situatii care apar imediat, in primele zile, din momentul in care apare o criza. Asa a fost si in 2008, asa a fost si in 2020, cand cererea de valuta a fost mai mare decat de obicei.
Pe piata valutara interbancara, acolo unde au loc schimburile valutare electronice, lucrurile se desfasoara normal, nu exista nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil.
Este normal ca oamenii sa intrebe in astfel de situatii ce se intampla cu banii lor, daca sunt in siguranta. Unii dintre ei isi schimba leii in euro, ceea ce nu este o problema.
Este adevarat ca au intervenit situatii pe piata caselor de schimb valutar, acolo unde cererea de euro a crescut, la fel si cursul.
Aceeasi situatie se regaseste in toate tarile care au granita cu Ucraina, in Ungaria, Polonia.
Casele de schimb valutar, care sunt in afara bancilor, se aprovizioneaza cu euro de la populatie, care e principalul cumparator, dar si vanzator de valuta.
Acum, populatia a vandut mai putina valuta, mai ales ca a intervenit conflictul din Ucraina.
In aceste conditii, casele de schimb trebuie sa faca rost de euro, iar principala sursa de aprovizionare sunt bancile, care au euro cash suficient. Dar si la euro sunt anumite situatii, pentru ca in momentul in care creste cererea de cash, euro trebuie sa vina din afara, de la bancile corespondente ale bancilor din Romania.
Sunt curse speciale care vin atunci cand este o cerere mai mare de euro cash. Dar aceste curse nu pot sa vina peste noapte. Noi monitorizam cu atentie situatia, iar lucrurile se vor calma pe masura ce aprovizionarea cu euro cash va creste".
Sursa foto: agora.ro