Legea PSD care acorda statut de autoritate publica profesorilor, atacata la CCR: E afectat grav dreptul de aparare al elevilor
curtea constitutionala a romanieiavocatul poporuluiccrprofesoriinvatamanteducatieproiect de legeproiect legislativpsdserban nicolae
Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constitutionala Legea initiata de senatorul PSD Serban Nicolae, care prevede acordarea statutului de autoritate publica profesorilor. Avocatul poporului sustine, printre altele, ca acest act normativ incalca Constitutia, deoarece afecteaza grav dreptul de aparare al elevilor.
Avocatul Poporului a transmis un comunicat de presa in care instiinteaza cu privire la faptul ca a fost sesizata Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea Legii privind acordarea statutului de autoritate publica profesorilor. Potrivit Avocatului Poporului, magistratii CCR au fost sesizati inca de luni.
"Avocatul Poporului a trimis luni, 17 februarie 2020, la Curtea Constitutionala a Romaniei Obiectia de neconstitutionalitate referitoare la prevederile art. 1 si art. 4 din Legea privind investirea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si de control cu exercitiul autoritatii publice pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, lege adoptata de catre Senat in 3 februarie 2020", se arata in comunicat.
Citeste si:
Ultima Ora: Consiliul pentru IMM-uri nu sustine diferentierea salariului minim pe economie
Pentru sesizarea CCR, Avocatul Poporului invoca mai multe motive de constitutionalitate, dupa cum urmeaza:
-
In opinia Avocatului Poporului, actul normativ incalca principiul securitatii raporturilor juridice, prin faptul ca devine lipsit de claritate si de previzibilitate, intrucat, pe de o parte, atribuie activitatii didactice caracterul unei activitati desfasurate in regim de putere publica, iar, pe de alta parte, creeaza o neclaritate in ceea ce priveste statutul functiilor didactice in general.
-
In plus, Avocatul Poporului considera, intre altele, ca activitatea didactica nu presupune un raport de putere publica si, pe cale de consecinta, nici structurile care presteaza servicii publice de invatamant nu sunt autoritati publice, ci institutii publice, prestand anumite servicii publice specializate, in diverse domenii administrative, in speta servicii de educatie pentru copii si tineri.
-
Un alt motiv de neconstitutionalitate il reprezinta afectarea grava a dreptului la aparare al elevilor. Avocatul Poporului apreciaza drept nerezonabila ipoteza in care elevului i se creeaza, in fapt, o situatie cu mult mai grea decat aceea de care ar beneficia intr-un proces penal, prin incalcarea evidenta a unor garantii fundamentale ale dreptului la aparare, garantii recunoscute la nivel constitutional si international. In opinia Avocatului Poporului, prezumtia de nevinovatie a elevului ar trebui sa primeze in raport cu prezumtia de veridicitate a faptelor sesizate in scris de personalul didactic, de conducere, de indrumare si control.