Legea pensiilor 2022: mai multi bani pentru aproape 2 milioane de romani
pensionaripensiilegea pensiilor 2022
Legea pensiilor pentru anul 2022 ar putea aduce vesti neasteptat de bune pentru aproape doua milioane de romani. Acestia ar urma sa primeasca mai multi bani de la stat, daca intra in vigoare proiectul de lege depus de curand in Legislativ, de mai multi parlamentari PNL.
21 de liberali, impreuna cu fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, au depus la Senat o propunere legislativa ce vizeaza cresterea veniturilor pentru 1,8 milioane de
pensionari din Romania.
Conform proiectului, la calculul pensiei trebuie luate in calcul toate veniturile pentru care s-au platit contributii, nu doar sporurile permanente.
"Este o risipa de timp si de bani atat pentru-pensionari cat si pentru casele de pensii. care trebuie sa se apere in instanta, nevoite fiind sa respecte legislatia in vigoare. De la intrarea in vigoare a Legii nr. 263/2010 si pana in prezent, au fost inregistrate peste 250.000 de procese in instanta (conform site-ului www.rolii.ro) pentru recalcularea pensiilor sau contestarea deciziilor de pensionare, aflate in diferite stadii de judecata -fond sau apel. in cazul statului, cheltuielile pentru asistenta juridica in aceste procese au ajuns, de exemplu in anul 2020, la peste 15 milioane de lei la care se adauga cheltuielile implicate pentru recalcularea pensiilor in cazul proceselor castigate", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Citeste si: Cine sunt romanii care vor primi mai multi bani de la stat in 2022: anuntul oficial de la Guvern
Propunerea legislativa are in vedere:
-
Reglementarea acordarii dreptului la pensie de urmas pentru sotul supravietuitor si in cazul in care durata casatoriei a fost mai mica de 10 ani, dar de cel putin 1 an, prin aplicarea unei penalitati de 0,58% pentru fiecare luna, respectiv de 7,0% pentru fiecare an de casatorie in minus fata de 10 ani. Se asigura astfel acordarea acestui drept si persoanelor care au mai putin de 10 de casatorie, intrucat perioada casatoriei nu ar trebui sa constituie un factor care sa blocheze acordarea unui drept recunoscut altor persoane/pensionari.
-
A doua situatie pe care propunerea legislativa o indreapta este legata de luarea in considerare la calculul anilor lucrati in grupe de munca in conditii deosebite/grupa l/conditii speciale si a perioadei de timp fractionate - luni, zile (in prezent, se iau in considerare numai anii intregi lucrati), caz in care se va aplica reducerea varstei de pensionare proportional cu timpul lucrat. Perioadele de lucru fractionate trebuie sa fie luate in considerare la calcul stagiului de cotizare realizat in grupe de munca in conditii deosebite/conditii speciale. Este timp muncit la fel cum este si timpul muncit in ani intregi.
-
Nu in cele din urma, situatia hotararilor in instanta - care dau dreptate pensionarilor in sensul in care obliga casele de pensii sa ia in considerare toate veniturile pentru care s-a platit contributia la asigurarile sociale, pentru perioadele anterioare datei de 1.04.2001 (nu doar sporurile cu caracter permanent cum este prevazut in legea nr. 263/2010) - impune o rezolvare cat mai urgenta.
In expunerea de motive se mai arata ca efectele socio-economice ale proiectului propus se reflecta in eliminarea inechitatilor asupra persoanelor a caror durata a casatoriei a fost mai mica de 10 ani si care ar putea primi pensia de urmas. De asemenea, va scadea riscul ca persoanele fara venituri, ai caror soti/sotii ce asigurau singura sursa de venit a familiei au decedat, sa intre in categoria asistatilor sociali. Totodata, pensionarilor li se va stabili cuantumul real al pensiei, pe masura contributiilor sociale retinute, evitand procesele in instanta.
Conform proiectului, prevederile propuse urmeaza a intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2022 astfel incat nu vor afecta prevederile bugetare stabilite deja pentru anul in curs.
Proiectul propus presupune cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat generat de o posibila crestere a numarului de persoane care vor fi eligibile la plata pensiei de urmas, fata de situatia actuala. Din datele furnizate de catre Casa Nationala de Pensii Publice, numarul pensionarilor a scazut in 2021 fata de 2020 cu aprox. 25.000. in cazul in care sotul supravietuitor are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sustinatorul decedat, acesta poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie. Drept urmare, nu toate persoanele eligibile vor fi si beneficiare ale pensiei de urmas.
Citeste si: Anuntul zilei de la Guvern, pentru viitoarele generatii de pensionari: ce se intampla cu varsta de cotizare
Astfel, luand in calcul o dinamica anuala de aproximativ 25.000 de pensionari care ies din pensie ca urmare a producerii decesului acestora, si plata medie a pensiei de urmas de 814 lei/luna comunicata de Casa Nationala de Pensii Publice la nivelul lunii iulie 2021, estimam un impact bugetar de aproximativ 20 milioane lei/an.
In ce priveste luarea in considerare la stabilirea pensiilor a veniturilor totale, estimam un impact bugetar dupa cum urmeaza. Numarul pensionarilor in luna iulie 2021 a fost de 4,8 milioane, pensia medie este 1.558 lei si punctajul mediu de 1,11. in cazul in care la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se va utiliza venitul total brut lunar asupra caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat, estimam o crestere de 10% a punctajului mediu pana la valoarea de 1,22, astfel incat impactul bugetar estimat va fi de aprox. 290 milioane lei/5 ani pentru un numar de 1,8 milioane beneficiari.