Legea offshore, adoptata. Promisiuni de la Ministerul Energiei: Romania va produce mai multe gaze decat va putea consuma
legea offshoregaze marea neagra
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, sustine ca, odata ce vom incepe exploatarile de gaze naturale din Marea Neagra, vom avea mai multe gaze decat necesarul de consum. Declaratia a fost facuta de oficial in cadrul dezbaterilor din Parlament, pe proiectul legii offshore, care a trecut miercuri de Camera Deputatilor, cu 248 de voturi "pentru" si 34 de voturi "impotriva".
"Odata cu inceperea exploatarilor din Marea Neagra, statul roman, Romania va produce practic mai multe gaze decat va putea consuma. Avem timp pana la sfarsitul anului 2026, 2027 sa ne pregatim in asa fel incat sa consumam cat mai mult si vom deveni si un furnizor de securitate energetica regionala.
Este un proiect de lege care vrea sa deblocheze investitiile din Marea Neagra. Sa nu uitam ca legea care a fost aprobata in Parlament in anul 2018 practic a blocat investitiile din Marea Neagra. (…) Acest proiect de lege vine sa deblocheze, asigura stabilitate si predictibilitate cadrului legislativ, elimina un prag de impozitare de sub 85 de lei in conditiile in care probabil pretul de cost, din estimari, se apropie de aceasta cifra si nu este normal sa impozitam ceea ce este pret de cost si asigura, pe de alta parte, un mecanism al statului roman ca, in caz de criza, sa asigure cu prioritate aprovizionarea Romaniei si, de asemenea, o verificare a contractelor bilaterale, tocmai pentru a preintampina posibile probleme in aprovizionarea cu gaze naturale a Romaniei", a spus ministrul Energiei.
Ministrul Energiei, despre Legea offshore: "Cred ca noi facem bine ceea ce facem"
Ministrul are foarte mare incredere in acest proiect si in beneficiile pe care el le va aduce statului roman, sub forma de venituri suplimentare.
"Atunci cand trompetele rusesti se agita inseamna ca mergem spre directia buna. Romania merge spre independenta energetica", a spus oficialul.
"Romania castiga din redeventa care este undeva la 13% din impozitul pe venit suplimentar, Romania castiga din impozitul pe profit al companiilor, Romania castiga din numarul de locuri de munca care au fost create, bugetul castiga din impozitul pe forta de munca si cel mai important lucru, Romania devine independenta energetic si nu mai avem problemele de aprovizionare cu gaze naturale", a tinut sa puncteze ministrul.
Proiectul de lege stipuleaza ca titularii de acorduri petroliere offshore si/ sau onshore de adancime, inclusiv filialele acestora si/ sau titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore si/ sau perimetre petroliere onshore de adancime, apartinand aceluiasi grup de interes economic care desfasoara efectiv atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligati la calcularea, declararea si plata impozitului asupra veniturilor suplimentare.
"Impozitul asupra veniturilor suplimentare se calculeaza prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, dupa caz, asupra veniturilor suplimentare obtinute din vanzarea gazelor naturale din productia interna proprie extrase din perimetrele petroliere offshore si/ sau perimetrele petroliere onshore de adancime, asa cum acestea sunt determinate potrivit anexei nr. 2, impozit din care se deduce valoarea investitiilor in segmentul upstream", se mai arata in textul proiectului de lege.