Legea off shore data la ceas de seara in Parlament sperie investitorii si arunca in aer scena politica. Miza este colosala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea off shore data la ceas de seara in Parlament sperie investitorii si arunca in aer scena politica. Miza este colosala
Legea off shore data la ceas de seara in Parlament sperie investitorii si arunca in aer scena politica. Miza este colosala
de Magda Florea la 11 Iul. 2018
Urmareste-ne pe Google News
legea off shoreresurse naturalepetrol marea neagragaz marea neagrapetrolisti

Un nou proiect extrem de important pentru economia romaneasca este transat la ceas de seara in Parlament. Legea off shore a fost modificata luni seara, cu scandal si acuzatii grave in Parlament. Investitorii ameninta ca parasesc Romania.

Partidul Social Democrat a modificat intr-un timp record, practic intr-o seara, o lege de o importanta colosala pentru Romania. Legea off shore le impune petrolistilor din Marea Neagra noi taxe. Desi a fost gandita ca o masura prin care bugetul statului sa castige miliarde de euro, investitorii sunt sceptici cu privire la acest scenariu. Acestia considera ca noile taxe ii vor indeparta pe petrolisti, lasandu-ne fara bani si cu un zacamant de gaze pe care nu-l putem exploata singuri.

Profesorul universitar Petrisor Peiu considera ca noua lege este doar o lunga lista de promisiuni electorale, si nu contine masurile necesare care sa reglementeze intr-un mod realist exploatarea resurselor naturale ale Romaniei.
 

Ce este legea off shore 2018?


Actul normativ stabileste conditiile in care sunt exploatate zacamintele naturale si este esential pentru inceperea extragerii gazelor din Marea Neagra. Liviu Dragnea si Iulian Iancu au modificat legea off-shore, dupa ce aceasta a trecut de Senat, chiar inainte ca aceasta sa intre la vot la Camera Deputatilor, pe 9 iulie, si le-au impus petrolistilor de pe mare o serie de taxe in plus, fara redeventa. 

Cele mai importante modificari aduse Legii care trecuse de Senat sunt taxarea suplimentara a veniturilor companiilor exploatatoare si mentiunea ca jumatate din productia obtinuta sa ramana in tara. 
 
Concret, a fost inclusa in lege o grila de taxare progresiva a veniturilor suplimentare, obtinute din vanzarea gazului, in urma liberalizarii pietei romanesti de profil. Cuantumul acestor taxe depinde de pretul gazului si ajunge pana la 50% din veniturile suplimentare. 
 
Exploatarile petroliere sunt un subiect amplu dezbatut de parlamentari de-a lungul timpului, fiind obiectul unei mize de miliarde de euro. Astfel, Guvernul a initiat in luna octombrie a anului trecut un proiect de lege care sa consfinteasca normele de exploatare off-shore (pe mare). Respectivul proiect - adoptat de Senat pe 12 februarie 2018, a dat nastere unor ample dezbateri, in principal din cauza ca ii scutea pe petrolistii din Marea Neagra de plata unor sume importante catre stat. Iata despre ce era vorba:
 
Statul le percepe petrolistilor on-shore o taxa pentru sumele pe care acestia le obtin din vanzarea gazului, in plus fata de pretul resursei stabilit mai demult de stat, pe vremea cand piata autohtona de energie era reglementata. Pe explotatorii din off-shore, in schimb, statul s-a gandit sa nu-i mai incarce cu aceasta taxa, impusa in baza OG 7/2013, ci sa ii lasa se isi plateasca doar redeventele. Cuantumul acestora, stabilit prin Legea Petrolului 238/2004, ajunge la cel mult 13% din valoarea gazului.
 
Modificarile aduse pe 9 iulie reprezinta o schimbare majora, mai ales pentru petrolistii care se asteptau sa nu plateasca deloc taxe.
 
Pe langa taxele impuse, Dragnea si Iancu au adus legii un amendament care impune companiilor off-shore sa vanda pe Bursa Romana de Marfuri si pe OPCOM cel putin jumatate din gazul extras din Marea Neagra. Dragnea a justificat aceasta masura afirmand ca acesta ar trebui sa ramana in Romania si sa le fie accesibil oamenilor, nu doar sa tranziteze tara noastra.

Citeste si: Top 10 cele mai bune telefoane cu Android
 

Desi avem o Lege off shore, Romania nu stie ce resurse are

 
Profesorul universitar Petrisor Peiu trage un puternic semnal de alarma, spunand ca autoritatile nu stiu cu exactitate care sunt rezervele de gaz descoperite in Marea Neagra. Practic, Guvernul impune taxe pe ceva inca incert si necunoscut. Din acest motiv, profesorul este de parere ca Legea off shore este mai mult o masura populista, decat o solutie la problemele reale din acest sector.
 
"In afara unui cerc restrans - din care nu cred sa faca parte, la ora actuala, mai mult de 10 persoane - nimeni din Romania nu stie, de fapt, detalii precise legate de rezervele de gaz descoperite in Marea Neagra. Singurele lucruri clare pe care le stim noi sunt cele anuntate in urma cu multi ani de Exxon si OMV Petrom, care au informat atunci ca zacamintele de gaz au intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi. Nici aceasta informatie, singura clara pe care o avem, nu e tocmai precisa", explica Petrisor Peiu.
 
Profesorul este de parere ca autoritatile s-au grabit cu aceasta Lege, in loc sa se faca analize serioase asupra zacamantului.
 
"Ar trebui mai intai sa stim volumul zacamintelor respective, adancimea la care se gasesc ele, dar si cat de pur este gazul. Abia in baza acestor date ne-am putea face o parere despre valoarea gazului si despre costurile exploatarii sale. S-au vehiculat, pana acum, cheltuieli de exploatare intre 8 si 20 de miliarde de dolari, fara insa a se avansa date precise, in acest sens. Comparatii cu alte explotari din Marea Neagra nu prea putem face, ca se ne formam macar o parere despre costuri", spune Petrisor Peiu.
 
"Avem, deci, nevoie de aceste date precise, pe care Guvernele Romaniei din 2007-2008 incoace ar fi trebuit sa ni le puna la dispozitie. In strainatate, pana si Gazprom da aceste informatii legate de volumul zacamintelor si costurile de exploatare ale acestora. Fara astfel de date, nu putem intelege cam care ar fi, de fapt, valoarea gazelor din Marea Neagra si nici cat ar urma sa obtina companiile din exploatarea lor. Nestiind, nu putem stabili nici cea mai potrivita varianta de impozitare.
 
Cea care stie clar, la acest moment, daca merita sa exploateze gazul din Marea Neagra este compania Exxon. Dupa parerea mea, exploatarea depinde de tinta de profit pe care si-a propus-o compania. Daca va vrea o margine de 20-30%, va face, probabil, investitia si va exploata. Daca, insa, si-a propus o margine de 60-70%, probabil ca gazul va ramane acolo unde este", explica Petrisor Peiu.

Ce se intampla cu banii obtinuti din Legea off shore


Modificarile aduse Legii inainte de a intra la vot sunt justificate de Liviu Dragnea: " Cu această formă, statul încasează venituri de peste 20 de miliarde de dolari. Această lege poate să genereze venituri de 40 de miliarde de dolari".

Miliardele de dolari care se vor obtine de pe urma noilor masuri, ar urma sa intre intr-un buget special, dupa cum spune liderul PSD, Liviu Dragnea: "Sumele incasate din impozitul pe venit suplimentar si din redeventa vor alimenta fondul special din OUG pentru parteneriat public privat, pentru finantarea infrastructurii, in special a autostrazilor. Fiecare metru cub de gaz se va duce intr-o autostrada sau un alt proiect. 25% din firme si angajati vor fi din Romania si UE", explica Dragnea.

Investitorii ameninta ca vor parasi Romania


Din cauza noilor masuri, investitorii din Marea Neagra iau in calcul decizii radicale. 

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil and Gas: "Astazi am vazut cuvinte pe care nu le-am mai vazut pana in acest moment. Am primit asigurari constante si ferme in aceasta privinta din partea guvernelor care s-au succedat. Si vedem ca aceste asigurari au fost incalcate in acest moment. Cu o serie de prevederi noi exista posibilitatea de a se crea noi blocaje pentru aceste proiecte"

Richard Tasker, director general Exxon: "Ceea ce ati dezbatut astazi va face mult mai dificil pentru fiecare investitor sa ia decizia de investitie".
 
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: "Dupa ceea ce am vazut ca s-a intamplat astazi aici ne indepartam in a adopta o decizie finala favorabila de investitie.
 
Sapte platforme, interconectate, extrag gazele si petrolul din perimetrele marine. Iar 7% din productia de petrol a Romaniei, si 13% din cea de gaze naturale provin de pe platformele din Marea Neagra".

Scandal in Parlament: "Investitorii straini si companiile sunt la cheremul lui Dragnea"


PSD, UDMR si ALDE au reusit sa adopte Legea off shore, cu abtinerea Opozitiei. Desi se declara nemultumita de forma finala a legii, PNL si USR s-au abtinut de la vot in Camera Deputatilor. 

Cristina Pruna, deputat USR: “Domnule Dragnea, e clar ca dumneavoastra nu ati plecat ca prostul din Parlament. Domnul Dragnea a dat un mesaj foarte clar. Investitorii straini si companiile sunt la cheremul dumnealui”.

Opinia publica este socata cu privire la aparitia brusca a acestei legi radicale, in conditiile in care, in forma adoptata de Senat, nu aducea prevederi atat de importante. Inainte de a primi votul decisiv al Camerei, lucrurile au luat in intorsatura radicala, PSD modificand din temelii textul. Astfel, investitorii s-au trezit intr-un cadru legislativ total diferit fata de trecut, dar mai ales fata de promisiunile pe care le primisera si de asteptarile pe care le aveau.

Ramane de vazut daca aceasta lege va aduce miliarde de dolari la bugetul statului, sau va pune pe fuga investitorii. Pentru a intra in vigoare, actul normativ trebuie sa fie promulgat de seful statului si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

Citeste si: Avem un nou Cod administrativ: Pensii speciale si alte beneficii pentru alesi

Sursa foto: pexeles.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful
Economie

5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x