Lege noua in Romania: Consumi fast-food sau produse de patiserie ori margarina? Ai mare grija la ceea ce cumperi!
acizi transsanatatefast food
Conform unei legi promulgate miercuri de presedintele Klaus Iohannis, producatorii vor fi obligati sa limiteze drastic acizii trans din alimente.
Conform noii legi care urmeaza sa intre in vigoare, producatorii vor fi obligati sa includa in alimente cel mult doua grame de acizi trans, la 100 de grame de continut.
Medicii nutritionisti recomanda ca acizii trans sa fie consumati in cantitati cat mai mici posibile, acestia fiind daunatori pentru sanatate daca sunt consumati in canitati mari, cu regularitate.
Produsele alimentare care contin cei mai multi acizi trans sunt preparatele de tip fast-food, dar si margarina, produsele de patiserie sau mezelurile. Producatorii folosesc acesti acizi in alimentele respective, in special pentru a le conferi un gust bun, dar si pentru a le creste durata de valabilitate.
Totusi, acizii trans se pot gasi si in mod natural, in alimente precum laptele sau carnea, cantitatea lor aici este redusa, insa cele mai periculoase alimente raman cele amintite mai sus, fiindca ele contin acizi trans obtinuti in mod artificial, prin procesul de hidrogenare.
Specialistii in sanatate explica felul in care acizii trans actioneaza odata intrati in organism: pe de-o parte ei cresc nivelul de colesterol LDL (colesterolul rau) si scad nivelul de colesterol HDL (colesterolul bun). Printre afectiunile medicale asociate printre altele si consumului de acizi trans regasim bolile cardivasculare, diabet de tip 2 si cancer.
Citeste si:
Niciodata sa nu spui niciodata: A ajuns miliardar, din livrator de pizza