S-a modificat Codul penal: Averea nejustificata va putea fi confiscata
confiscarea averiloraveri ilicitecodul penalcodul de procedura penala
Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, introducerea in Codul penal a confiscarii extinse a averilor nejustificate. Concret, unei persoane condamnate la minimum patru ani de inchisoare ii va putea fi confiscata averea, daca nu o poate justifica. Proiectul de lege a fost votat de 255 de deputati si merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Confiscarea extinsa se dispune asupra bunurilor dobandite de persoana condamnata intr-o perioada de 5 ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei. Confiscarea extinsa poate fi dispusa si asupra bunurilor transferate catre terti, daca acestia stiau sau ar fi trebuit sa stie ca scopul transferului a fost evitarea confiscarii.
''Sunt supuse confiscarii si alte bunuri decat cele prevazute la art. 112, cand fata de o persoana se dispune condamnarea pentru o fapta susceptibila sa ii procure un folos material si pentru care pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de 4 ani sau mai mare, instanta isi formeaza convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale. Convingerea instantei se poate baza inclusiv pe disproportia dintre veniturile licite si averea persoanei”, se arata in proiect.
Modificari si la Codul de procedura penala: Procurorul e obligat sa puna sechestru asigurator pe averea nejustificata a unui inculpat
Totodata, se aduc modificari si la Codul de procedura penala, prin introducerea obligativitatii pentru procuror de a pune sechestru asigurator pe averea nejustificata a unui inculpat.
"In cazul bunurilor care pot face obiectul confiscarii speciale sau al confiscarii extinse, luarea de catre procuror a masurilor asiguratorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, instrainarea sau sustragerea de la urmarire a acestor bunuri este obligatorie", prevede proiectul.
Prin adoptarea acestei legi, Romania evita sanctiunile procedurii de infringement din partea Uniunii Europene si introduce in legislatia interna o directiva europeana din 2014.