Lectiile Ministrului Petre Daea !
oaiabrand de taraalege oaiasanatatepetre daea
Dupa ce a propus oaia ca brand de tara ministrul propune campania "Alege Oaia !". Ambele initiative sunt benefice pentru Romania
Recunosc din capul locului ca unul dintre ministrii actuali pe care ii indragesc – daca nu chiar singurul – este Petre Daea, Ministrul Agriculturii.
Pasiunea lui pentru oaie si ciobanit a fost luata in deradere de o presa interesata de burlesc . Din prostie sau ignoranta, dupa parerea mea .
Indraznesc sa spun ca ciobania este meseria de suflet a romanului, cea care l-a consacrat si cu care a dat lectii celor din breasla, peste tot in Europa. Iata de ce a propune oaia ca brand de tara nu este deloc stupid. Este, cred, singurul brand care ne poate conferi o identitate.
Gheorghe Valsan, genialul nostru geograf, spunea : “ Aceasta intensa viata pastoreasca a Carpatilor romanesti a pastrat obiceiuri foarte vechi , pe care nu le mai intalnim aiurea.
In credinta poporului nostru oaia este un animal sfant iar pastoritul o indeletnicire mai de lauda ca oricare alta.
Pastorii nostri au alcatuit intotdeuna tovarasii asemanatoare confreriilor medievale, cu organizatie viguroasa, cu datini precise pentru fiecare epoca a anului, cu o lume de credinte in care, subt valul ocrotitor, dar stravechiu al religiei crestine, se gasesc ritualuri mult mai vechi si de o tinuta morala tot atat de inalta ca si a crestinismului.
Pastoritul a fost o fratie in care, daca nu se excludea omul mai in varsta, plin de experienta, si pe alocuri nici femeia-bacita indemanatica in gospodarie, majoritatea membrilor era alcatuita din feciori si traia izolata de restul lumii, ca intr-o pustnicie, subt ochiul lui Dumnezeu, in contact numai cu natura, cu fiarele codrului si cu o turma ascultatoare a oilor.
A fost cea mai inalta scoala de educatie a tineretului, in trecutul indepartat al poporului nostru, scoala la care nu s-au sfiit sa umble fiii de domni, scoala in care regula fundamentala era castitatea si munca pentru folosul comunitatii, scoala in care se puteau ivi sentimente ce ne uimesc in balade ca Miorita.
Pentru noi, ciobanul cu portul lui alb, pe care secolele nu l-au schimbat, cu tinuta lui de cuviinta si de demnitate, e o fiinta deosebita, pe care o recunosti de departe precum recunosti un preot si un calugar"( Miorita, ritualurile masonice si Dacian Ciolos . Surprinzatior, nu ?, Ion Dan Trestieni, www.manager.ro, 22.05.2017)
Tot Gheorghe Valsan spunea ca ciobanii romani i-au invatat meserie pe toti ciobanii Europei. Sunt recunoscuti ca “baci” si curtati sa-si practice meseria.
Elvetia, care a inchis portile sale romanilor si bulgarilor ii curteaza intens pe ciobanii din Romania !
Referitor la exceptionalismul ciobanilor nostri am scris intr-un articol : “Am aratat ca sacrificiul personal in beneficiul bunastarii oilor este o matrice spirituala si comportamentala a ciobanilor romani. De aceea conditiile de munca proaste sau dificile nu sunt resimtite decat ca o componenta a practicarii meseriei. Este, din punctul meu de vedere, un soi de cultura de dependenta, cum am mai intalnit la mineri. Ciobanitul este un microb de care nu scapi toata viata, daca esti un cioban autentic . Revin la opiniile avizate a doi ciobani .
Gheorghe Ghioane : “O familie cu 500 de oi si doi copii poate trai decent daca accepta sa se sacrifice . Daca nu te sacrifici, nu poti. Familia aia incepe lucrul la ora 4 si il termina la ora 23. Se mai trezeste odata pe noapte sa taie marginile la branza . Atunci poate sa faca ceva. De asta rezista numai cei din traditie, pentru ca ei stiu sa nu manance si sa nu doarma daca este nevoie la animale. Tot timpul trebuie sa fii dispus sa accepti greul “
Dumitru Andresoi povesteste ca are “carduri de oi” pe Varful Tarcu si pe Varful Godeanu . Acolo ciobanii dorm in bordeie de piatra , nefiind lemn. Noaptea, cei doi ciobani dorm afara, pe pamant, la cate un capat al turmei de oi .”
In acelasi timp, pentru francezi practicarea meseriei este o pacoste :
“- trebuie sa merg sa caut apa singur cu proprii mei magari si sa stau tot timpul cu turmele pentru a le apara de lupi . Asta ar merita mai multa consideratie”
“-aceasta este dilema ciobanilor din secolul XXI : sa traiesti cu aceasta meserie in conditii execrabile sau sa demisionezi ?”.
“-am trait intr-o caravana darapanata care ia apa si unde, dimineata, in aprilie, sunt 4 grade Celsius”(Diferentele culturale dintre ciobanii romani si cei francezi, Ion Dan Trestieni, www.manager.ro, 28.06.2017
In acest moment suntem pe locul trei in Europa la numarul de ovine si caprine, dupa Spania si Marea Britanie . Suntem departe insa de a ne fi atins potentialul : in 2010 aveam 9.623.000 animale, cu 42% mai putin ca in 1989 cand aveam 16.452.000 ovine si caprine .
Suprafata pasunilor pentru oi si capre este de doua ori mai mica in Romania decat in Franta si sunt numai 1,5 milioane de oi in Franta.
In fata acestei realitati exceptionale Ministrul Petre Daea a mai facut un pas important :
“Pentru a determina consumatorii romani sa manifeste mai mult interes pentru carnea de oaie si preparatele din carne de oaie, Ministerul Agriculturii ÅŸi Dezvoltarii Rurale (MADR) urmeaza sa lanseze pe 26 octombrie campania „Alege oaia!” care se va desfasura la nivel national pe o durata de trei luni...Desi in Romania cresterea ovinelor este o activitate traditionala, romanii consuma doar 2,2 kg de carne de ovine si caprine pe an, fata de 31,3 kg de carne de porc pe an sau 23 kg carne de pasare, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS).”(Romanul fuge de carnea de oaie, desi Romania este al treilea cel mai mare crescator de ovine din Uniunea Europeana, dupa Marea Britanie si Spania, Roana Rotaru, ZF, 25.10.2017)
Si aceasta inititiva mi se pare remarcabila ! Nu este vorba de faptul ca majoritatea oilor se exporta vii si foarte putina carne de oaie este consumata in Romania.
Problema reala este calitatea carnii de oaie : este cea mai buna carne ! Motivul este simplu : oile consuma numai iarba si fan, spre deosebire de porci, vaci sau pasari, care au trecut pe o alimentatie execrabila.
In 26 octombrie 2015 OMS a decretat carnea rosie ca fiind potential cancerigena. In mod normal ar fi trebuit sistat consumul de carne rosie. Sub influenta puternicelor miscari lobby-iste din Europa, “cercetatori si agentii independente” (platite de producatorii de carne) au negat descoperirea OMS.
Ceea ce este important de retinut este faptul ca aceasta etichetare nu vine din cauza calitatilor cancerigene ale carnii rosii ci din cauza manierei in care sunt crescute si hranite animalele.
Iata cateva detalii referitoare la carnea de vaca
- in perioada de ingrasare (inainte de abator) vacile trebuie sa se miste cat mai putin, sa primeasca hormoni de crestere, porumb OMG, soia si “bomboane” ( ultima descoperire). Multe vaci se imbolnavesc din cauza regimului de ingrasare si primesc antibiotice. Sa nu uitam faina animala pe care o primesc, rezultata inclusiv din incinerarea “vacilor nebune” .
- carnea care se vinde in supermarket si in macelarii provine in 80% din cazuri de la vaci care nu mai pot da lapte si sunt supuse ingrasarii;
- exista si vaci hranite numai cu iarba si fan (“broutard”, in franceza) dar ele sunt consumate exclusiv de familiile fermierilor ,care nu pun gura pe carnea de vaca crescuta in ferma ( stiu ei de ce !)
- stramosul vacii avea un raport intre omega 6 si omega 1 de 1/1;
- vaca “broutard” are un raport de 4/1;
- vaca crescuta in ferma are un raport de 21/1 – raportul ideal ar fi de 5/1 asa cum beneficiaza acum populatia din Groenlanda .
Iata de ce initiativa “obsedatului” ministru Daea este, din punctul meu de vedere, exceptionala. Ar fi in beneficiul sanatatii noastre sa ne schimbam obieciurile de consum : sa nu mancam decat carne provenita de la animale care se hranesc natural, cum propune Ministrul.
Pana una-alta eu ma bucur de faptul ca apelativul “baciule” a intrat in limbajul comun in Romania : el desemneaza un meserias de exceptie.Ma bucur de asemenea de faptul ca domnul ministru isi vede de treaba lui buna, netinand cont de comentariile ignorantilor sau rauvoitorilor.