Le Monde: Decizia CCR paralizeaza Guvernul Romaniei. Pacientii infectati se plimba liber
legea carantineiccrle monde
Criza politica din Romania a ajuns si in presa internationala. Decizia CCR de a declara neconstitutionale anumite norme ale Guvernului prin care se puteau lua decizii in lupta impotriva pandemiei este comentata de jurnalistii presigioasei publicatii franceze Le Monde, intr-un editorial cu titlul "Protejarea de Covid-19 in Romania este neconstitutionala”.
Le Monde spune ca autoritatile si-au pierdut puterea si parghiile legale in controlul pandemiei, dupa decizia CCR de a oferi libertate pacientilor infectati cu COVID-19, care pot acum sa plece din spitale doar semnand o declaratie pe propria raspundere.
"Simptome? Testat pozitiv pentru Covid-19? Spitalizat? Nicio problema in Romania, unde Curtea Constitutionala (CCR) garanteaza libertatea de miscare tuturor pacientilor infectati. O decizie a inaltei instante, publicata pe 2 iulie, considera ca carantina ordonata de guvern pentru a influenta efectele coronavirusului este „o privare reala de libertate” si „o restrictie a drepturilor fundamentale”. Cu alte cuvinte, toate masurile luate de guvern pentru controlul pandemiei sunt considerate neconstitutionale", scrie
Le Monde.
"Romanii spitalizati in urma contaminarii cu Covid-19 pot pleca acum din cerere. Peste 600 de pacienti - din cei 7.810 spitalizati - s-au intors acasa. Autoritatile nu mai au niciun mijloc legal pentru a le impiedica sa intre in contact cu alte persoane", arata Le Monde.
Jurnalistii spun ca decizia CCR ''paralizeaza'' Guvernul lui Ludovic Orban.
"Ludovic Orban, premierul liberal, este suparat. Decizia CCR ii paralizeaza guvernul si il priveaza de toate mijloacele de gestionare a pandemiei".
Jurnalistii subliniaza inca o data faptul ca pacientii infectati cu COVID-19 nu pot fi tinuti in spital si ''se plimba liber''.
"Apelul disperat al premierului nu i-a convins pe cei 600 de infectati sa ramana in spital. Ei s-au intors in familiile lor si se plimba liber, in timp ce numarul de infectii este puternic disruptiv".
Astfel, CCR a decis ca este neconstitutional articolul care stabileste ca "masurile privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta generate de epidemii, precum si bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii”.
O noua lege a carantinei a trecut de Camera Deputatilor. Sambata ajunge pe masa Senatului, camera decizionala!
Prin urmare, Guvernul Romaniei a adoptat, in sedinta de luni, proiectul de lege care aliniaza normele privind carantina si internarea obligatorie, la exigentele CCR. Proiectul a fost modificat de deputati, iar una dintre modificari vizeaza faptul ca, pe perioada starii de alerta,
medicii vor putea fi detasati fara acordul lor sau al unitatilor medicale de care apartin. De asemenea, in privinta carantinei, proiectul prevede ca
o persoana sa poata fi carantinata doar printr-o decizie a DSP, care sa contina durata masurii si calea de atac.
De asemenea, izolarea prevede separarea fizica a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasa sau a persoanelor purtatoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau intr-o unitate sanitara, in vederea monitorizarii starii de sanatate si aplicarii unui tratament pe baza consimtamantului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, in scopul vindecarii si reducerii gradului de contagiozitate.
Cu privire la asimptomatici, proiectul adoptat de deputati prevede ca izolarea acestora se va realiza la domiciliu sau locatia declarata, cu exceptia situatiilor in care, pe baza datelor stiintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, si rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane in unitatile sanitare, prevazute prin hotarare a Guvernului.
De asemenea, daca un medic constata riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitara, acesta poate decide carantinarea persoanei in unitatea sanitara si informeaza directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, pentru maxim 24 de ore.
Proiectul urmeaza sa intre sambata in dezbatere si vot la Senat, camera decizionala.