Klaus Iohannis a contestat contul de economii Junior la CCR
economiicontul de economii juniorgrowth
Presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental "gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar". Sesizarea va fi discutata pe 5 iunie.
Seful statului considera ca ordonanta de urgenta incalca Regulamentul general de protectie a datelor (GDPR), precum si dreptul de proprietate al deponentilor
Programul guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar” are ca obiect infiintarea unui cont special de economisire sub forma de depozit, denumit cont individual de economii Junior Centenar. Beneficiarii acestui program sunt cetatenii romani care nu au implinit varsta de 18 ani.
"Prin continutul lor normativ, unele dintre dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 104/2018, integrate in totalitate in legea de aprobare adoptata de Parlament, contravin art. 1 alin. (5), art. 44 si art. 52 din Constitutie”, spune seful statului in sesizarea, aratand ca a primit aceasta lege de la Parlament pe 10 aprilie in vederea promulgarii.
El precizeaza ca in jurisprudenta constanta a CCR s-a statuat ca viciile de neconstitutionalitate ale unei ordonante sau ordonante de urgenta emise de Guvern nu pot fi acoperite prin aprobarea ei de Parlament, prin lege.
Presedintele Iohannis arata ca aceasta lege are ca obiect infiintarea unui cont special de economisire sub forma de depozit, iar beneficiarii acestui program sunt cetatenii romani care nu au implinit varsta de 18 ani.
Seful statului critica prevederile privind prelucrarea datelor beneficiarilor
El sustine ca prelucrarea datelor personale ale tuturor minorilor din Romania, in lipsa oricaror garantii prevazute in lege cu privire la securitatea acestora, nu numai ca este o operatiune care contravine normei europene, dar este si una disproportionata, prin raportare la volumul de date si la faptul ca prelucrarea vizeaza toti minorii din Romania, chiar daca doar o parte dintre reprezentantii lor legali vor opta in mod efectiv pentru acest program guvernamental si vor beneficia de acesta.
"Apreciem ca pentru respectarea principiului proportionalitatii, legiuitorul ar fi putut sa reglementeze un mecanism prin care datele personale erau folosite si prelucrate in scopul crearii unui cont la Trezoreria Statului doar in cazul in care potentialii beneficiari, prin reprezentantii lor legali, isi manifestau interesul si isi exprimau un acord de vointa pentru participarea la acest program guvernamental”, indica seful statului.
Presedintele Iohannis mentioneaza ca reglementarea referitoare la datele contului este lacunara si disproportionata in raport cu scopul urmarit al legii
El critica si modul de deschidere a conturilor individuale de economii Junior Centenar, precum si modalitatea in care se pot realiza depunerile de sume de bani in aceste conturi.
"Nu este clara natura juridica a raportului reglementat prin lege intre beneficiarii programului si statul roman, reprezentat prin Trezoreria statului. Din modul in care programul 'Junior Centenar' este reglementat, contractul dintre reprezentantii legali ai minorilor si Trezorerie se aseamana cu un contract de adeziune, clauzele sale esentiale fiind prestabilite, cealalta parte neavand decat sa le accepte ca atare, similar prevederilor din art. 1175 din Codul civil. Cu toate acestea, dispozitiile legii de aprobare a ordonantei de urgenta, implicit ale ordonantei de urgenta prevad drepturi si obligatii proprii mecanismului nou instituit, ceea ce conduce la concluzia ca intre beneficiari, prin reprezentantii lor legali si Trezoreria statului s-ar incheia un contract nenumit. Potrivit art. 1168 din Codul civil: "Contractelor nereglementate de lege li se aplica prevederile prezentului capitol, iar daca acestea nu sunt indestulatoare, regulile speciale privitoare la contractul cu care se aseamana cel mai mult”. Or, din analiza prevederilor ordonantei de urgenta (...) nu rezulta cu claritate natura juridica a acestui contract si nici daca in urma depunerilor de sume in conturile beneficiarilor este transferat dreptul de proprietate asupra sumelor de bani", afirma Iohannis.
Seful statului critica si prevederea potrivit careia in cazul in care copiii ocrotiti prin serviciile publice si private specializate pentru protectia copilului sunt adoptati, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor, incepand cu data adoptiei
"Norma obliga toti adoptatorii sa depuna suma de 1200 de lei anual, incalcandu-le dreptul de proprietate, fara nici macar ca acestia sa aiba posibilitatea de a opta pentru inscrierea sau nu in acest program guvernamental, spre deosebire de minorii care nu sunt adoptati. Daca in cazul minorilor care nu sunt adoptati nu este clar momentul la care se naste raportul juridic ce priveste acest program guvernamental si nici momentul la care este exprimat un consimtamant in cunostinta de cauza, in situatia minorilor adoptati, acest acord de vointa lipseste complet, adoptatorii fiind supusi, prin efectul legii la o sarcina financiara excesiva, incalcandu-se in mod direct dreptul fundamental la proprietate”, arata el.
Presedintele Iohannis solicita CCR sa admita sesizarea de neconstitutionalitate si sa constate ca prevederile invocate ale Legii pentru aprobarea OUG 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar” sunt neconstitutionale.
Citeste si:
Tensiuni intre Liviu Dragnea si Palatul Victoria. Viorica Dancila: Voi vota la referendumul convocat de Iohannis