KeysFin: ce inseamna Brexitul pentru Romania
brexitbritaniciafaceri romania
Un eventual Brexit al oamenilor de afaceri britanici din Romania ar insemna evaporarea a aproximativ 2,6 miliarde de euro din economie, arata un studiu efectuat de analistii de la KeysFin, pe baza datelor companiilor cu actionar majoritar din Regat.
De la constructii si imobiliare la industria berii, domeniul farmaceutic, IT, tutun sau comert, britanicii sunt prezenti in aproape toate segmentele economiei romanesti, astfel ca efectele unei iesiri din piata a firmelor cu capital majoritar din UK ar fi semnificative, in ciuda asigurarilor optimiste date de autoritati.
Potrivit datelor KeysFin, afacerile celor 1098 de firme cu actionariat majoritar britanic din Romania au crescut in ultimii ani in mod sustinut, de la 10,7 miliarde de lei in 2010, la 10,9 miliarde in 2011, 11,3 miliarde in 2013 si au depasit 11,89 miliarde lei in 2014. Singurul an in care trendul a fost descendent a fost punctul de maxim al crizei, din 2011, cand business-ul cu pedigree englez a atins 10,39 miliarde lei.
Statistica Keysfin arata, totodata, ca britanicii fac cele mai mari afaceri in Romania in sectorul farmaceutic, de peste 2 miliarde lei, urmate de piata berii, cu 1,41 miliarde lei si fabricarea articolelor din fire metalice (lanturi si arcuri metalice) – 963 milioane lei.
Productia de software, comertul si productia de imbracaminte aduna impreuna 1,8 miliarde lei, iar industria tutunului si cea a jocurilor de noroc pluseaza cu peste jumatate de miliarde de lei.
O alta statistica KeysFin arata ca, din punct de vedere al domeniului de activitate, cele mai multe firme cu actionariat majoritar britanic sunt prezente in sectorul imobiliar (237 firme) urmate de cele din domeniul consultantei pentru afaceri si management (72 companii) si productia de software (31 de firme). 21 de companii au drept obiect de activitate productia de imbracaminte, 11 productia de energie electrica si 10 sunt specializate in comert.
Cei mai importanti investitori britanici in economia romaneasca sunt, potrivit datelor statistice de la Registrul Comertului si Ministerul de Finante, cei de la SABMiller, care controleaza Ursus Breweries SA, care au realizat in 2014, in industria berii, o cifra de afaceri de 1,41 miliarde de lei.
Pe locurile urmatoare in topul investitorilor britanici in Romania se situeaza Sews Romania SRL, cu 963,6 milioane de lei, Europharm Holding SA, cu 870, 9 milioane lei, Bricostore Romania SA cu 572,4 milioane lei si Glaxosmithkline SRL, cu 514,7 milioane lei.
Clasamentul primilor 10 investitori cu capital majoritar britanic este completat de Europharm SA (426,3 milioane lei), Faist Mekatronic SRL (292,6 milioane lei), Alison Hayes SRL (268,2 milioane lei), Ipsos Interactive Services SRL (221,3 milioane lei) si Public Games SRL (185 milioane de lei).
Prntre investitorii britanici importanti din Romania mai intalnim nume precum British American Tabacco, Paypoint Service SRL, Glaxosmithkline Consumer Healthcare SRL, Xerox Romania si Eurest Rom SRL, fiecare cu afaceri in 2014 intre 78 si 180 milioane de lei.
"Prezenta investitorilor britanici este una extrem de activa si sustinuta in multe domenii de activitate", spun analistii de la Keysfin.
"78% dintre firme sunt active, astfel ca deruleaza afaceri, iar gradul de profitabilitate este unul peste medie. Cu alte cuvinte, britanicii chiar stiu sa investeasca, sa gaseasca oportunitatile si sa exploateze resursele de business din tara noastra", se mai arata in analiza KeysFin.
Sursa: KeysFin
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro