Jgheabul cu noul coronavirus
responsabilitate romaniairesponsabilitate romaniacoronavirus romaniavictime covid romaniacod galben viscol
Printre buruienile cotidianului stiristic, isi face loc, din cand in cand, grava problema a analfabetismului functional, manifestat in randul elevilor din tara noastra. La cel mult o zi de la publicarea rezultatelor unor teste importante sau dupa alte statistici ingrijoratoare, subiecte la fel de grave, dar cu mai mare impact emotional sterg subiectul din "prime-time".
Cineva de la noi, implicat in studierea analfabetismului functional, povestea cum o profesoara le-a enuntat elevilor o problema relativ simpla, ceva de genul... sa se calculeze debitul apei care curge printr-un jgheab...
Nu a apucat bine doamna profesoara sa formuleze cerinta, ca unul dintre elevi a si intrebat-o (cinstit baiat!)... ce este acela jgheab.
Epuizati si cu lacrimi in ochi, medicii din Italia implora lumea-ntreaga sa ia in serios pandemia de coronavirus.
Tocmai de aceea li s-a si permis unor echipe de televiziune sa filmeze dezastrul din spitalele din Bergamo si Cremona si sa publice marturii ale doctorilor si ale unor pacienti care au avut norocul sa scape cu viata.
Difuzate de televiziunile de la noi, se pare ca imaginile si interviurile respective nu prea-i afecteaza emotional - cum suna obligatoria prezentare a oricarei stiri care nu se refera la panselute, mate si catelusi cu ochi de faianta, la moda sau cer senin si somn lin - pe vasnicii romani, pe titanii remediilor naturiste, pe neinfricatii copii ai lui Zalmoxis.
Intrezarindu-ne compatriotii printre valuri de fum de gratare, batand campii in pas de jogging, culegand floricele (de) pe campii, Raed Araft, seful Directiei pentru Situatii de Urgenta, a scris pe Facebook: "Virusul nu se vede, nu se simte si nu are gust ca sa-l evitati. Acesta se evita numai prin masurile de izolare si distantare sociala".
Si asta, desigur, nu a fost nici prima, nici ultima explicatie, nici primul nici ultimul indemn pentru a ne determina, pentru a ne convinge sa stam in case.
Indemnul asta este repetat, la nesfarsit, si de televiziuni, dar, pe unele posturi, demoazelele rubricilor meteo vorbeau despre vremea frumoasa ca despre o compensatie pentru sumbra amenintare a coronavirusului. Deci, ceva de genul: stati in casa, da' uite ce frumos e afara… lucru pe care, daca nu salasluiesti in pantecele unui buncar, il puteai constata prin propriile feresti.
La unele televiziuni, nici horoscoapele, care au atata cautare si trecere la romani, nu mirosisera ceva rau pe harta astrala.
Probabil ca peste 11.000 de morti in toata lumea (carora, de astazi, li se adauga doi romani, decedati in tara) si cele 271.364 de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus, nu apartin(eau) niciunei zodii, altminteri i-ar fi avertizat horoscopistele ca-s in mare pericol...
In cele mai crancene zile prin care trece populatia intregii Terre, dupa multe ciume si doua razboaie mondiale, autoritatile de la Bucuresti le tot spun oamenilor ca nenorocitul asta de coronavirus este extrem de contagios si, in consecinta, ii tot indeamna sa fie… responsabili/sa dea dovada de responsabilitate.
Pentru ca, in plina pandemie, puzderie de-ai nostri - de toate varstele! - sunt pe coclauri, prin parcuri sau chiar la plaja, nu ar fi normal sa ne intrebam, in primul rand, cati dintre noi stiu ce este ala… jgheab, pardon, ce este aia contagiune, ce este aia responsabilitate (si antonimul acesteia)?
S-au gandit doamnele si domnii-n varsta iesiti la iarba verde ca, daca, in loc de o oprire controlata, partiala, preventiva a tarii, va fi nevoie de una generala si indelungata, de unde isi vor mai incasa pensiile?
Le-a trecut prin cap tinerilor care se plimbau mana-n mana prin Herestrau daca parintii lor vor mai avea salarii si locuri de munca din care sa plateasca ratele la casa, la masina, hainele si romantismul?
S-au gandit biciclistii si alergatorii prin padurea Baneasa daca ei insisi vor mai avea companii catre care sa pedaleze, daca pandemia omoara tot mai multi oameni si afaceri?
Noroc ca - sau cine stie, colac peste coronavirus - pentru zilele urmatoare, Administratia Nationala de Meteorologie a emis, inclusiv pentru Bucuresti, niste coduri galbene sau chiar portocalii de... ninsori si viscol.
Poate ca macar fenomenele acestea naturale vor tine in case persoanele in varsta si pe oamenii care nu trebuie sa se duca la munca.
A propos de codurile - galben, portocaliu, rosu - pe care le au la dispozitie meteorologii: de ce nu au fost instituite, in toata lumea, inainte de aparitia vreunui virus teribil, cum ar fi Covid 19, coduri epidemiologice?
A emis, pe baza de prognoze si modele matematice, institutia care gestioneaza situatiile de urgenta medicala dintr-o tara un cod galben, atunci, se-nchid scolile si bisericile. Este cod portocaliu, se-nchid si mall-urile si multe dintre institutiile statului.
Este cod rosu, atunci se pun in aplicare cele mai drastice masuri, care ar fi trebuit gandite, pregatite si gata sa fie aplicate cu mult timp inaintea unei nenorociri planetare.