Irigatii: doar 0,5% din 200.000 de hectare
irigatiisecetahectarerecoltaplante prasitoare
Desi seceta aduce pierderi mari fermierilor, doar circa 0,5% din totalul de hectare insamantate cu plante prasitoare din Teleorman au fost irigate.
Procentul se traduce prin 1.070 de hectare irigate, dintr-un total de 200.000 de hectare. Pamantul irigat este cultivat cu tutun si porumb si se afla in zona Zimnicea.
Totusi, in toamna lui 2011, fermierii au contractat o suprafata totala de peste 20.000 de hectare pentru irigat in decursul acestui an si au platit si un avans de 20%. Mai apoi, fermierii au sperat ca vor cadea precipitatii si nu au mai vrut sa plateasca pentru ca recoltele lor sa fie irigate. "In conditiile in care nu mai exista subventii de la bugetul statului pentru irigatii, iar cheltuielile pot depasi 1.000 de lei la o mie de metri cubi de apa adusa din Dunare, este greu sa te hotarasti pentru astfel de cheltuieli", a explicat seful Filialei Teleorman a Aagentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, Ionel Dasa.
Desi costurile sunt in general mari, exista unele zone in care cheltuielile ar putea scadea. "Irigatii s-ar putea face cu costuri mai mici in zone din apropierea Dunarii, in sistemele Viisoara si Turnu Magurele, dar reparatiile si celelalte pregatiri, care includ si punerea sub tensiune a liniilor electrice, nu se pot efectua intr-un timp scurt", a adaugat Ionel Dasa.
Cu toate ca inainte de anii '90 puteau fi irigate aproximativ 240.000 de hectare, acum numarul angajatilor din acest sector de activitate este de doar 60. Astfel, paza statiilor de pompare si a canalelor de irigatii este imposibil de asigurat, iar sistemele se afla intr-o stare avansata de degradare.
Aproximativ 42.500 de hectare de porumb si floarea soarelui sunt afectate intre 30% si 100%, din pricina secetei puternice. Datele au fost centralizate de catre Directia pentru Agricultura Teleorman, pe baza unor prime evaluari de la exploatatiile mari, insa nu cuprind informatiile de la fermierii individuali din judet.