Iohannis intoarce in Parlament Legea Educatiei: Riscam bulversarea sistemului
legea educatieiinvatamantromania educatamodificari legislative
Presedintele Klaus Iohannis a decis sa nu promulge modificarile la Legea educatiei si sa retrimita legea la Parlament pentru reexaminare. Seful statului considera ca actuala forma a legii risca sa duca la un val de concedieri si sa bulverseze intregul sistem de invatamant.
Anuntul a fost facut de consilierul prezidential pentru Educatie, Ligia Deca intr-o conferinta de presa, o premiera semnalata si de jurnalistii acreditati la Palatul Cotroceni.
Ligia Deca a prezentat cateva argumente care au stat la baza deciziei presedintelui, mentionand faptul ca prin art. 1, pct. 4 se realizeaza "reducerea din pix" a numarului de ore, fara o analiza de impact premergatoare.
Consilierul prezidential a criticat "noua modifiare abrupta a legii", apreciind ca ea va produce efecte nedorite in cascada pentru comunitatea scolara.
Ligia Deca a subliniat ca vor fi afectati atat elevii, cat si profesorii, pentru ca se va produce un "val de concedieri".
Ea a mai mentionat, printre altele, faptul ca legea nu include dispozitiile finale, iar "planurile cadru se vor modifica printr-un proces facut in graba, pe genunchi". Astfel, "se poate ajunge in situatia absurda in care elevii din ciclul gimnazial sa invete dupa 3 planuri cadru" - cel initial, cel aflat in implementare si cel viitor, conform legii trimise la promulgare.
In plus, cel mai probabil "vom avea o noua modificare a manualelor si exista riscul ca ele sa nu fie finalizate la timp". De asemenea, modificarea legii presupune o pregatire a cadrelor didactice, desi nu s-a finalizat formarea lor conform planului actual, a subliniat Ligia Deca, mentionand modificarile aduse prin art. 66 Legii 1/2011, Legea educatiei nationale.
Intrebata de jurnalisti de ce a ales presedintele, in premiera, aceasta formula a conferintei de presa, in conditiile in care a mai retrimis recent la Parlament si alte modificari la Legea educatiei, Ligia Deca a explicat: "Am considerat ca efectele negative ample si in cascada trebuie explicate publicului".
"Nu e de dorit sa bulversam intregul sistem fara un studiu de impact", a subliniat consilierul prezidential.
De asemenea, intrebata ce date are Administratia Prezidentiala in legatura cu viitoarele concedieri, Ligia Deca a precizat: "Am primit semnale de la federatiile sindicale. Fiecare ora in minus inseamna o reducere masiva a numarului de norme, deci si de dascali".
"Ne-au transmis ca probabil vor exista mii de posturi disponibilizate. E clar ca nu avem o analiza de impact, legea sa ne spuna clar ce inseamna: cati profesori ar trebui sa fie reprofilati sau sa iasa din sistem", a mai explicat aceasta.
In ceea ce priveste proiectul "Romania educata", lansat in dezbatere publica de presedintele Iohannis in urma cu o luna, consilierul prezidential a explicat ca s-au primit numeroase opinii pe diverse canale si urmeaza sa fie anuntat programul consultarilor cu partidele pe aceasta tema.