Interviu cu tinerii din spatele ELIS, comunitatea romanilor de succes din intreaga lume
elisretearomanisuccesiulia zanoschidelia zanoschicristina detesan
Potrivit fondatorilor, scopul ELIS este acela de a reuni romani de succes din intreaga lume, care vor avea acces la o platforma online de membri, o retea excelenta de mentorat si posibilitatea de a face schimb de idei si experiente.
“Motivul care a stat la bazele dezvoltarii Elis este dorinta de a crea o retea puternica a romanilor din toata lumea care ii va inspira pe cei din jur sa se dezvolte si care ii va incuraja sa initieze schimbari pentru a avea un impact la nivelul societatii”, declara
Cristina Detesan, unul dintre membrii fondatori, intr-un comunicat de presa.
Elis se adreseaza tuturor romanilor remarcabili care au obtinut de-a lungul timpului rezultate extraordinare, fiind necesar ca persoanele interesate sa fie cel putin in anul 3 de facultate.
Printre membrii actuali ai organizatiei se regasesc romani care si-au finalizat studiile la universitati de prestigiu precum Harvard, Wharton sau Oxford, sau care au atins excelenta in domeniile lor de activitate, avand varsta cuprinsa intre 23 si 45 de ani.
Organizatia Elis a fost fondata de tineri profesionisti din Londra, Paris si Bruxelles. Iata o scurta prezentare a lor.
Cristina Detesan (25 de ani) este Business Analyst in cadrul Deloitte Londra, Marea Britanie. Anterior a studiat afaceriinternationale si management in Paris si la Manchester.
Delia Zanoschi (24 de ani) este Business Analyst in cadrul companiei McKinsey&Co in Bruxelles, Belgia. Anterior Delia a studiat finante la universitatea HEC Paris.
Iulia Zanoschi (24 de ani) este in prezent Financial Analyst al bancii elvetiene de investitii UBS in Londra si absolventa a unui program masteral in finante la universitatea HEC Paris.
Gabriel Boc (24 de ani) este in prezent Junior Policy Analyst in cadrul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) in Paris. Anterior Gabriel a studiat la London School of Economics and Political Science.
Tinerii din spatele ELIS au oferit, de curand, un interviu pentru
manager.ro.
Care este povestea retelei ELIS?
Iulia: Prima data cand am vorbit despre ideea de a forma o organizatie pentru romani de succes in 2010 eram toate trei in Paris la studii. Simteam nevoia de a crea o retea formala cu romani de valoare care sa se dezvolte impreuna prin mentorat si schimb de idei. Vroiam sa cream o comunitate de prieteni din toate partile lumii si care lucreaza in domenii diverse. Am reluat discutiile in vara anului 2012 si am decis sa incepem sa lucram la dezvoltarea strategiei si a structurii organizatiei. Lansarea oficiala a fost in August 2013.
Explicati-ne cum functioneaza aceasta retea.
Delia: Pentru mine Elis e echivalentul a trei lucruri – intalniri cu persoane foarte interesante, povesti care te inspira, mentorat. Mai mult, interactiunile se intampla online si in persoana, intr-o combinatie care sa faciliteze comunicarea simpla si continua intre romani din orice parte a lumii.
Cristina: Atunci cand am creat ideea ne-am gandit ca membrii care vor face parte din organizatie isi vor dori sa se afle printre persoane care impartasesc valori similare, persoane care le pot deveni prieteni buni. In acelasi timp, stim ca multi romani au calatorit sau lucreaza in tari diferite, facand uneori distanta o bariera in calea interactiunii dintre ei. Din acest motiv nu ne-am limitat la a oferi evenimente care sa permita numai o interactiune fata in fata cu alti membri. Membrii Elis pot intra direct in legatura unul cu altul prin intermediul platformei online si isi pot construi propriul mini-comitet de mentori. Asta ii da comunitatii o dimensiune globala: un membru din Bucuresti poate avea mentori un roman in New York, in Bucuresti si unul in Zurich. Iar prin intermediul celor doua evenimente anuale Elis Sharing si Elis Connect, se pot intalni si in persoana, astfel avand ocazia de a se cunoaste mai bine si de a-si consolida relatiile dintre ei intr-un mediu informal.
Iulia: Mai mult decat atat, ca si membru al organizatiei, fiecare dintre noi poate controla cat de mult isi doreste sa se implice. Stim ca timpul este o provocare pentru multi dintre membrii nostri, asa ca niciun tip de interactiune nu este obligatorie.
De ce a fost oportuna infiintarea ELIS?
Iulia: In momentul de fata comunitatea de romani din strainatate se imbogateste anual cu mii de tineri ambitiosi si inteligenti, care absolvesc facultati de prestigiu si lucreaza in companii de top. Insa din pacate nu exista nicio comunitate globala care sa ofere access nelimitat la o retea de romani care au deja succes si care au reusit sa depaseasca multe momente grele in parcursul lor profesional. Mi-as dori ca acesti romani sa fie conectati intre ei.
Cristina: Mai mult decat atat, vrem sa cream o comunitate dinamica de schimb de idei si mentorat, un grup de prieteni de la care poti fi sigur ca vei primi un sfat bun si suport cand te vei afla intr-un moment dificil.
Vorbiti-ne, va rog, despre avantajele apartenentei la reteaua romanilor remarcabili.
Delia: Sunt patru mari avantaje pe care membrii le au cand devin membrii ai retelei:
1. Interactiune cu romani exceptionali: membrii isi pot crea prietenii puternice cu unii dintre cei mai talentati romani din intreaga lume—si din orice domeniu de activitate si pozitie profesionala
2. Retea globala: membrii pot contacta direct oricare alt membru de peste tot din lume
3. Mentorat: Elis este o comunitate in care incercam sa ajutam membrii sa se dezvolte, avand ocazia sa isi evalueze obiectiv toate oportunitiatile pe care le au
4. Schimb de idei: diversitatea domeniilor si profesiilor membrilor face ca fiecare intalnire sa fie o ocazie de a deschide noi perspective membrilor si de a-i ajuta sa inteleaga ultimele noutati din sectoare diferite
Ce a stat la baza ideii antreprenoriale?
Cristina: In ultimii 4 ani am avut sansa sa studiez la Paris si in Manchester, si de curand am inceput sa lucrez in Londra. De fiecare data cand m-am mutat intr-un oras nou, cand am luat o decizie pentru a face un nou pas, am simtit lipsa unei comunitati puternice de romanii exceptionali la care sa ma intorc pentru un sfat. In Manchester am fondat prima organizatie pentru studentii de la master care incuraja crearea unor relatii puternice intre membrii sai. Aici am vazut cat de mult conteaza sa fii inconjurat de oameni extraordinari, care sunt deschisi sa se sustina reciproc. Acelasi lucru imi doresc sa se intample si in Elis, si sper peste nu foarte mult timp sa avem o retea globala de romani remarcabili, care sa ne inspire sa ne dezvoltam atat profesional, cat si personal.
Iulia: Mie mi s-a parut extraordinar de interesanta ideea de a aduce impreuna persoane de top din toate domeniile, de a face schimb de idei intre oameni de stiinta, medici, oameni de afaceri, muzicieni, intre persoane care au deja succes in cariera si tineri care de abia incep. Crearea unei comunitati diverse, prin care fiecare poate sa invete din experienta celuilalt este un avantaj pe care il ofera Elis.
Delia: Elis este rezultatul experientelor pe care le-am avut pe parcursul ultimilor 4 ani de cand am plecat din Romania. Eu cred ca cel mai mult am simtit lipsa unui mentor care sa imi arate ce optiuni exista si sa ma indrume sa iau decizii bune pe plan profesional. Cand am ajuns la McKinsey, unde exista o adevarata cultura de mentorat, mi-am dat seama cat de important este sa ai mentori si sponsori in cariera. Acum am trei mentori informali, care m-au ajutat foarte mult pe parcursul profesional. Aceasta cultura de mentorat vrem sa o dezvoltam si in Elis.
Care sunt conditiile pentru admitere in retea?
Cristina : Consider ca este prea mult sa folosim cuvantul “conditii”. Tot ce ne dorim sa cream este o retea de romani cu realizari academice si profesionale extraordinare, o comunitate diversa in care fiecare membru sa se regaseasca. Insa pe langa acest lucru, este important ca membrii sa impartaseasca un set comun de valori, cum ar fi dedicatie pentru excelenta, integritate si respect pentru ceilalti. Cautam persoane care sunt dornice sa dezvolte si sa ii ajute pe cei din jur, sa invete continuu si sa impartaseasca experientele lor cu ceilalti membri.
Iulia : Ce as vrea sa mai adaug este faptul ca vrem sa mentinem tot procesul de a intra in organizatie obiectiv si transparent. Astfel, modalitatea de a deveni membru este printr-o recomandare de la un membru Elis. Apoi urmeaza doua discutii cu membrii fondatori care au ca scop cunoasterea organizatiei si explicarea avantajelor membrilor. In acelasi timp ne dorim si noi la randul nostru sa cunoastem potentialul membru si sa intelegem daca se va adapta la cultura noastra.
Echipa voastra este formata din tineri profesionisti din Londra, Paris si Bruxelles. Vorbiti-ne despre componenta acesteia si planurile de viitor.
Delia: Suntem o echipa care se complementeaza – eu lucrez in consultanta la McKinsey pe strategie si dezvoltarea businessului, Iulia lucreaza in banca de investitii elvetiana UBS in ridicare de fonduri pentru firme de Private Equity, Cristina lucreaza in consultanta la Deloitte pe operatiuni, iar Gabriel lucreaza la OECD pe dezvoltarea sectorului privat. Pentru noi proiectul Elis a fost foarte important, ca propriul nostru start-up si am contribuit fiecare cu experienta acumulata pentru a dezvolta o organizatie cat mai profesionista si flexibila la nevoile membrilor.
Iulia: In ceea ce priveste viitorul apropiat, vom avea pe 16 Noiembrie primul eveniment, unde toti membrii noi ai organizatiei se pot cunoaste. Dupa aceasta, ne vom concentra pe rularea si implementarea programului de mentorat incepand cu ianuarie si organizarea evenimentelor Elis Connect si Elis Sharing la nivel local.
Cum functioneaza programul de mentorat, o parte importanta din propunerea Elis?
Cristina: Fiecare membru Elis isi poate forma un mini-comitet de mentori, persoane in care are incredere si pe care le respecta. Membrii pot alege singuri mentorii pe care ii apreciaza cel mai mult si ii pot aborda direct pentru a le cere acordul, urmand ca locul si frecventa intalnirilor sa fie stabilite de comun acord.
Elis incearca sa ajute fiecare membru sa isi mareasca impactul si sa invete mai multe despre stilul sau personal de mentorat prin feedback-uri consecvente la fiecare 6 luni si training-uri organizate pentru mentori.
FOTO: De la stanga la dreapta: IULIA ZANOSCHI, DELIA ZANOSCHI & CRISTINA DETESAN