Insolventa pe persoana fizica: solutia care te poate salva, daca esti ingropat in datorii
insolventainsolventa persoane fizice
Conform prevederilor Legii nr. 151/2015, romanii pot fi declarati "insolventi", in calitate de persoane fizice, in situatia in care nu mai pot sa isi gestioneze datoriile. Acestea depasesc un anumit prag si, in baza veniturilor lor, matematic se demonstreaza ca nu se pot achita creantele respective, astfel incat persoana sa isi poata permite si un nivel de trai normal (se ia in calcul cosul minim de consum), pentru sine si cei pe care ii are in intretinere, pe perioada rambursarii.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a derulat numeroase campanii de informare privind posibilitatea ca o persoana fizica sa poata intra in insovlenta, iar cele mai importante informatii ce trebuie retinute sunt urmatoarele:
-
Insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor, pe masura ce acestea devin scadente. Insolventa debitorului se prezuma atunci cand acesta, dupa trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadentei, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori.a
-
Valoarea-prag reprezinta cuantumul minim al datoriilor scadente ale debitorului necesar pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active; aceasta este de 15 salarii minime pe economie.
-
Romanii cu datorii pot apela si pot solicita deschiderea procedurii de insolventa prin Directia de Insolventa a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC.
„Dorim ca accesibilitatea procedurilor de insolventa a persoanelor fizice sa fie cat mai la indemana consumatorilor, iar pentru aceasta si pentru alte lamuriri, ii asteptam la sediile noastre din toata tara, pentru a le oferi consiliere gratuita si sprijin”, spune Ruxandra Badea, director al Directiei de Insolventa a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC.
Prin procedura de insolventa a persoanelor fizice este reglementata situatia in care datoriile persoanelor fizice pot fi reesalonate pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire inca un an. Persoanele fizice care au bunuri sau venituri urmaribile si nu se incadreaza pentru procedura pe baza de plan de rambursare, pot opta pentru procedura prin lichidare de active.
Cine poate beneficia de legea insolventei persoanei fizice?
Debitorul persoana fizica, de buna-credinta, care: o are domiciliul, resedinta sau resedinta obisnuita, de cel putin 6 luni anterior depunerii cererii, in Romania; o este in stare de insolventa si nu exista o probabilitate rezonabila de a redeveni, intr-o perioada de maximum 12 luni, capabil sa isi execute obligatiile astfel cum au fost contractate, cu mentinerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine si pentru persoanele pe care le are in intretinere;