INFOGRAFIC. Desi nu avem salariile nemtilor sau austriecilor, carburantul nostru se scumpeste mai mult ca la ei: plinul rezervorului e un lux
carburantpreturi benzinapreturi motorinascumpirieurostat
Volatilitatea preturilor la pompa este extrem de pronuntata, iar acest fenomen nu dureaza de cateva saptamani sau luni, ci de aproximativ un an de zile. Conform celor mai recente date publicate de Eurostat, ultimele 13 luni au fost marcate de o evolutie puternica a preturilor, in detrimentul soferilor, pentru care plinul rezervorului devine un lux.
Concret, ne arata Eurostat, din luna mai a anului 2020 pana in septembrie 2021, preturile au trecut de la o scadere de 20% la o crestere de 23%.
Aceasta evolutie este usor de comparat cu ceea ce se intampla in plina criza economica, in anul 2009. Atunci, din luna iulie 2009 pana in martie 2010, preturile au trecut de la - 19% la +20%.
Revenind la ceea ce se intampla in zilele noastre, constatam ca, desi fenomenul este unul generalizat la nivelul intregii Europe si majoritatea statelor se confrunta cu scumpiri de carburant, la noi in tara lucrurile stau cum nu se poate mai rau.
Romania, vicecampioana scumpirilor la carburant in UE
Potrivit Eurostat, tara noastra a inregistrat, luna trecuta, o crestere cu 29% a preturilor la
carburant, situandu-se astfel pe locul secund al clasamentului Uniunii Europene, dupa Luxemburg.
Am devansat, deci, tari puternice, cum ar fi Germania sau Austria, unde salariile sunt de cateva ori mai mari decat in tara si puterea de cumparare e net superioara celor pe care o avem noi, aici.
La polul opus regasim state unde cresterile de pret la carburant au fost aproape neinsemnate in luna septembrie. Finlanda si Grecia, cu 18%, sunt cateva dintre acestea, precum si Irlanda, care se poate mandri cu un avans si mai mic, de doar 15%.
Cresterile de pret la carburant sunt deosebit de importante in ecuatia generala a economiei, in conditiile in care ele reprezinta o "locomotiva" care trage dupa ea preturile la raft, la alimentele de larg consum, la principalele bunuri si servicii, deoarece. Din acest motiv, exista riscul ca, pe fondul aprecierilor preturilor la carburant, sa apara scumpiri in lant si sa asistam la o piperare a preturilor inclusiv la cosul zilnic de cumparaturi, care deja cunoaste evolutii nefavorabile.