INFOGRAFIC: Cum sa eviti tentativele de frauda cu facturi
frauda cu facturicert-rosecuritate ciberneticaatac cibernetic
Un nou tip de inselatorie atenteaza la buzunarele romanilor. Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) avertizeaza cu privire la tentativele de frauda cu facturi. Expertii au intocmit un infografic in care e prezentat modul de actiune, dar si masurile de precautie pe care trebuie sa le ia oamenii, pentru a nu deveni victimele atacatorilor cibernetici.
''Atentie la tentativele de frauda cu facturi! Nu actionati in graba si verificati orice solicitare de tranzactie, inainte de a efectua o plata a unei facturi! Este posibil ca in spatele cererii sa fie un atacator care incearca sa deturneze banii catre contul propriu", acertizeaza CERT-RO.
Cum functioneaza frauda?
Potrivit CERT-RO, o firma este contactata de cineva care pretinde ca este reprezentantul unui furnizor. Poate fi o abordare incrucisata - prin telefon, scrisoare, e-mail etc. Interlocutorul solicita modificarea datelor bancare (numarul de cont, banca la care e deschis etc.) pentru platile viitoare. Noul cont este detinut/controlat de acesta.
Astfel, banii trimisi de firma pentru plata chelutielilor nu mai ajung la societatea care furnizeaza serviciul respectiv, ci in buzunarele atacatorilor.
Recomandarile specialistilor
Specialistii in securitate cibernetica sfatuiesc managerii sa isi instruiasca angajatii, astfel incat sa recunoasca o tentativa de frauda si sa alerteze organele legii, chiar daca au descoperit amenintarea inainte de a deveni victime.
De asemenea, e indicat ca, pentru plati peste o anumita suma, intre furnizor si beneficiar sa se instituie o procedura suplimentara de verificare.
Sursa foto: freepik.com