Inflatia si euro vor continua sa creasca, lovind in puterea de cumparare a romanilor
inflatiedobanzipreturicombustibiliscumpiricrestere economicasalariieurocomisia nationala de prognozairccrobor
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si-a revizuit estimarile cu privire la ecolutia economiei Romaniei. Au fost cam "optimiste" asteptarile, aceasta este concluzia pe care o tragem, daca analizam cifrele de astazi.
Dupa revizuire, CNP prevede ca, la sfarsitul anului inflatia va fi de 3,2%, iar cursul va urca la 4,74 lei/euro. Totusi, noile date nu ii multumesc pe analistii financiari, care anunta dezastrul. Potrivit expertilor in economie, Romania nu va avea cresterea economica mult asteptata, ba, mai mult decat atat, FMI si Banca Mondiala se asteapta ca toate statele lumii sa incetineasca cresterea economiilor.
Pentru noi, organismele europene prevad acelasi lucru, dar resimtit la un nivel mult mai acut, fiindca instabilitatea si masurile fiscale haotice luate de Guvern vor amplifica problemele la nivel macro.
Analistii se asteapta ca finalul anului sa ne gaseasca un curs euro leu aproape de 5 lei, dar si cu inflatie in crestere. Inflatia loveste in puterea de cumparare.
Practic, cu aceleasi venituri, suntem nevoiti sa suportam costuri mai mari la facturi, costuri mai mari la alimente si la alte servicii necesare desfasurarii traiului de zi cu zi, cum ar fi serviciile bancare sau telecom. Inflatia, un cuvand care inseamna destabilizarea unei tari, a unei economii, slabirea puterii de cumparare si erodarea monedei nationale.
"Noi, analistii, vedem alte valori pentru inflatie in 2019, aproape de 4%, pentru cursul valutar media estimata de analisti la ultimul chestionar este de 4,85 si pentru cresterea economica nimeni nu vede un ritm de crestere al PIB-ului real de peste 3% in anul in curs", a declarat pentru Ziare.com presedintele Asociatiei Analistilor Financiar Bancari (AAFB) din Romania, Iancu Guda.
"Vor fi mai multe efecte. La persoanele fizice, in calitate de salariati, va exista erodarea puterii de cumparare. Avem primele luni dupa 5 ani in care salariul mediu din sectorul privat nu mai creste si in conditiile inflatiei este practic o scadere a puterii de cumparare.
Anul trecut, in sectorul privat, a fost o crestere a salariului mediu de 14%, ajustat cu inflatia a crescut doar cu 9,4%, pentru ca inflatia a fost 4,6%. Anul acesta, deja primele 3 luni au debutat cu o stagnare a salariului mediu in sectorul privat. Deci inflatia o sa duca la scaderea puterii de cumparare", a explicat Iancu Guda,