Noul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, nu a inregistrat progrese in negocierile privind un acord pentru parasirea marii familii europene. In acest context, se contureaza tot mai mult scenariul unui Brexit haotic, lucru ce ingrijioreaza producatorii auto.
Acestia trag un semnal de alarma cu privire la implicatiile grave pe care le-ar avea un Brexit fara acord asupra industriei auto a Europei. Potrivit mai multor asociatii nationale a producatorilor auto, un Brexit haotic ar avea consecinte economice devastatoare. Industria auto a Marii Britanii este dominata de companii nemtesti si japoneze, iar introducerea unor tarife vamale in cazul in care termenii comerciali nu vor fi negociati intr-un acord, ar arunca in aer industria.
19 asociatii nationale au transmis o declaratie de presa in care spun ca "Plecarea Regatului Unit din UE fara un acord ar declansa o modificare colosala a conditiilor de tranzactionare, cu tarife in valoare de miliarde euro care ameninta sa afecteze alegerile consumatorilor pe ambele maluri ale Canalului Manecii. Sfarsitul comertului fara bariere ar putea provoca perturbari modelului de operare la timp al industriei auto, costul unui singur minut de oprire a productiei numai in Marea Britanie fiind de 50.000 de lire sterline (54.700 de euro)”.
Reprezentantii industriei auto spun ca un divort haotic de Uniunea Europeana va aduce un plus de 5,7 miliarde euro la schimburile comerciale cu automobile intre UE si Marea Britanie.
Boris Johnson este hotarat sa scoata Marea Britanie din UE pana la 31 octombrie
Premierul Marii Britanii a declarat ca, indiferent daca va obtine un acord de parasire a Uniunii sau nu, Marea Britanie va iesi din marea familie europeana pana pe 31 octombrie. Declaratia sa a starnit discutii aprinse in toate statele membre ale Uniunii Europene, care sunt ingrijorate cu privire la consecintele acestui fapt.
Chiar propriul Guvern al Marii Britanii vede cu ingrijorare un Brexit fara acord si se asteapta sa se confrunte cu o lipsa de aprovizionare cu medicamente, alimente, dar si la turbulente sociale si lipsa sigurantei cetatenilor.
Saptamana trecuta, presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat ca iesirea Marii Britanii din UE "este un moment tragic pentru Europa”.
"Cred ca avem inca posibilitatea de a ajunge la un acord cu Londra. Nu impartasesc ideea celor care considera ca Johnson se joaca cu noi si cu el insusi. Cred ca el incearca sa caute un acord acceptabil atat pentru Parlamentul britanic, cat si pentru Parlamentul European”, a afirmat Juncker cu optimism.
Totodata, Juncker a spus ca, inainte de referendumul din 2016, cand 52% dintre votantii britanici s-au pronuntat in favoarea unei iesiri din UE, a existat "o campanie de minciuni si stiri false”.
Si Romania are de suferit de pe urma Brexitului, daca iesirea din UE nu va avea loc in baza unui acord
Pe langa implicatiile la nivel comercial care ar fi defectuoase si pentru Romania in cazul unui Brexit haotic, vorbim si despre consecinte sociale.
Ce se intampla cu romanii din Marea Britanie dupa Brexit
Peste 500.000 de romani se estimeaza ca ar locui in Marea Britanie, iar soarta lor acolo este destul de incerta in acest moment.
Totusi, recent, presedintele tarii, Klaus Iohannis, a declarat ca drepturile romanilor din UK, precum si ale britanicilor din Romania, vor fi respectate dupa Brexit, indiferent de maniera in care acesta va avea loc.
Klaus Iohannis si Boris Johnson au avut o discutie telefonica
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si premierul britanic, Boris Johnson, au avut in luna august o convorbire telefonica, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Referitor la Brexit, presedintele Romaniei a subliniat ca o retragere ordonata a Regatului Unit din Uniunea Europeana este atat in interesul Marii Britanii, cat si al Uniunii. In acest sens, Presedintele Klaus Iohannis a apreciat ca Acordul de Retragere convenit de cele doua parti ramane in continuare cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, limitand consecintele negative generate de Brexit si garantand drepturile cetatenilor din Uniune care traiesc, lucreaza sau studiaza in Marea Britanie.
"In ceea ce priveste relatiile bilaterale, Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat ca, dupa Brexit, vor fi importante actualizarea si aprofundarea parteneriatului strategic dintre Romania si Marea Britanie, care sa cuprinda atat aspecte economice, cat si privind securitatea, apararea si relatiile externe.
"Referitor la Brexit, Presedintele Romaniei a subliniat ca o retragere ordonata a Regatului Unit din Uniunea Europeana este atat in interesul Marii Britanii, cat si al Uniunii. In acest sens, Presedintele Klaus Iohannis a apreciat ca Acordul de Retragere convenit de cele doua parti ramane in continuare cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, limitand consecintele negative generate de Brexit si garantand drepturile cetatenilor din Uniune care traiesc, lucreaza sau studiaza in Marea Britanie.
Presedintele Romaniei i-a transmis premierului Boris Johnson ca prioritatea majora a tarii noastre este protejarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie. In acest context, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca, si in perioada urmatoare, cetatenii, atat cei europeni din Marea Britanie, cat si cei britanici din UE 27, trebuie sa ramana o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta vietile acestora sa fie reduse cat mai mult posibil.
Premierul Boris Johnson l-a asigurat pe Presedintele Romaniei ca protejarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie dupa Brexit reprezinta un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar actiunile autoritatilor britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv.
Cu privire la drepturile cetatenilor britanici din Romania dupa Brexit, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca acestea vor fi protejate, asigurandu-se reciprocitatea cu drepturile cetatenilor romani din Marea Britanie", a transmis Administratia Prezidentiala.