Tinerii in varsta de cel putin 16 ani pot beneficia de o indemnizatie de somaj pentru o perioada de sase luni, potrivit unui anunt facut recent de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti (AMOFM).
Indemnizatia de somaj acordata tinerilor este calculata ca reprezentand 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj. Pentru a putea beneficia de acest ajutor, tinerii trebuie sa se inregistreze la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza careia isi au domiciliul, in cel mult 60 de zile calendaristice de la data absolvirii a unei institutii de invatamant.
Indemnizatia de somaj se acorda dupa 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioada in care absolventul beneficiaza de servicii gratuite in vederea angajarii: informare si consiliere profesionala, medierea muncii, formare profesionala. Tinerii care pot beneficia de acest ajutor de somaj sunt cei care au obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
Potrivit AMOFM Bucuresti, in ceea ce ii priveste pe absolventii de liceu, indiferent daca au promovat sau nu examenul de bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculeaza din ziua urmatoare datei absolvirii studiilor, stabilita prin reglementarile normative in vigoare. Mai departe, in cazul elevilor care nu au situatia scolara incheiata la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculeaza de la data promovarii examenului de corigenta, data ce trebuie specificata in adeverinta eliberata de institutia de invatamant.
Persoanele interesate de acest ajutor de somaj trebuie sa se inregistreze ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Pentru acest proces, tinerii vor avea nevoie de urmatoarele documente: act de identitate, acte de studii si de calificare sau adeverinta din care sa rezulte data absolvirii si o declaratie pe proprie raspundere privind starea de sanatate.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si