Incepe valul de controale promis de ANAF: se concentreaza pe acesti romani, care pana acum nu au fost intrebati de unde au banii
influencerianaf
Avem nevoie de mai multi bani la buget si trebuie imbunatatita colectarea. Romanii care nu au inteles pana acum faptul ca trebuie sa se conformeze, sa fie transparenti cu veniturile lor si sa-si achite obligatiile fiscale legale, vor suporta consecintele legii, fiindca sunt sanse mari sa fie descoperiti in valul de controale proaspat anuntat de seful Fiscului, Lucian Heius.
Vizati de aceasta data sunt romanii care castiga bani din activitati online, de pe retelele sociale. Este vorba despre cunoscutii "influenceri", unii dintre ei posesori ai unor averi impresionante si aparent nejustificate. Vacante de lux, bolizi de sute de cai putere, un trai indestulat si poze cu haine de firma pe retelele sociale. Asa e descrisa, pe scurt, existenta multora dintre cei ce-si castiga veniturile din simpla aparitie pe "sticla" internetului.
Fiscul vrea sa-i determine sa-si plateasca contributiile legale catre bugetul de stat, motiv pentru care isi va trimite inspectorii in controale!
Persoanele ce castiga bani de pe Instagram, de exemplu, pot sta linistite daca si-au declarat veniturile si au achitat, dupa caz, taxele, impozitele sau contributiile prevazute de lege pentru situatia lor economico - fiscala.
"Probabil ca luna viitoare, la conferinta de presa, o sa va dam cateva exemple in care incercam sa facem verificari de aceasta natura. Adica cei care obtin venituri din aceste noi profesii, vrem sa vedem daca ei au declarat si au achitat obligatiile pe veniturile pe care le-au obtinut din acest gen de activitate", a spus seful Fiscului, Lucian Heius.
Cine trebuie sa se mai astepte sa vada inspectorii fiscali la usa
Luna trecuta, Fiscul mai anuntase
verificari si in industria videochatului, iar persoanele care castiga venituri din astfel de activitati, precum si studiourile de profil ar putea fi incluse si ele pe lista celor ce obtin venituri online, ca de pe Facebook sau Instagram, de exemplu.
Conform unor declaratii facute la vremea respectiva de seful Fiscului, in acest domeniu "sunt sume imense care se fac si nu prea se fiscalizeaza".
Totodata, nu sunt uitati nici romanii care au decis sa isi tina economiile in criptomonede, sperand astfel ca vor evita in acest fel sa mai plateasca impozite pe veniturile obtinute. Seful ANAF sustine insa ca persoanele cu economii tinute in monede virtuale au fost chiar primele ce au fost identificate, ele reprezentand pentru moment unele dintre tintele principale ale ANAF.
Foto: pixabay