Inca o zi de maxime pentru toate valutele forte. Euro trece de 4,8 lei, iar dolarul ajunge la 4,4462 lei
curs euromaxim euromaxim dolarmaxim aurcursuri bnrcurs oficialmaxim franc elvetian
Saptamana nebuna a valutelor forte si a aurului se incheie, cum altfel, cu noi maxime fata de o moneda nationala tot mai amarata. Noroc ca urmeaza, cel putin pe piata de la Bucuresti, doua zile de pauza, doua zile nebancare.
Banca Nationala a Romaniei a calculat si afisat, vineri, un nou maxim istoric pentru moneda unica europeana, care, pe langa asta, trece, in premiera si de pragul de 4,8 lei, ajungand la 4,8026 lei.
Cursul este in crestere cu 0,40%, respectiv 0,0192 lei fata de ziua precedenta.
In acelasi timp, Banca Nationala a cotat dolarul american la un nou maxim: 4,4462 lei, mai mare cu 0,35%, respectiv 0,0155 lei.
Nici francul elvetian nu a ramas mai prejos, atingand si el un alt maxim istoric fata de leul romanesc: 4,5258, de la 4,5078 lei, ieri.
Totodata, gramul de aur se pare ca nu se mai opreste din apreciere, trecand cu mult de pragul de 230 de lei.
Banca Nationala a afist astazi un nou pret maxim: 233,5122 de lei, de la 229,4268 lei, joi.
Spre deosebire de ziua de ieri, de data aceasta, si lira sterlina s-a apreciat, cursul ajungand la 5,7406 lei, de la 5,7074 lei, ieri.
Orban si Citu spun ca nu avem de ce sa ne facem griji
Legat de deprecierea leului, premierul Romaniei, Ludovic Orban, spunea ieri ca... "nu avem motive sa ne facem griji".
"Dimpotriva. Situatia economica este foarte stabila. Uitati-va la evolutia dobanzilor. Comparati, de exemplu, cu cat s-a imprumutat Guvernul nostru, raportat la dobanda la care s-a imprumutat Guvernul PSD. E o diferenta semnificativa de un procent la dobanda.
Sunt situatii generate de factori exogeni, care nu tin neaparat de guvernare, sau strict de situatia din Romania. Se pare ca a existat o tendinta usoara de depreciere a monedelor nationale nu numai la noi, ci si la nivel regional, care poate fi determinata de factori greu de cuantificat si de anticipat. Am incredere in Banca Nationala. Am incredere in stabiitatea monedei nationale si a cursului de schimb", a declarat Orban, ieri seara.
Orban a adaugat ca este intr-o colaborare institutionala foarte buna cu Banca Nationala, dar nu a comunicat cu BNR, tocmai in aceasta saptamana, dar s-ar putea sa ajunga la BNR saptamana viitoare.
La randul sau, Florin Citu, ministrul Finantelor a spus ca deprecierea leului este corelata cu devalorizarile din intreaga regiune din care face parte Romania.
Citeste si:
Banca Centrala Europeana a facut profit de 2,366 miliarde de euro
Intr-un mesaj postat pe Facebook, Citu a explicat ca si zlotul, si forintul se depreciaza pentru ca sunt cateva miscari de fluxuri internationale, "doar trompetele PSD-iste vad altceva". Ministrul le-a spus romanilor sa fie fara griji si i-a asigurat ca dobanzile vor continua sa scada, pana la zero.