In prag de iarna, habar n-avem cum trebuie sa calculam facturile la curent: haos generalizat in Romania
criza energeticacalcul facturi
Desi iarna e la dupa colt, autoritatile noastre inca nu sunt convinse asupra unei metode ideale de calcul pentru plata facturilor la energie.
Sezonul rece ne bate la usa si, conform "traditiei", are mari sanse sa ne prinda nepregatiti. Sa ne ia, ca de obicei, prin surprindere!
Inca nu "ne-am" decis care ar fi metoda ideala pentru calculul
facturilor din sezonul rece. Premierul Nicolae Ciuca a oferit joi noi detalii despre cum ar trebui sa arate formula: sa le calculam in functie de consumul curent, spune premierul, ca altfel intram intr-o zona sufocanta a birocratiei!
"Noi sustinem ca aceasta analiza sa se realizeze fata de consumul curent. Este foarte dificil sa facem referire la consumul de anul trecut, iar sa ne ducem pe o perioada si mai mare, cu doi-trei ani in urma, nu facem altceva decat sa ingreunam si sa ducem totul intr-o birocratie de unde probabil vom iesi destul de greu (...) Sa gasim calea cea mai simpla si cea mai eficienta, in primul rand, pentru cetatean, pentru consumator si, in al doilea rand, pentru institutiile care gestioneaza acest aspect", a transmis seful Executivului de la Bucuresti, conform
News.ro.
"Incadrarea intr-o categorie sau alta, potrivit Ordonantei 27/2022, se face in functie de consumul mediu lunar. Cei care care au consumat in medie, in 2021, pana in 100 kWh beneficiaza de un pret de 68 de bani/kWh, cei care consuma intre 100-300 kWh pretul plafonat este de 0,8 lei/ kWh. Pe consumul actual, 0,8 lei/kWh se aplica doar pentru primii 255 KWh. De la 255 KWh in sus se aplica pretul mediu ponderat al furnizorului. (…) Se poate face calcul pe medie si pe trei ani si pe un an. Parerea mea este ca si istoricul pe un an este relevant. Daca intra in calcul si anii 2020 si 2021, poate ca este mai relevant pe o perioada mai lunga. (…) Parerea mea este ca cel mai echitabil este sa te raportezi la un istoric de consum”, spunea vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la finele lunii septembrie.
Pana acum, formulele de calcul pentru facturile romanilor au suferit trei schimbari majore:
-
In iarna lui 2021, au beneficiat de compensare toti consumatorii, fara sa se tina cont de vreo limita de consum si nici nu s-a luat in calcul consumul anterior.
-
In primavara apare deja conditia unui consum mediu, in 2021, mai mic de 300kwh.
-
In septembrie 2022, s-a decis limitarea aplicarea compensarii se face pana in limita a 255 kwh lunar.
Conform cifrelor ANRE, cele mai multe gospodarii romanesti ar urma sa beneficieze de compensare, fiinda se incadreaza in limitele de consum impuse de stat. Mai mult, exista o prevedere legala care permite unor consumatori sa primeasca banii inapoi la regularizare, daca isi vor reduce consumul sub plafon, desi il depasisera anul trecut.
"Anul 2021 este inchis si va pot da niste cifre concrete. In acest moment, din aproximativ 9 milioane de consumatori casnici, in baza consumului de anul trecut, 5 milioane se incadreaza in prima categorie, cu un consum mediu lunar pana in 100 kilowati ora. Aproximativ 3,2 - 3,3 milioane se incadreaza in a doua categorie, consum intre 100 si 300 kWh, si sunt 500.000 - 600.000 de gospodarii care au avut consum mediu lunar peste 300 in anul 2021. Deci, acesti clienti stiu foarte clar de care plafon beneficiaza sau nu beneficiaza.
In aceeasi Ordonanta 27 exista o prevedere care spune ca dupa ce inchidem anul 2022, daca o anumita categorie si-a redus consumul si se incadreaza in alta categorie - deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru ca a avut un consum de peste 300 de kilowati ora in 2021, dar si-a redus consumul in 2022 si a coborat sub 300 de kWh - in baza consumului din 2022, in februarie 2023 va primi banii platiti in plus. Vor fi restituite de catre furnizori. Exista prevedere", a explicat, la
Digi24, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedinte ANRE.
Foto: pixabay.com