In plina criza, seful unei banci grecesti si-a cumparat o proprietate de 8 milioane euro
crizasefbancaatebankproprietatescandal
Un nou scandal politic zdruncina Atena, dupa ce fostul sef al unei mari banci elene de stat a recunoscut ca a transferat 8 milioane euro din economiile personale peste hotare, pentru a cumpara o proprietate din Londra, cu cateva luni inainte de colapsul Agricultural Bank, pe care o conducea.
Theodoros Pantalakis, fostul sef al Agricultural Bank (ATEbank), a negat acuzatiile care i se aduc, spunand ca a declarat aceasta tranzactie in 2011 si a platit toate impozitele aferente.
"Sunt in vacanta si nu mai doresc sa comentez subiectul, pana cand ma voi intoarce la Atena", a declarat Pantalakis pentru FT, direct din vila sa, situata pe insula Aegean din Paros. Pantalakis va trebui sa dea explicatii financiare cu privire la toti cei trei ani petrecuti in fruntea ATEbank, inaintea unui comitet parlamentar, la sfarsitul lunii august, a declarat o sursa apropiata situatiei.
Zeci de bogatasi greci, printre care politicieni, bancheri si proprietari de iahturi, au cumparat proprietati scumpe in Londra, in ultimii trei ani, pentru a se pune la adapost de criza din tara lor, care a falimentat milioane de cetateni.
George Provopoulos, guvernatorul bancii centrale, a declarat ca Banca Greciei a oferit detalii despre tranzactii, catre autoritatile fiscale.
"Nimeni nu a spus ca Pantalakis a trimis banii in mod ilegal la Londra... Dar exista o problema etica, deoarece era seful unei banci mari de stat, pe timp de criza financiara", a declarat un bancher elen, sub protectia anonimatului.
Pantalakis a demisionat din functia de conducere a ATEbank luna trecuta, dupa ce activele neafectate de criza ale bancii au fost cumparate cu 95 milioane euro de catre Piraeus Bank, a patra institutie bancara ca marime din Grecia. Masura urmareste stabilizarea sectorului bancar grecesc.
Acesta s-a opus puternic deciziei guvernului de a privatiza banca, spunand ca situatia s-ar putea imbunatati, dupa o injectie de capital de 4,6 miliarde euro, din partea Fondului Elen de Stabilitate Financiara, un vehicul financiar menit sa recapitalizeze bancile grecesti, folosind fonduri din al doilea bailout, cel de 174 milioane euro.
Un oficial guvernamental a declarat ca Grecia a fost presata de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana sa imparta ATEbank intr-o divizie "buna" si alta "rea" si sa vanda activele "sanatoase". "Alternativa pe care ne-au oferit-o ar fi fost inchiderea bancii si concedierea a 5.500 de angajati", a declarat sursa citata.
Decizia a fost criticata de Syriza, partidul de opozitie, care a numit-o "un mare jaf". Alexis Tsipras, liderul Syriza, a declarat ca va interzice privatizarea, daca va veni la putere, adaugand ca de aceasta au beneficiat doar bancherii privati falimentari. Angajatii ATEbank au intrat in greva saptamana trecuta, protestand impotriva preluarii.
Pantalakis va trebui sa raspunda in fata autoritatilor pentru imprumuturile de 150 milioane euro oferite de ATEbank unor organizatii precum Noua Democratie si Miscarea Socialista Pan-Elena. Aceste imprumuturi ar fi fost paguboase pentru banca.