In plin val de scumpiri la facturi, ANRE vine cu o noua solutie pentru romani: la ce te va ajuta noua platforma digitala
anrescumpirifacturifurnizori energiefurnizori gaze naturale
Romania traverseaza in acest moment o criza energetica de amploare, la fel ca toate statele eropene, deoarece fenomenul nu este unul local. Dorind sa vina in intampinarea nevoilor consumatorilor, Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) intentioneaza sa lanseze o platforma digitala la nivel national, ce va permite romanilor sa-si schimbe furnizori de gaze si energie, in doar 24 de ore. Astfel, in cazul in care va confruntati cu scumpiri la facturi si nu doriti, va veti putea schimba foarte reprede furnizorul, acceptand o oferta mai convenabila de pe piata.
Institutia a lansat in dezbatere publica un
proiect de ordin prin care se va institui posibilitatea schimbarii furnizorului de energie electrica si gaze in 24 de ore, prin intermediul acestei platforme special concepute cu acest scop.
ANRE isi doreste ca, prin aceasta masura, consumatorii nemultumiti de actualii lor furnizori de energie electrica si gaze naturale, sa scape de birocratie si sa aiba posibilitatea de a opta pentru alte oferte de pe piata, in timp foarte scurt.
Romanii trebuie sa stie ca noul mecanism va intra in vigoare incepand cu data de 28 august 2022. In acest moment, intreaga procedura de schimbare a furnizorului de energie electrica sau gaze naturale, dureaza maximum 21 de zile. Perioada dedicata acestor proceduri se va reduce, datorita platformei, la doar 24 de ore.
Cum ne va ajuta, concret, plaforma
Conform ANRE, platforma online destinata schimbarii de catre clientul final a furnizorului de energie electrica/gaze naturale (POSF), compusa din totalitatea echipamentelor, bazelor de date, aplicatiilor informatice, inclusiv a interfetelor cu operatorii economici implicati in procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica/gaze naturale, este o platforma informatica unica la nivel national prin intermediul careia se realizeaza:
-
schimbarea furnizorului de energie electrica si/sau de gaze naturale de catre clientul final;
-
incheierea unui contract de furnizare de energie electrica si/sau de gaze naturale cu un furnizor.
Platforma online este unica la nivel national, clientii finali si operatorii economici implicati in schimbarea furnizorului si in contractarea furnizarii avand obligatia de a utiliza exclusiv aceasta platforma conform prevederilor regulamentului.
Prezentarea grafica a noii platforme digitale ANRE
ANRE mentioneaza, in Referatul de aprobare pentru proiectul legislativ, urmatoarele:
-
Proiectul propus asigura operationalizarea masurilor de reducere a birocratiei pentru mediul de afaceri prevazute in Strategia privind mai buna reglementare 2014-2020 prin implementarea unor solutii IT pentru interconectarea participantilor la piata de energie electrica si gaze naturale in vederea simplificarii procedurilor pentru consumatori, avand ca obiectiv reducerea timpului necesar procesarii si validarii solicitarilor de schimbare a furnizorului; mentinerea la nivel redus a efortului de procesare a solicitarilor, chiar si in contextul cresterii numarului de solicitari procesate; cresterea transparentei proceselor si simultan scaderea efortului de mentinere a relatiilor contractuale, tocmai prin prisma cresterii transparentei (partile implicate in proces pot vedea in orice moment care este stadiul curent al procesului pentru fiecare solicitare in parte).
-
Masurile vizate prin proiectul de act normativ asigura adoptarea noului cadru procedural si informational in vederea implementarii platformei integrate care sa gestioneze o baza de date, sistem unic pentru participantii la piata accesibil online, asigurand urmatoarele functionalitati: comunicarea standardizata intre participantii la piata; automatizarea procesului de schimbare a furnizorului; validarea automata a datelor primite de la furnizori; automatizarea transmiterii, in mod transparent, a datelor de consum catre furnizori; facilitarea raportarii catre ANRE; automatizarea schimbului de date intre participantii la piata; reducerea timpului de procesare a cererilor de schimbare a furnizorului.
"Aceasta initiativa demonstreaza, inca o data, importanta pe care ANRE o acorda optimizarii proceselor operationale din piata de energie, in scopul diminuarii birocratiei si consolidarii concurentei, prin reducere duratei de schimbare a furnizorului in beneficiul consumatorului final", mai transmit reprezentantii institutiei.