In pandemie, romanii au acumulat datorii de 249 de milioane de lei la gaze si energie. Guvernul va permite debransarea
restante facturi energieoug 70/2020restante facturi gaze
In timpul starii de urgenta si, mai apoi, in al celei de alerta, statul a luat masuri pentru a usura viata romanilor. Asa au aparut posibilitatea amanarii platii ratelor bancare si interdictia furnizorilor de utilitati de a-i deconecta pe consumatori. Asa se face ca s-au acumulat restante de milioane.
Potrivit datelor
ANRE, Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania si ACUE - Federatia Asociatilor Companiilor de Utilitati din Romania, numarul clientilor finali casnici si non-casnici de energie electrica si gaze naturale care nu si-au platut facturile a ajuns la 209.000.
La 31 mai 2021, restantele acestora insumau circa 249 milioane de lei. La energie electrica, la 30 iunie 2021, numarul celor care nu-si platisera facturile si nu au putut fi deconectati era de circa 173.000.
Situatia se va schimba, insa, intrucat Guvernul va modifica OUG aprobata la inceputul pandemiei, care le permitea consumatorilor de gaze si energie electrica sa-si amane plata facturilor pana la incetarea starii de alerta.
Astfel, va fi abrogat articolul 72 din OUG 70/2020 care prevede ca „pe perioada starii de alerta, operatorii de transport si distributie energie electrica si gaze naturale asigura continuitatea furnizarii serviciilor, iar, in situatia in care este incident un motiv de debransare/deconectare, amana efectuarea acestei operatiuni pana la incetarea starii de alerta.”
In actul normativ de modificare va fi inclusa o perioada de tranzitie de 90 de zile, timp in care cine nu si-a platit facturile sa nu poata fi deconectat pentru debitele restante. In acelasi timp, clientii vor identifica solutii impreuna cu prestatorii de servicii din energie electrica si/sau gaze naturale pentru achitarea debitelor.
Conform notei de fundamentare a actului normativ de modificare a OUG 70/2020, in perioada de aplicare, prevederile acesteia au generat dificultati in relatiile comerciale din sectorul energiei electrice si al gazelor naturale, care afecteaza activitatile tuturor participantilor din pietele aferente acestui sector, respectiv ale furnizorilor, operatorilor de distributie si de transport, precum si ale producatorilor de energie electrica si de gaze naturale.
Desi amanarea debransarilor/deconectarilor ii vizeaza doar pe operatorii de transport si operatorii de distributie, impactul acestei reglementari se rasfrange cu prioritate asupra furnizorilor de energie electrica si de gaze naturale, acestia ajungand in imposibilitatea de a actiona pentru incasarea contravalorii energiei electrice sau a gazelor naturale furnizate.
In aceste conditii, din cauza lipsei lichiditatilor generata de neplata, furnizorii sunt obligati sa transfere catre distribuitori si transportatori contravaloarea tarifelor de transport si de distributie la termenele scadente, indiferent de data incasarii contravalorii facturilor emise catre clientii finali.
Neincasarea sumelor aferente de la clientii finali s-a resimtit in cascada asupra tuturor partilor implicate pe lantul de alimentare, avand in vedere ca circa 90% din contravaloarea sumelor incasate de furnizori de la clientii finali reprezinta sume in transfer catre operatorii de distributie, operatorii de transport si producatori.
In nota de fundamentare, se mai arata ca riscurile asociate imposibilitatii de deconectare/debransare in caz de neplata, si consecintele suportarii de catre operatorii implicati in alimentare a costurilor asociate furnizarii in ansamblu au un impact negativ la nivelul intregii economii nationale.