In criza din 2008, oamenii cu bani au investit in aur. Mai sunt metalele pretioase azi un ACTIV de REFUGIU? Din pacate, nu
metale pretioaseinvestitiiauractiv de refugiufeddobanzi
"Investitiile in metale pretioase si industriale sunt afectate de presiunile inflationiste crescute, razboiul din Ucraina si declinul sectorului manufacturier din China", noteaza Radu Puiu, Financial Analyst XTB Romania. Titulatura de activ de refugiu pare sa nu mai existe, motiv pentru care pozitiile pe aur ar putea fi lichidate ca cele pe active riscante ...
Dupa scaderile de vineri, o parte dintre investitori „visau" la un inceput de saptamana optimist, dar cumparatorii nu au avut nicio sansa. Saptamana a inceput cu o serie de corectii majore si, dintr-o perspectiva mai ampla, prima jumatate a anului 2022 a adus rezultate foarte dezamagitoare pentru majoritatea claselor de active.
Evenimentul cheie al saptamanii va fi decizia de politica monetara a Rezervei Federale (Fed) de miercuri. Investitorii doresc sa afle despre punctul de vedere al bancii centrale cu privire la situatia economica actuala si la traiectoria viitoare a ratelor dobanzilor.
Cumparatorii spera ca Jerome Powell, Guvernatorul Fed, va avea un discurs „dovish" (care sustine o politica monetara relaxata), avand in vedere performanta pietei de valori. Cu toate acestea, temerile legate de recesiune si inflatia record par sa faca acest scenariu destul de putin probabil si Fed ar putea fi obligata sa adopte o abordare mai agresiva.
Sentimentul extrem de pesimist al pietei este cauzat, printre altele, de cel mai mare nivel al inflatiei din SUA din 1981 si de un minim istoric atins de indicatorul de sentiment al consumatorilor (conform Universitatii din Michigan), in timp ce prabusirea pietei activelor digitale si reinstaurarea restrictiilor in China completeaza contextul negativ.
Shanghai si Beijing au revenit joi la o noua stare de alerta pandemica, dupa ce in anumite regiuni din cel mai mare centru economic al Chinei au fost impuse noi restrictii de izolare, iar orasul a anuntat o runda de testare in masa pentru milioane de locuitori.
Beijingul se confrunta cu un nou val al cazurilor. Autoritatile din oras au decis sa anuleze unele activitati si evenimente sportive. Pe de alta parte, 5 din 25 de districte din Shanghai au fost inchise in weekend, reinstaurandu-se carantina.
Aceste ultime decizii ridica semne de intrebare cu privire la faptul daca redeschiderea va fi la fel de lina pe cat se spera, punand in pericol reluarea activitatii economice in intreaga tara.
De asemenea, activele riscante au scazut pe masura ce perspectivele Bancii Centrale Europene privind cresterea ratelor dobanzilor i-au deranjat pe investitori, pe fondul ingrijorarilor sporite cu privire la incetinirea ritmului de crestere economica pe plan global.
In ultimele luni, manufacturierii si traderii de metale din China au trecut de la statutul de cumparatori la cel de vanzatori pe fondul unei scaderi bruste a activitatii economice a principalului producator din lume. Acest moment a reprezentat un potential semnal de avertizare pentru otel, aluminiu si alte marfuri industriale cheie precum zincul.
Cumparatorii chinezi au condus cresterea globala a preturilor metalelor de la jumatatea anului 2020 si pana la sfarsitul anului 2021, pe masura ce doreau sa consolideze stocurile in asteptarea unor noi cresteri ale preturilor.
Acest flux de comenzi s-a inversat incepand din martie pe masura ce focarele de infectii au declansat inchideri extinse ale fabricilor si magazinelor, reducand major achizitiile de produse cu consum mare de metale si a presiunii in crestere a costurilor de productie.
Cererea a fost amanata iar si iar, o data cu fiecare runda de restrictii impuse in a doua cea mai mare economie a lumii.
Problema este complexa, deoarece China este un exportator net al unor metale, cum ar fi otel si aluminiu, si importator net al altora, cum ar fi nichel si cupru.
Blocajele si restrictiile de miscare au redus activitatea fabricilor si activitatea in domeniul constructiilor, chiar in perioada in care acestea ating un varf, privand producatorii de metale de o perioada cheie a anului de vanzare a produselor.
Ca raspuns la activitatea slaba din China, Goldman Sachs a redus prognoza de crestere economica pentru 2022 la 4%, semnificativ mai jos in comparatie cu tinta oficiala a Chinei de aproximativ 5,5%.
Desi stimularea infrastructurii ar trebui sa fie in general pozitiva pentru cererea de marfuri, impactul sau net ar trebui sa fie putin mai redus, deoarece proiectele ar putea consuma o cantitate mai mica de marfuri decat in trecut.
Exista semnale de deteriorare a situatiei economice destul de clare
Indicatorul PMI manufacturier global a atins 52,4 puncte in mai, fiind putin schimbat fata de cel mai scazut nivel din ultimele 20 de luni, atins in aprilie la 52,3 puncte.
Totusi, valoarea a ramas peste nivelul neutru de 50,0 inregistrat in iulie 2020.
Activitatea manufacturiera a fost afectata de volume in scadere cauzate de o cerere mai slaba, de problemele lanturilor de aprovizionare, presiunile inflationiste crescute, razboiul din Ucraina si declinul sectorului manufacturier din China.
Daca excludem China, nivelul indicatorului pentru restul lumii a fost mentinut peste pragul neutru de 50,0 de puncte.
Expansiunile din SUA, Zona Euro, Japonia, Marea Britanie si India au inregistrat ritmuri mai lente de crestere, dar au reflectat totusi un sentiment pozitiv.
In schimb, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca acest set de date nu include temerile recente cauzate de inflatia in continua crestere din SUA si sentimentul la niveluri istorice de pesimism al consumatorului din SUA.
Temerile cresc si in privinta starii economiei Marii Britanii, dupa ce aceasta s-a contractat in mod neasteptat in aprilie, in contextul in care ingrijorarile legate de cresterea inflatiei si incetinirea ritmului de crestere pe plan global au declansat o corectie brusca pe pietele financiare.
Astfel, Oficiul National de Statistica a declarat ca produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,3% pe luna, dupa o scadere de 0,1% in martie.
Datele publicate vineri de Departamentul Muncii din SUA au aratat ca preturile de consum au atins un nou maxim al ultimilor 40 de ani in mai.
Pe de o parte, datele au stimulat cererea de metale pretioase pe baza statutului lor de metoda de hedging impotriva inflatiei.
Chiar si asa, cresterea randamentelor titlurilor de stat a afectat activele care nu ofera randament.
La momentul scrierii, randamentele titlurilor de stat din SUA pe 10 ani se afla la 3,316% dupa ce au atins 3,43% ieri, cel mai ridicat nivel de la sfarsitul anului 2018.
In pofida sentimentului negativ, aurul nu a actionat ca un activ de refugiu in ultimele zile, in timpul sesiunii de luni a scazut cu mai mult de 2%, picand sub pragul de 1.830 USD per uncie. In acelasi timp, argintul a scazut pentru scurt timp sub zona de 21,00 USD, ca urmare a unui dolar mai puternic.
De asemenea, cuprul si alte metale industriale au scazut in prima sesiune a saptamanii pe fondul problemelor din China, care este un consumator de top. Scaderile au reaprins ingrijorarile legate de cerere, in timp ce dolarul mai puternic a facut metalele „mai scumpe".
Pe de alta parte, temerile legate de pandemie afecteaza si pretul argintului.
China este principalul consumator de argint si alte metale industriale.
In ultimele saptamani, masurile restrictive adoptate au sporit ingrijorarile cu privire la cererea de metale.
In acest context, cuprul tranzactionat pe bursa de la Chicago a pierdut 1,50% luni, in timp ce aluminiul si zincul s-au depreciat cu 2,05%, respectiv 1,92% la aceeasi bursa.
In spatele scaderii s-a aflat o crestere a indicelui dolarului american, care a atins luni un maxim al mai multor decenii la 105,155.
Astfel, putem spune ca a devenit activul preferat de refugiu pentru investitori, in detrimentul aurului.
In prezent, titulatura de activ de refugiu pare sa nu mai existe, motiv pentru care pozitiile pe aur ar putea fi lichidate ca cele pe active riscante, in cazul in care se va observa o „fuga" catre lichiditate.
Corectia actuala este majora, iar cand volatilitatea devine atat de ridicata, este dificil ca un activ sa ofere siguranta pe termen scurt.
Atentia investitorilor se concentreaza asupra deciziei Fed privind rata dobanzii programata pentru miercuri.
Un mediu de rate ale dobanzilor ridicate este optimist pentru dolarul american, dar exercita presiune asupra pretului argintului si al altor metale industriale pe masura ce perspectivele economice se deterioreaza.
Asteptarile privind inflatia la nivelul consumatorilor din SUA pentru anul urmator au crescut la 6,6% in mai 2022 de la 6,3% in aprilie, egaland maximul atins in martie.
Acest lucru sugereaza o „incapatanare" a inflatiei, care s-ar putea transpune intr-o politica monetara agresiva pe termen mai lung din partea Fed, ale carei masuri nu au inca efectul dorit.
Foto: pixabay