In ce directie cred romanii ca le merge tara dupa alegerile prezidentiale
directie romaniairessondaj opinieklaus iohannis
Un sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), dupa alegerile prezidentiale, arata ca aproximativ 55% dintre romani cred ca directia in care merge tara este buna, nivel peste media ultimului an, iar 34% considera ca directia este gresita; 10% nu stiu, iar 1% nu au raspuns.
Potrivit IRES, principalul efect al alegerilor prezidentiale este cresterea optimismului, dar mai ales a indicatorului global privind directia in care se indreapta tara.
Institutul explica faptul ca, in general, starea euforica resimtita la nivelul societatii se resoarbe in doua trei luni, dupa trecerea sarbatorilor.
Inainte de campania electorala, numai 24% dintre respondenti sustineau ca tare merge in directia buna.
Totodata, dupa alegeri, numarul respondentilor care declarau ca, atunci cand se gandesc la viitor, sunt mai degraba optimisti, a crescut la 53%.
Cu toate acestea, procentul optimistilor nu a crescut semnificativ fata de perioada de dinaintea alegerilor, desi perceptia privind directia buna a tarii este declarata de un numar semnificativ mai ridicat.
Persoanele cu varste intre 35 si 64 de ani tind sa considere, in proportie mai ridicata, ca lucrurile in Romania merg intr-o directie buna, comparativ cu persoanele mai tinere sau mai in varsta.
Tinerii sunt de parere ca lucrurile merg intr-o directie gresita, in cea mai ridicata proportie - 52,4% - si 40,6% considera ca directia este buna.
Persoanele cu studii medii sunt cele mai pesimiste in aprecierea directiei, in timp ce oamenii cu studii elementare sunt cei mai optimisti.
Respondentii din mediul rural si cei din Transilvania si Banat declara, intr-o proportie mai ridicata, ca lucrurile merg in directia buna.
Cine l-a votat pe Klaus Iohannis este de parere ca lucrurile merg in directia buna in proportie mai ridicata cu 25% decat votanii lui Victor Ponta.
Intrebati daca, in general, sunt optimisti, pesimisti sau rezervati cand se gandesc la viitor, 53% dintre romani au declarat ca sunt optimisti, 34% sunt rezervati, 12% sunt pesimisti, iar 1% nu stiu sau nu raspund.
Respondentii care nu au ajuns inca la varsta de 50 de ani tind sa fie mai optimisti legat de viitor, iar cei trecuti de aceasta varsta tind sa fie rezervati in proportie mai ridicata. Proportia pesimistilor este similara, in randul tuturor categoriilor de varsta.
Cu cat sunt mai educati, cu atat respondentii tind sa fie mai rezervati cand se gandesc la viitor, cea mai ridicata proportie a pesimistilor, dar si a optimistilor, regasindu-se in randul persoanelor cu studii elementare.
Moldovenii sunt pesimisti in proportie de 17,6%, in timp ce ardelenii in proportie de 6,5%. Ardelenii sunt cei mai optimisti romani, conform sondajului.
In acelasi timp, votantii lui Klaus Iohannis sunt optimisti legat de viitor in proportie mai ridicata cu 12% decat votantii lui Victor Ponta.