In agricultura nu exista forta de munca, din cauza ajutoarelor sociale
ajutor socialforta de muncacrizacriza de personalagricultura
Criza fortei de munca din Romania este prezenta in toate sectoarele de activitate. Fenomenul este alimentat de ajutoarele sociale oferite cu generozitate de la stat, care descurajeaza astfel muncile agricole, potrivit presedintelui Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.
Pe langa migratie, ajutorul social este o cauza reala care sta la baza fenomenului crizei fortei de munca in Romania. Oamenii prefera sa nu aiba nicio ocupatie, asteptand banii oferiti de stat lunar, ca ajutor. Desi acestia sunt folositori unui trai de subzistenta, majoritatea romanilor care beneficiaza de ajutor social refuza sa munceasca pentru a primi salariu, alegand sa astepte postasul cu ajutorul lunar.
Angajatorii din toate domeniile declara ca se confrunta cu o criza de personal fara precedent, in timp ce milioane de romani apti de munca prefera sa nu fie activi in campul muncii.
Aceasta realitate apasa si pe umerii producatorilor agricoli, care nu mai gasesc personal pentru muncile pamantului.
"E o problema nationala si nu ne plangem doar noi, cei din agricultura, ci din toate sectoarele de activitate, de lipsa fortei de munca. Eu cand ii aud pe unii ca spun ca salariile sunt mici, pai nu ai cui sa le dai. Suntem nevoiti sa facem eforturi foarte mari, sa inlocuim forta de munca cu utilaje care costa sume fabuloase si nu reusim de multe ori sa le amortizam, pentru ca avem o piata destul de precara pe ceea ce inseamna piata produselor agricole si astfel in loc sa ne dezvoltam, batem pasul pe loc. Noi vrem sa facem, sa producem plus valoare, ne gandim la bugetul Romaniei. Vrem progresul Romaniei, dar nu avem cu ce, pentru ca sunt niste legi, ar trebui sa va aplecati asupra lor", a precizat Laurentiu Baciu, la Conferinta Nationala a Agricultorilor, adresandu-se premierului Romaniei.
Citeste si:
Economia mondiala este in pericol. Pretul petrolului poate ajunge la 100 de Dolari
Laurentiu Baciu considera ca in Romania s-a dezvoltat "o noua specializare" - ajutoarele sociale
"Va spun cu amaraciune ca in cei 28 de ani s-a dezvoltat intr-un ritm extraordinar de rapid o noua specializare la tara: ajutoarele sociale. Acolo unde unii s-au nascut numai sa primeasca. Nu este o acuzatie. Legea este binevenita, sa-i dai unui om ajutor cand vezi ca nu are posibilitati de trai, dar tot in legea aia spune ca, daca nu are unde sa isi castige existenta. Ori la noi in sectorul agricol este valabil pentru jumatate de tara, nu gasesti un om indiferent cat ii dai. Nici nu vorbim de salarizare este exclus, ca nu ai cui. Prefera sa stea pe ajutorul social, sa traiasca din acele alocatii. Si numarul lor se inmulteste, pentru ca nici copiii lor, neavand educatie pe care ar trebui sa le-o dea... Cine? Ala care sta in fata carciumii toata ziua? Pai vine si el langa taica-su si maica-sa cand face majoratul si tot la ajutoare intra", a precizat Baciu.