In afaceri exista un succes despre care nu te invata nimeni
Poti sa iti construiesti acasa o biblioteca uriasa din toate cartile de marketing si management din lume. Stiu cum e, jumatate din biblioteca mea e intesata cu astfel de carti, asezate in rafturi separate si inghesuite ca sa faca totusi loc si cartilor de fictiune.
Poti alege sa citesti in fiecare zi articole de specialitate si poti alege sa aplici diferite metode probate si garantate care sa te faca sa devii mai organizat, mai eficient, mai bun in tot ceea ce faci. Stiu cum e sa-ti imparti astfel timpul fiindca le-am incercat. Facand toate astea pierzi insa din vedere un lucru important: timpul pentru ceea ce ti-ai propus, de fapt, sa faci.
Si stiu, tot din proprie experienta, ca daca vrei ca ceea ce faci sa aiba succes va trebui sa investesti cam 80% din timpul tau. Fiindca de afacerea proprie nu te desprinzi asa cum te desprinzi, in cele mai multe cazuri, de programul de la 9 la 5, cand nu esti nevoit sa iei o parte din munca si acasa.
Afacerea ta, visul pe care incerci sa-l transformi in realitate, ti se strecoara pe sub haine, intra in cele mai mici buzunare, descopera cele mai mici unghere din casa ta si se infiltreaza peste tot. Afacerea ta va deveni o parte din tine asa cum nicio slujba nu te poate infasura in mrejele ei, cel putin nu pentru totdeauna. Despre succesul pe care il construiesti in timp ce esti ocupat sa traiesti alaturi de afacerea care creste din zi in zi nu vei gasi informatiile necesare in nicio carte.
Si motivele sunt simple. Poti sa citesti foarte mult despre cum sa devii mai organizat si mai eficace in tot ce faci, dar adevaratul test se da la ghiseu cand nervii tai sunt pusi la cea mai mare incercare si cand vei avea nevoie de abilitati de negociator, cand va trebui sa fii atat ferm, cat si fermecator, cand stii ca actiunile din urmatoarele trei luni depind de bunavointa sau, din nefericire, de lipsa de bunavointa a unui singur functionar public.
Si acelasi test de rabdare se va ivi in cele mai multe situatii in care va trebui sa stii sa nu te pierzi cu firea. Iti vei exersa abilitati de management financiar cand vei ajunge pentru prima oara la fundul sacului si vei intelege ca ai cheltuit in prezent banii cu care ti-ai falimentat afacerea in viitor.
Va trebui sa scoti la iveala omul sociabil din tine, sa-l lasi deoparte pe cel care prefera sa stea cu nasul in carti. Va trebui sa gasesti echilibrul perfect sau aproape perfect intre sef si coleg de echipa, intre prieten si partener de afaceri.
Va trebui sa accepti greselile fata de tine si fata de ceilalti. Va trebui sa inveti cum sa renunti la prieteni, la oameni, la angajati. Va trebui sa dai fata de tine cele mai mari teste de sinceritate si de darzenie si, despre toate acestea si cum sa le gestionezi cat mai bine, nu te invata nicio carte, chiar daca s-au scris biblioteci intregi despre fiecare dintre aceste subiecte.
Stii insa foarte bine ca doar experienta de viata, odata acumulata cea care te ajuta sa cunosti bazele unui business, vor face ca drumul tau sa nu fie unul de scurta durata.
Si cate carti va trebui oare sa citesti atunci cand dai gres pentru prima oara? De cate carti este nevoie ca sa-ti reiei curajul? Primul pas este intotdeauna cel mai gres, iar cel care vine dupa esec e cu atat mai curajos.
Iar toate aceste lectii nu au cum sa existe in carti fiindca se simt, se traiesc si, odata experimentate, se invata cel mai bine si nu se mai uita niciodata. Succesul, iata, e cel care nu poate fi compus din capitole tiparite, ci traite.