Imperiul celui mai bogat pamantean se prabuseste: Elon Musk a pierdut controlul sau are o strategie ascunsa?
elon muskteslatwitterwall street
Nu exista niciodata un moment plictisitor cu Elon Musk. Cel mai bogat om din lume incearca acum sa renunte la acordul de achizitie al Twitter, despre care a pretins in urma cu doar cateva luni ca „ar putea salva viitorul civilizatiei”.
Reactiile fata de anuntul lui
Elon Musk au fost ample.
Pe Wall Street, pretul actiunilor Twitter a scazut cu 11%, luni, dar in urmatoarele doua zile a reusit sa recupereze aproximativ 13% si a revenit in apropierea nivelului de inchidere al saptamanii trecute, 36,73 USD. Totusi, in timpul sesiunii de joi atitudinea negativa a revenit pe piata si cotatia a scazut cu mai mult de un punct procentual, pana in zona 36,24 USD.
Angajatii Twitter si-au exprimat sentimentul de confuzie si au subliniat o lipsa de conducere in cadrul companiei.
Sa facem o scurta recapitulare a dinamicii intelegerii: in aprilie, Musk s-a oferit sa cumpere compania pentru 44 de miliarde de USD. El a sustinut ca Twitter are „un potential extraordinar”. Apoi, a parut sa ezite in declaratii, afirmand ca numarul de conturi false (bots) al Twitter este prea mare.
Twitter spune ca „robotii” sau conturile false reprezinta aproximativ 5% din „utilizatorii activi zilnici monetizabili din intreaga lume”. Musk a sustinut ca procentul se indreapta catre 20% sau mai mult. Anuntul privind renuntarea la acord nu a fost trecuta cu vederea. Marti, Twitter a afirmat ca il da in judecata pe Musk, cerand instantei sa-l forteze pe acesta sa concluzioneze intelegerea.
Twitter a caracterizat iesirea lui Musk „un model de ipocrizie” in procesul initiat.
Compania sustine nu numai ca el a incalcat acordul de cumparare pe baza unei „naratiuni inventate” despre conturile false de spam (bots), dar si ca a incalcat si obligatia din acord de a nu denigra compania. Plangerea citeaza multe dintre propriile mesaje de pe Twitter ale lui Musk drept probe ce sustin afirmatiile.
Musk a facut prima miscare vinerea trecuta, cand a declarat, intr-un dosar trimis institutiei de reglementare, ca va rezilia contractul de achizitie.
Twitter il da acum in judecata pentru ca a incalcat pe nedrept acordul si a cerut ca acest caz sa fie audiat la Curtea Cancelariei Delaware, in septembrie.
In linii mari, Musk a oferit trei motive pentru anularea intelegerii:
1.Twitter a incalcat acordul neoferind suficiente informatii despre conturile de spam;
2.Twitter a oferit statistici denaturate in privinta numarului de conturi de spam in dezvaluirile sale catre institutia de supraveghere financiara din SUA;
3.Firma a incalcat acordul, neconsultandu-l pe Musk cand a concediat recent angajati din functii importante.
Pretul actiunilor Tesla a scazut de cand Musk a propus acordul pentru Twitter.
La inceputul lunii aprilie, acesta a atins un varf de 1.145 USD pe actiune, iar in prezent se situeaza la aproximativ 714,72 USD.
Scaderea pretului a semnalat fie ca Musk va trebui sa ofere mai multe actiuni Tesla drept garantie, fie sa vanda si mai multe din propriile sale actiuni pentru a finanta tranzactia Twitter.
In plus, tinand cont de faptul ca actiunile Twitter au suferit o scadere semnificativa de cand Musk a incheiat un acord de cumparare, achizitia pare sa fi inceput sa aiba din ce in ce mai putin sens din perspectiva financiara.
Chiar daca acest argument respinge motivele lui Musk pentru rezilierea tranzactiei, procesul intentat de Twitter sustine ca scaderile de pe piata de valori si deprecierea actiunilor Tesla, care reprezentau o sursa cheie de finantare a tranzactiei, au fost principalul motiv pentru care multimiliardarul s-a razgandit.
Chiar si pentru cea mai bogata persoana din lume, cumpararea Twitter nu a fost niciodata o afacere ieftina.
Musk a trebuit sa ofere o cantitate semnificativa din actiunile sale Tesla drept garantie pentru a asigura finantarea pentru achizitia Twitter, ce se ridica la 44 de miliarde de USD.
Dar, in propriile mesaje pe Twitter, Musk a spus ca nu este vorba doar despre bani: este vorba despre adevar si este o chestiune de principiu.
In timp ce multi dintre fanii sai par sa-l admire pe Musk pentru mesajele sale, unele dintre ele, precum cele despre „daramarea de pe piedestal” a Twitter, ar putea sa functioneze impotriva sa in instanta.
Pentru a-si sustine cauza la proces, Twitter a prezentat capturi de ecran cu cel putin 13 mesaje care arata ca Musk a discreditat compania in ultimele luni, precum si cazuri in care a facut declaratii false despre companie si despre stadiul tranzactiei.
Din nou, nu este clar cum va evolua aceasta situatie pentru Musk.
Devine tot mai evident ca influenta considerabila a lui Musk si disponibilitatea fanilor sai de a crede tot ceea ce spune el pot avea consecinte negative in lumea reala.
Comportamentul lui Musk din ultimele luni a provocat deja unele daune, in special angajatilor Twitter, care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la siguranta locului de munca.
Mai multi angajati Twitter au demisionat din cauza preluarii iminente a companiei de catre Musk.
Toata lumea se intreaba cum se va concluziona situatia.
Daca instanta decide in favoarea Twitter, afirmand ca motivele lui Musk nu sunt suficient de bune pentru a anula intelegerea, atunci exista doua rezultate posibile, dar care sunt foarte diferite:
1.Musk ar putea fi nevoit sa plateasca o taxa de reziliere in valoare de 1 miliard de USD pentru ca a renuntat in mod nejustificat la intelegere;
2.Instanta ar putea dispune o „performanta specifica”, ceea ce inseamna ca Musk ar trebui sa isi finanteze intregul angajament de capital de 33,5 miliarde de USD si sa cumpere Twitter.
Musk a intampinat si alte probleme. Acesta a sustinut ca a vrut sa preia Twitter pentru ca isi pierduse drumul. El a vrut ca Twitter sa promoveze „libertatea de exprimare” si totusi a avut dificultati sa defineasca modul in care urma sa modereze eficient platforma in acest scop.
Chiar daca CEO-ul Tesla se confrunta cu aceasta situatie delicata, asta nu i-a impiedicat pe cumparatorii Tesla sa alimenteze o crestere in timpul sesiunii de joi.
Actiunile producatorului de vehicule electrice (EV) au incheiat ziua cu aproape 1,5% mai sus, in timp ce indicii majori din SUA au inregistrat aprecieri mult mai timide.
Intre timp, cele mai recente informatii referitoare la companie nu sunt impresionante, fiind departe de nivelul procesului Twitter, dar merita mentionate.
Potrivit unui raport al Nikkei Asia, compania de electronice Panasonic intentioneaza sa deschida a doua fabrica de baterii pentru EV din SUA. Productia fabricii, care se pare ca va fi situata in Kansas, urmeaza sa fie dedicata produselor utilizate pentru alimentarea vehiculelor Tesla.
In plus, miercuri dimineata inainte de deschiderea pietei, Truist Securities a oferit un rating de „cumparare” pentru actiunile Tesla, indicand un pret tinta de 1.000 USD per actiune.
Analistul William Stein a afirmat ca „cele mai bune zile ale companiei, in ceea ce priveste productia in termeni de volum, inovarea produselor si, mai ales, inovatiile AI (inteligenta artificiala), sunt inca pe drum”.
Totusi, in primele zile dupa anuntarea acordului, sentimentele nu erau atat de linistite. Multi actionari Tesla au inceput sa-si faca griji ca timpul lui Musk, deja impartit intre companiile sale Neuralink, Space X, Boring Company si Tesla, ar deveni si mai restrans odata cu achizitia Twitter.
In plus, temerile ca directorul executiv al Tesla ar trebui sa-si vanda o parte din participatiile sale la producatorul de automobile, pentru a finanta partial achizitia Twitter, s-au materializat rapid. Musk a vandut actiuni Tesla in valoare de aproximativ 8,5 miliarde de USD.
Astfel, in cele trei luni de cand Musk a initiat oferta pentru Twitter, de 54,20 de USD pe actiune, Tesla a avut performante slabe, pe fondul unei corectii ample pe pietele de capital, iar capitalizarea de piata a Tesla a pierdut 332 de miliarde de USD.
Pretul actiunilor Twitter a scazut si mai mult in aceasta saptamana, sub pretul oferit de 54,20 USD. Cu toate acestea, actiunile continua sa includa in pret posibilitatea ca cele doua parti sa atinga un acord asupra unei tranzactii la o valoare mai mica.
Analistii de la MKM Partners au spus, luni, ca pretul actiunii ar putea scadea pana la 24 de USD, daca investitorii concluzioneaza ca acordul nu va avea loc. Asta ar implica o depreciere suplimentara de peste 33% fata de nivelul de inchidere al sesiunii de joi, de la 36,24 USD.
Totusi, asteptarile analistilor nu sunt atat de sumbre in ciuda numeroaselor necunoscute prezente in ecuatie.
Astfel, cea mai recenta miscare a lui Musk nu a determinat nicio retrogradare din partea specialistilor, majoritatea Wall Street-ului, adica 32 din cei 37 de analisti urmariti de Bloomberg, oferind actiunilor un rating de „detinere (hold)”.
Explicatiile ne-au fost oferite de Radu Puiu, XTB, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume si o companie completa de investitii listata pe Bursa de la Varsovia.
Foto: pixabay