Idei de investitii pentru 2023: inflatia ne va pune probleme in continuare, dar putem face bani frumosi, daca stim unde sa-i plasam. SFATURILE SPECIALISTILOR
investitii 2023idei de investitii
Opt speakeri de top dezbat maine, 27 octombrie, riscurile si oportunitatile care ar putea aparea pe burse anul viitor, la conferinta online Investors’ Day. La acest eveniment, organizat de XTB Romania, casa de brokeraj pe burse internationale, incepand cu ora 13:30, participarea este gratuita si accesibila online.
Publicul va putea intra in dialog direct cu specialistii asteptati la eveniment: Cristian Istratescu, partener la Stiinta Banilor, Dan Sulica, fondatorul IdeisiBani, Claudiu Ionita, Senior Tax Manager BDO Romania, Valentin Nedelcu, Financial Coach la Stiinta Banilor, Bogdan Andrei, trader si antreprenor la Iqtrading.ro, Mihai Tiepac, Consultant de investitii si fontador iTradeHub, Bogdan Dinu, Consultant private banking la CarutaCubani.ro si Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.
Volatilitate crescuta pe burse, cel putin in prima parte a anului viitor
„Riscurile se anunta foarte ridicate, intr-un 2023 plin de incertitudini, care vine dupa un an de incercari grele pentru investitori, cu bulversari in piata energiei, inflatie cum nu s-a mai vazut de ani sau decenii si scaderi de doua cifre in taramul actiunilor”, avertizeaza Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.
Analistul XTB Romania preconizeaza ca „bursele ar putea oferi, totusi, in ciuda norilor perceputi acum si a riscului de recesiune, optiuni interesante pentru investitorii deosebit de rabdatori si disciplinati, in cazul companiilor cu bilanturi solide si brand-uri puternice, dispuse sa se adapteze. De asemenea, optiuni interesante apar si pentru participantii din piata, care vor putea decodifica, in timp util, semnalele oferite de bancile centrale si datele macro, care pot duce la miscari puternice in cadre relativ scurte de timp”.
„Ca si riscuri, cel mai mare este dat de pastrarea portofoliului preponderent in cash.”, este de parere si Cristian Istratescu, Partener la Stiinta Banilor.
„2023 este si anul in care consider ca vom atinge apogeul crizei economice si ma astept la o redresare abia in a doua jumatate a anului, odata cu reducerea inflatiei.”, afirma Mihai Tiepac, consultant de investitii".
La randul sau, Valentin Nedelcu, Financial Coach, avertizeaza ca „foarte multe depind de cum va evolua inflatia in urmatoarele luni. In mod normal, ar trebui sa vedem o inflatie in scadere, pe masura ce efectul de baza isi va spune cuvantul si consumul ar trebui sa scada din cauza cresterii dobanzilor si recesiunii economice.
Astfel, primele care ar trebui sa isi revina ar fi titlurile de stat, pe masura ce FED-ul stopeaza cresterile de dobanzi sau chiar incepe sa le scada. Apoi pietele de actiuni.”, estimeaza Valentin Nedelcu.
Bogdan Dinu, Consultant private banking, atrage atentia: „Atata timp cat inflatia nu va fi tinuta in frau, ca mai apoi sa inceapa sa scada, tinta FED-ului fiind de 2%, pe piata bursiera vom tot experimenta o volatilitate ridicata. Intr-un astfel de context, cele mai afectate companii sunt cele de tipul growth si mai ales acele companii care sunt supraindatorate sau inca nu sunt pe profit. Pe de alta parte, istoric vorbind, companiile de tip quality au mai multe sanse sa treaca mai bine prin aceasta perioada.”
Oportunitati pe pietele de IT (tech), energii alternative si marfuri
„Pentru 2023, cele mai mari oportunitati o sa fie in zona de IT (tech), unde evaluarile vor scadea mult datorita cresterii dobanzilor bancare si a pastrarii inflatiei la cote inalte. In orice recesiune mare, aceste companii scad accelerat, dar totodata, pentru cei care au viziune pe termen cel putin mediu (3-5 ani), pot sa reprezinte momente excelente de a construi pozitii bune ce vor aduce randamente de 3 cifre in doar cativa ani.”, considera Cristian Istratescu, Partener la Stiinta Banilor.
La randul sau, Mihai Tiepac, consultant de investitii, apreciaza ca „In perioada urmatoare oportunitatile sunt in zona companiilor care dezvolta energii alternative, regenerabile, cat si tehnologiile din spatele lor. Pentru investitori, unul dintre instrumentele de interes poate fi ETF-ul IUES.UK. Si spun acest lucru deoarece se doreste, ca urmare a experientei actuale din geopolitica, sa se atinga un nivel cat mai mare de independenta energetica.”
„Insa, anul viitor, commodities va fi zona cu oportunitati mult mai mari. Aici, pe bursa de marfuri vom vedea cresteri semnificative, si nu ma refer neaparat la petrol, ci in toate ramurile: grau, metale, etc.”, adauga Mihai Tiepac.
Valentin Nedelcu, Finacial Coach, concluzioneaza ca: „Avem un an atipic, 2022, in care au scazut in tandem actiunile, titlurile de stat, aurul si cash-ul prin inflatie si acum pare ca si piata imobiliara da semne de oboseala. Este un an in care toate clasele de active s-au corectat, mai putin marfurile.
Rezilienta la inflatie
Aurul ar putea reveni la statutul de activ de refugiu
„Statistic, undeva pana la jumatatea anului 2023 ar trebui sa avem o revenire a pietelor de actiuni. Daca ar fi sa aleg, as merge pe actiuni quality din SUA ca prima optiune pentru 2023.” subliniaza Valentin Nedelcu.
El explica faptul ca „ar trebui sa urmarim efectele pe termen mai lung ale cresterilor de masa monetara din perioada pandemiei. Este posibil ca inflatia sa revina si dupa o scadere initiala. Oportunitatile cele mai bune pe termen mediu (2-3 ani) sunt cele care au suferit corectii, dar au si rezilienta la inflatie, cum ar fi actiunile quality, dar si actiunile de tehnologie cu profitabilitate ridicata. In plus, ma astept ca si aurul sa performeze bine."
Andrei Bogdan, trader si antreprenor, mizeaza pe tranzactionarea unor „reveniri la normal”. Cand doua asset-uri sunt istoric si statistic corelate, atunci cand corelatia respectiva deviaza de la norma, se poate tranzactiona revenirea la corelatia istorica. O astfel de tranzactie se numeste Pair-Trade. De exemplu, aurul si argintul sunt istoric corelate, iar aceasta corelatie are un anumit specific, masurabil cu diverse instrumente/indicatori. Atunci cand corelatia deviaza de la norma (de obicei dorim sa vedem o deviatie mai mare de 2 deviatii standard), se poate tranzactiona revenirea la normal".
Se cumpara un assset si se vinde celalalt. Tranzactia nu este directionala - revenirea la corelarea standard dintre cele doua asset-uri se poate realiza fie prin cresterea celor doua, fie prin scaderea celor doua. Asadar, piata poate sa evolueze in orice directie. Cata vreme ele se recoreleaza, trade-ul e castigator. Cu alte cuvinte, aici se mizeaza pe faptul ca o anomalie se „normalizeaza".
Scaderea inflatiei, mai ales spre sfarsitul anului
Dan Sulica are o viziune mai optimista: „Anul 2023, in principiu, va fi un an mai putin dificil decat anul acesta, in care s-au suprapus atatea probleme. Cred ca anul viitor vom avea mai curand consolidari ale preturilor (daca nu chiar unele reveniri) si vom putea beneficia astfel, din plin, de avantajele strategiei DCA (dollar cost averaging) de a cumpara in mod constant, regulat, si daca bursele scad, si daca bursele isi revin."
Bogdan Dinu, consultant private banking, apreciaza ca: Obligatiunile de tipul treasury din SUA pot deveni o varianta interesanta de la anul, odata ce inflatia va fi atins maximum si incepe sa scada. Daca fix in aceste luni perspectivele nu sunt foarte incurajatoare pentru investitori, Bank of America ne arata saptamana aceasta cum managerii de fonduri au cele mai mari rezerve de cash din ultimii 21 de ani, cu aproximativ 30% peste media istorica.
„Acest lucru ne indica faptul ca se asteapta” in urmatoarele 6-12 luni de zile, piata sa fi atins minimum, ca mai apoi sa inceapa sa creasca.
Toti cei interesati de investitii, in dialog cu specialistii
Cum vor afecta modificarile fiscale veniturile din investitii in 2023? Aceasta este intrebarea la care va raspunde in mod detaliat, la Investors’ Day, Claudiu Ionita, Senior Tax Manager BDO Romania.
Invitatii vor raspunde intrebarilor adresate live de participanti, la finalul fiecaruia din cele doua module de discutii.
Pentru participarea la conferinta inscrierea se poate realiza AICI sau pe site-ul XTB Romania, pana pe 27 octombrie, ora 13:30. In plus, toate persoanele inregistrate vor avea oportunitatea sa fie premiate cu unul dintre cele 20 de volume „Atomic Habits” de James Clear. Extragerea va avea loc la finalul conferintei.
Foto: freepik.com