Iarna, extrema urgenta! Cum sa faceti fata frigului care se anunta
cod gercod portocaliu geranmlichidari stocreduceri haine iarna
Cine credea ca am scapat de iarna, s-a inselat, ca de obicei, intrucat, din nou, o vorba din popor are dreptate: iarna n-o mananca lupii!
Intre 25 februarie, ora 3.00 si 1 martie, ora 10.00, peste toata Romania sufla Codurile portocaliu si galben de frig. Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valul de frig va cuprinde, treptat, toata tara si va fi in intensificare, astfel ca se vor inregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborate decat valorile normale pentru aceasta perioada din an.
In acelasi timp, temperaturile maxime vor fi negative in toate regiunile si va fi ger dimineata si noaptea, la inceput, cu precadere in jumatatea de nord, apoi, si in restul teritoriului, iar intensificarile temporare ale vantului vor amplifica senzatia de rece.
ANM a atras atentia ca, pana duminica noapte (25/26 februarie), in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura; in Muntenia, Oltenia, sudul Banatului si Dobrogea, vor fi ninsori temporare, care, in sud-vest, vor deveni moderate cantitativ.
La randul lui, vantul va avea intensificari in medie cu 45-50 kilometri pe ora, in majoritatea zonelor, iar, in partea de sud-est a teritoriului tarii noastre, rafalele vor atinge, local, 55-65 kilometri pe ora.
Atentie la Codul Portocaliu de frig!
Administratia Nationala de Meteorologie a emis
Cod portocaliu de temperaturi foarte scazute, atat noaptea, cat si ziua, intre 26 februarie, ora 3.00 si 1 martie, ora 10.00.
Zonele afectate sunt Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea. In Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar si pe parcursul zilelor, cand valorile termice vor fi comparabile cu recordurile inregistrate in aceasta perioada.
Temperaturile maxime vor fi, frecvent, cuprinse intre minus 12 si minus 8 grade, cele minime se vor incadra, in general, intre minus 22 si minus 12 grade, iar rafalele vantului vor accentua senzatia de frig.
Din dimineata zilei de 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. In sud si sud-est, local, ninsorile vor deveni abundente si vor fi viscolite, in special in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei.
Pentru unele zone, ANM a extins avertizarea de Cod portocaliu pana pe 27 februarie, ora 14.00. In acest timp, in Municipiul Bucuresti si in judetele Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea, vantul va avea intensificari sustinute, cu rafale de 55-65 km/h, local, peste 70 km/h si vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolita, determinand scăderea vizibilitatii sub 50 de metri!
Asadar, cine si-a pus la pastrare hainele calduroase de iarna, are timp, ca tot mai este weekend, sa le repuna in cuier, si, ulterior, pe umeri. O veste buna este ca ne aflam inca in perioada reducerilor la hainele si incaltamintea de iarna, astfel incat, in loc sa va panicati, puteti cumpara antitodul impotriva vremii reci la preturi si cu 70% mai mici fata de inceputul sezonului. De asemenea, unii comercianti au chiar lichidari de stoc la incaltamintea pentru iarna.
Iata cateva sfaturi pentru a face fata iernii grele:
1. Evitati diferentele mari de temperatura!
Asa cum vara, aerul conditionat nu trebuie setat la o diferenta de peste 8-10 grade fata de temperatura externa, nici iarna, locuinta nu trebuie incalzita excesiv. Trecerea de la o temperatură prea mare la una foarte scazuta contracta vasele de sange, astfel incat senzatia de frig se va instala mult mai repede.
2. Imbracati-va cu adevarat adecvat!
Pana la primavara, uitati de bumbac, mai ales cand vine vorba despre sosete si hainele care dau piept cu gerul si precipitatiile abundente! Chiar daca este imblanita… sintetic, geaca de blugi, tot bumbac inseamna, la fel si pantalonii, oricat ar fi de grosi. In loc de bumbac, puteti purta soseste din lana de oaie merinos sau din lana combinata cu fibre sintetice. La randul ei, geaca este bine sa fie facuta din materiale rezistente la uzura si intemperii (Pertex, Goretex), iar umplutura sa fie din puf de gasca sau din Primaloft, Thermoball (o varianta mai calduroasa si mai usoara de Primaloft), echivalente sintetice la caldura oferita de puf. Pe sub geaca, sunt recomandate bluze din aceeasi lana merinos, care va pot scuti de pulovere groase, grele si aspre.
3. Incaltati-va pe masura gerului si a zapezii!
Cand vin gerul si zapada, uitati si de tenisi, pantofi de alergare sau cizme de toamna. Exista o multitudine de ghete impermeabile, cu talpa inalta, care va vor tine picioarele calde si uscate, mai ales daca veti combina incaltamintea cu sosetele de lana.
Citeste si:
Nu renunta la miscare iarna!
4. Unde nu-i fes, vai de picioare, dar si de cap!
Cea mai mare cantitate de caldura este pierduta prin scalp. Caciulile de blana sunt calduroase dar si voluminoase, grele si greu de intretinut. In schimb, exista palarii din lana sau caciuli si fesuri din lana si acrilic, foarte calduroase si usoare.
Citeste si:
10 obiceiuri minuscule, 10 impacturi majore pentru propria fericire
5. Asul sta si in manusi!
Mainile sunt tinta predilecta a gerului. Ar fi fost bine daca nu purtati manusi cat timp temperaturile au fost pozitive, sau sa fi purtat unele mai subtiri. Acum, iata, a venit vremea manusilor calduroase. Manusile de piele sau din materiale sintetice rezistente si captusite cu Primaloft sau cu izolatie Thinsulate sunt o solutie ideala.
Din fericire, primavara chiar este aproape si toata aceasta cazna va lua sfarsit dupa 5-6 martie, cand temperaturile vor redeveni preponderent pozitive, cu valori, cel putin in Bucuresti, chiar si de 9-12 grade, potrivit prognozei accuweather.com.