Hidroelectrica, la un pas sa reintre in INSOLVENTA
hidroelectricainsolventaordonanta 114/2018oug 114anreenergie electricaenergiescumpiri
Hidroelectrica risca sa intre din nou in insolventa, a declarat directorul general al companiei, Bogdan Badea.
Noile reglementari ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) vor afecta puternic Hidroelectrica, avertizeaza directorul general al companiei.
Concret, compania va fi obligata de noua legislatie sa cumpere energie scumpa din piata si sa o vanda la preturi mici populatiei. Acest lucru ar putea duce compania din nou in insolventa, avertizeaza oficialul companiei, Bogdan Badea.
Insa problema de baza nu este la ANRE. Miezul problemei ar fi generat de celebra Ordonanta 114/2018, care a schimbat radical regulile in jocul pe piata energiei din Romania. Inca de cand a fost promovat acest act normativ, reprezentantii companiilor din energie au spus ca vor avea mari probleme si ca vor supravietui cu sacrificii si eforturi pe piata din Romania reglementata de OUG 114.
De curand, ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat ca noul Guvern are in plan abrogarea OUG 114, insa nu in totalitate, atrage atentia liberalul, care spune ca unele masuri din aceasta Ordonanta nu vor putea fi eliminate. Citu spune insa ca va face tot posibilul pentru a diminua efectele negative produse de aceasta OUG 114, adoptata in vremea guvernarii Vioricai Dancila.
"Ne aflam intr-un moment critic. Noi suntem in Romania ordonantei 114, suntem in noiembrie si imi amintesc nu cu bucurie atunci cand a fost emisa celebra ordonanta si ordinul 10 al ANRE, Hidroelectrica a atras atentia asupra unor elemente: pretul la populatie nu va scadea. Nu a scazut. Mai mult, pe statistici veti observa o migratie din regim reglementat in regim concurential a unui TWh, ceea ce inseamna ca piata concurentiala a oferit mai multe beneficii consumatorilor finali", a spus Badea, in conferinta "Focus Energetic".
"Da, au crescut preturile si este un element asupra caruia Hidroelectrica a atras atentia: cand se va reveni la piata reglementata, pretul pe pietele concurentiale va creste. Avand toate aceste date - pretul la consumator nu a scazut, pe piata concurentiala a crescut - nimeni nu-si pune problema ne ne-am propus si unde am ajuns, cum mergem mai departe? Imi este foarte greu sa explic actionarilor de ce Hidroelectrica a fost obligata sa suporte o pierdere de 189 de milioane de lei pana in acest moment, diferenta dintre pretul din piata concurentiala si cel reglementat, si de ce subventionam alte companii", a explicat in continuare oficialul Hidroelectrica.
"Colac peste pupaza, constatam ca Apele Romane s-au gandit sa creasca pretul pentru utilizarea apei cu 23%, chestiune care nu va afecta doar Hidroelectrica, ci si pe ceilalti producatori. Pentru Hidroelectrica, cheltuielile cu apa vor creste de la 334 milioane la 410 milioane. Deci, pe de o parte suntem reglementati sa vindem la pret mic, iar, pe de alta parte, ne sunt majorate costurile", a adaugat Badea.
Citeste si:
Putem desface sampania, dar cu rezerve: Iarna aceasta nu ar trebui sa ne ne facem griji, insa viitorul e incert