Guvernul va sustine plata somajului tehnic in valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut
masuri fiscal bugetareludovic orbansomaj tehnicimm-uri
Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi, principalele masuri care au fost adoptate in sedinta de guvern de miercuri spre joi noaptea. Dupa 9 ore de discutii, s-a decis ca Executivul sa sustina plata somajului tehnic in valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. De asemenea, au fost luate si alte masuri fiscale, precum rambursarea TVA pana in limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital si majorarea plafonului la creditele pentru IMM la 5 miliarde de lei .
Orban a anuntat ca Executivul va sustine plata somajului tehnic pentru angajatii din doua tipuri de companii:
-
1. Prima categorie de firme este aceea afectata direct de masuri restrictive dispuse de autoritati (hoteluri, restaurante, cafenele, institutii de spectacole etc.) prin suspendarea activitatii pe perioada situatiei de urgenta.
-
2. In a doua categorie de firme pe ai caror angahati statul ii va sustine in somaj tehnic sunt companiile care nu au fost afectate direct de masuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecinte ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de aceasta plata pentru salariatii pe care nu ii pot permite sa-si plateasca, companiile trebuie sa depuna o declaratie care sa arate ca le-au scazut veniturile cu cel putin 25%.
Conform premierului, statul va sustine plata somajului tehnic in valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
Orban a mai anuntat si cresterea bugetului pentru decontarea concediilor medicale. Aceasta masura va fi luata la rectificarea bugetara care va avea loc in perioada urmatoare.
“Am stabilit cresterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale, la rectificare, astfel incat companiile sa beneficieze de acest capital”, a mai precizat premierul.
De asemenea, Guvernul a decis cresterea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde lei intr-o prima faza. Ulterior, plafonul mai poate fi majorat cu inca 5 miliarde lei, iar daca este necesar, cresterea se poate duce spre 15 miliarde lei. Totodata, s-a hotarat si rambursarea TVA pana in limita sumei de 9 miliarde.