Guvernul va suprataxa producatorii de gaze cu 60%
producatorigazesuprataxavenituripopulatie
Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care au activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale in Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra. Taxa va fi aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul mentionat.
Taxa va intra in vigoare la 1 februarie si va fi aplicata pana la sfarsitul anului 2014.
"Operatorii economici, inclusiv filialele acestora si/sau operatorii economici apatinand aceluiasi grup de interes economic, care desfasoara efectiv atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din Romania pe teritoriul national, in marea teritoriala in zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra, sunt obligati la calcularea, declararea si plata taxei asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale", se arata intr-un proiect de ordonanta al Executivului.
Taxa va reprezenta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream, fara a depasi 30% din veniturile suplimentare.
Investitii in segmentul upstream reprezinta investitii de dezvoltare si extindere a zacamintelor existente, explorarea si dezvoltarea de noi zone de productie.
Venitul suplimentar se va calcula pe baza unei formule care va tine cont de pretul gazelor naturale din productia interna, destinate revanzarii consumatorilor casnici si noncasnici, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici si cei noncasnici in anul 2012, respectiv 495 lei/1000 m3, ajustat cu ratele inflatiei in anii urmatori lui 2013 pana la data aplicarii, dar si de volumele de gaze din productia interna, vandute pentru consumatorii casnici si noncasnici.
Taxa reprezinta cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil si venit la bugetul de stat. Productia interna de gaze naturale este asigurata aproape in totalitate de companiile OMV Petrom si Romgaz Medias.
Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent, redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Nivelurile redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in luna decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Guvernul a stabilit cu expertii FMI si cei ai Comisiei Europene un calendar de liberalizare a pretului gazelor, prin renuntarea treptata la tarifele reglementate. Preturile ar urma sa fie complet dereglementate incepand cu 2013 si pana in 2018, dar, potrivit autoritatii de reglementare in domeniu (ANRE), ar putea fi prelungit pana in 2019.