Guvernul s-ar putea razgandi in privinta Codului fiscal: supraimpozitarea contractelor part-time n-a fost chiar o idee buna?
supraimpozitare part timemunca part time
Sunt semnale ca decidentii nostri politici de la Palatul Victoria ar putea sa se razgandeasca in privinta supraimpozitarii muncii part-time, proaspat adoptata in Codul fiscal, dupa reactia dura a mediului privat, care a desfiintat zeci de mii de locuri de munca.
Amintim ca de la 1 august anul curent se aplica o supraimpozitare a contractelor de munca part-time. Practic, angajatorul e obligat sa achite contributii similare unui contract de munca cu norma intreaga, de 40 de ore pe saptamana.
Inca de la bun inceput, mediul privat a transmis ca e profund nemultumit de noile modificari legislative. Pe de-o parte, acuza angajatorii, s-a decis modificarea Codului fiscal fara sa se poarte discutii cu mediul de business. Pe de alta, nimeni nu tine cont de faptul ca firmelor, deja intr-o perioada foarte dificila, le cresc mult costurile cu angajatii.
Efectele acestei decizii s-au vazut imediat pe piata muncii, de la 1 august si pana acum fiind
desfiintate zeci de mii de joburi. USR vorbeste despre faptul ca nu mai putin de 77.000 de joburi ar fi fost defiintate, ca o consecinta directa a impunerii supraimpozitarii! Din aceasta situatie au de pierdut si angajatorii, care oricum se confrunta cu deficit de forta de munca, dar si angajatii, care intr-o perioada marcata de scumpiri si de cresterea accelerata a traiului de zi cu zi, nu mai au posibilitatea de a-si gasi prea usor un al doilea job cu jumatate de norma.
In acelasi timp, coalitia de guvernare anunta ca masura are ca scop descurajarea evaziunii fiscale. Multe contracte part-time ar fi, in realitate, contracte cu norma intreaga dar care ocolesc impozitarea.
Cu toate acestea, legislatia a fost schimbata, sub deviza social-democratilor conform careia "economia Romaniei nu sta in femeia de serviciu" - citat din presedintele Comisiei de Munca de la Camera Deputatilor, PSD-istul Adrian Solomon.
Acum, Guvernul vrea sa vada ce impact real a avut supraimpozitarea
Ministerul Finantelor, ca raspuns la interpelarea facuta de liberalul Ovidiu-Sergiu Bilcea, spune ca urmeaza sa analizeze efectele pe care supraimpozitarea le-a avut, de fapt, in economie.
"Precizam ca prevederea legala referitoare la obligatia platii contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut garantat in plata, in cazul contractelor individuale de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, va fi analizata de catre Ministerul Finantelor si se vor evalua efectle produse de aceasta aplicare", se arata intr-un document al Ministerului Finantelor.
Cel mai probabil, daca se va contata natura daunatoare a acestei masuri, Guvernul fie ca anula impozitarea, fie va gasi o alta formula de calcul. Pana la o eventuala decizie asupra acestei spete, legislatia fiscala ramane asa cum este si in prezent, o povara suplimentara pe firme, dar si o provocare pentru cei ce au nevoie de un job in plus, pentru a face fata scumpirilor.
Foto: pixabay.com