Guvernul pune tunurile pe romanii cu ajutoare sociale: ii trimite pe toti la munca
ajutor social 2021venit minim garantat
Ministerul Muncii pregateste o surpriza romanilor care beneficiaza de ajutor social de la stat. Autoritatile au pregatit o OUG care modifica Legea 416 privind venitul minim garantat.
Conform noului proiect, va fi abrogat articolul din legislatia actuala, potrivit caruia: "Familiile si persoanele singure cu venituri nete lunare pana la nivelul venitului minim garantat beneficiaza de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, in cazul in care cel putin un membru al familiei face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca, are statut de functionar public sau presteaza o activitate, realizand venituri cu caracter salarial".
De asemenea, persoanele apte de munca beneficiare de ajutor social vor fi obligate sa se prezinte la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din 6 in 6 luni ori de cate ori sunt solicitati de acesta, pentru stimularea angajarii. Cei care nu se vor conforma acestei reguli isi vor pierde dreptul de a beneficia de ajutor social. Mai mult decat atat, vor fi nevoiti sa astepte 12 luni pana vor putea depune o noua cerere pentru acordarea acestui sprijin financiar de la stat.
Totodata,
pentru a incuraja romanii sa intre pe piata muncii si sa se mentina acolo, proiectul prevede ca ajutorul social se acorda pe o perioada de 6 luni de la data incadrarii in munca a unei persoane apte de munca din familia beneficiara de ajutor social, cu conditia incheierii unui raport de munca/raport de serviciu pentru o perioada de cel putin 24 de luni.
In proiect se mai prevede ca are loc incetarea dreptului la ajutorul social dupa finalizarea celor 6 luni sau daca raportul de munca inceteaza dupa aceasta perioada.
De asemenea, angajarea persoanelor apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social este conditionata de inscrierea si parcurgerea cursurilor programului educational "A doua sansa".
Inspectoratele scolare judetele/al municipiului Bucuresti comunica lunar, atat agentiilor teritoriale, cat si agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, numarul locurilor disponibile pentru inscrierea in cadrul programului "A doua sansa", mai preve proiectul de OUG. In situatia in care numarul persoanelor apte de munca din familiile beneficiare de ajutor sociale depaseste numarul de locuri disponibile pentru programul "A doua sansa", inspectoratele scolare pot aproba noi formatiuni pentru anul scolar urmator.
Romanilor care refuza sa participe la program li se va taia ajutorul social si nu vor mai avea dreptul la depunerea unei alte cereri, o perioada de 12 luni.
Pentru persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social care urmeaza cursurile programului "A doua sansa", la o distanta mai mare de 5 km de casa, autoritatile administratiei publice locale asigura transportul.
Ajutor social 2021. Cati bani ofera statul si care sunt conditiile
Conform legislatiei in vigoare, ajutorul social se acorda persoanelor singure sau familiilor cu resedinta legala in Romania daca venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decat venitul minim garantat.
Beneficiaza de ajutor social si persoanele fara domiciliu sau resedinta si fara locuinta aflate in situatie de nevoie, pe baza declaratiei pe propria raspundere ca nu au mai solicitat ajutorul social de la alte primarii.
Persoanele fara locuinta beneficiaza de ajutor social numai pe perioada in care se afla in evidenta serviciilor publice de asistenta sociala din cadrul comunei/orasului/sectorului in care locuiesc.
Cum se calculeaza nivelul venitului minim garantat
Cuantumul lunar al Venitului Minim Garantat (VMG) este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinta ISR a carui valoare este stabilita prin lege la 500 LEI
Nivelurile pentru VMG sunt urmatoarele:
-
Persoana singura = 0.283 x ISR = 142 lei
-
Familia formata din 2 persoane = 0.510 x ISR = 255 lei
-
Familia formata din 3 persoane = 0.714 x ISR = 357 lei
-
Familia formata din 4 persoane = 0.884 x ISR = 442 lei
-
Familia formata din 5 persoane = 1.054 x ISR = 527 lei
Pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane, ajutorul social se mareste cu 0.073 x ISR.
Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelurile mentionate mai sus si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.