Guvernul pregateste REDESCHIDEREA RESTAURANTELOR. Mai e de facut doar un pas!
redeschiderea restaurantelorvirgil popescuhora
Guvernul pregateste redeschiderea restaurantelor din Romania, atat cele din exterior, cat si cele aflate in interiorul marilor centre comerciale. Pentru a fi posibil acest lucru, mai ramane doar ca evaluarea facuta de Institutul National de Sanatate Publica (INSP) sa fie una favorabila. In acest moment, autoritatile se afla in punctul in care asteapta aceasta analiza a INSP, care va sta la baza deciziei de redeschidere a restaurantelor.
Aceste lucruri au fost explicate luni seara de la B1 tv, de ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. El sustine ca in urma intalnirii cu membri ai Guvernului si cu reprezentanti ai industriei, se lucreaza la un proict care sa dea unda verde redeschiderii restaurantelor.
"Este greu sa functioneze un hotel doar cu o terasa, fara sa aiba si restaurantul deschis sau sa nu te poti duce intr-un restaurant oriunde, in oricare oras din tara si sa poti sa intri inauntru daca doresti acest lucru. Noi am avut vineri o intalnire cu premierul si cu ministrul de Interne, ministrul Sanatatii, cu cei din industria de profil si, impreuna lucram, am lucrat, suntem aproape de finalizare, avem un draft facut de masuri pe care il vom prezenta premierului si, probabil, vom lua aceste masuri de relaxare, urmarind foarte indeaproape ce s-a intamplat in acest weekend, ce se intampla in zilele urmatoare", a spus Virgil Popescu.
Potrivit acestuia, decizia finala inca nu s-a luat. Autoritatile asteapta analiza celor de la INSP.
"Nu s-a luat inca o decizie pentru cand anume se va deschide posibilitatea oamenilor de a merge la restaurant in interior. Cand vorbim de restaurant ma refer la absolut tot: si restaurantele din hoteluri si restaurantele de sine statatoare si cele din zonele balneare, deci absolut de peste tot. Asteptam evaluarea Institutului National de Sanatate Publica (INSP) si, in functie de acest lucru, vom lua urmatoarele masuri”, a explicat ministrul.
In fiecare luna in care restaurantele stau inchise, industria pierde 400 de milioane de euro
Reprezentantii industriei de profil au tras numeroase semnale de alarma in ultima perioada. Acestia spun ca, daca in termen scurt nu vor fi redeschise restaurantele, pierderile vor fi uriase si iremediabile pentru acest sector economic.
Pe luna, se pierd 400 de milioane de euro. In primele doua luni cat au stat inchise restaurantele din Romania pe fondul pandemiei de coronavirus, industria a pierdut incasari de un miliar de euro, atrage atentia presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA).
"Un alt lucru important pe care il pierdem ca industria se va restarta usor ca un avion care incepe sa decoleze, nu stim exact cum vor fi masurile active implementate - noi ne straduim sa pastram cat mai multi dintre colegii nostri din industrie - dar cea mai mare pierdere este fiecare om din aceasta industrie pe care ne-am chinuit in ultimii ani sa-i calificam si pe care ii pierdem astazi", a subliniat presedintele HORA.