Guvernul Orban amana liberalizarea pietei la energie electrica si gaze naturale
energie electricagaze naturaleliberalizarea pietei
Prim-ministrul Ludovic Orban a anuntat vineri ca liberalizarea pietei la energie electrica si gaze naturale nu se va realiza de la 1 ianuarie 2020. Guvernul va amana aceasta procedura cu inca 6-9 luni, timp in care va exista o perioada de tranzitie.
"In ceea ce priveste articolele din OUG care se refera la liberalizarea pietei la energia electrica si la gazul natural, optiunea noastra este pentru o perioada de tranzitie, adica nu trecem la liberalizare de la 1 ianuarie, o perioada de tranzitie de 6 - 9 luni, astfel incat sa existe o pregatire si a companiilor, de la cele de productie, pana la cele de distributie si furnizare, o pregatire si a consumatorului. De asemenea, in perioada asta avem ca obiectiv, cum de altfel e scris si in Programul de guvernare, sa adoptam actul normativ care defineste consumatorul vulnerabil si pachetul de sprijin pentru consumatorul vulnerabil, in conditiile liberalizarii pretului la energie electrica si gaz natural", a declarat prim-ministrul.
Pe 11 decembrie, au aparut doua proiecte de Ordine al Autoriatii de Reglementare in domeniul Energiei care atesta faptul ca liberalizarea completa a pietei de energie electrica va avea loc la 1 ianuarie 2021. Pana la acea data, Autoritatea va stabili cantitati si preturi reglementate la energia electrica pentru consumatorii casnici.
Odata cu liberalizarea pietei de energie electrica, principalul avantaj pentru consumatori este dreptul de a-si alege furnizorul de energie electrica. La fel se intampla si pe piata gazelor naturale.
"Dreptul de a-ti alege furnizorul de energie electrica si de gaze naturale este unul din principalele avantaje pe care liberalizarea pietei il aduce consumatorilor, tu avand posibilitatea sa negociezi direct cu furnizorul termenii si conditiile privind prestarea serviciului de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale, cum ar fi preturile, modalitatile de plata si calitatea serviciului.
In legislatia specifica vei intalni definirea consumatorului eligibil ca fiind consumatorul de energie electrica care are dreptul sa-si aleaga furnizorul si sa contracteze direct cu acesta energia electrica necesara, iar consumatorul captiv este consumatorul de energie electrica, care contracteaza furnizarea energiei electrice la tarife reglementate, deci care inca nu si-a exercitat dreptul de a-si alege furnizorul. Poti deveni client eligibil chiar la furnizorul actual de energie prin alegerea unei oferte de furnizare si incheierea contractului de piata libera.
Este important sa cunosti faptul ca, indiferent de furnizorul ales, nu se schimba:
operatorul de retea din zona in care se gaseste locul de consum;
continuitatea in alimentare si calitatea tehnica a energiei electrice, aceastea sunt dependente de reteaua electrica la care este racordat imobilul;