Guvernul ne linisteste: daca va fi nevoie, va interveni asupra facturilor si la primavara. Ministrul Muncii: Facturile au creat un mare deranj
facturienergie electrica
In contextul in care tocmai au adoptat masuri asupra pietelor de energie, cu aplicabilitate limitata, pana pe 31 martie, guvernantii ne promit ca nu ne vor lasa de izbeliste nici la primavara si ca, daca va fi nevoie, vor interveni pe piata cu noi masuri. Scopul Guvernului este, dupa cum spun oficialii, sa protejeze populatia de scumpiri si sa tina active masurile de sprijin, precum plafonarea si compensarea, atat timp cat va fi necesar.
Insusi ministrul Muncii, Marius Budai, recunoaste faptul ca facturile din ultimele luni la energie electrica si gaze naturale "au creat un foarte mare deranj din punct de vedere social".
El promite ca, daca va fi necesar, statul va adopta noi masuri, atunci cand acestea vor expira, adica la primavara.
"Din pacate, cresterea preturilor energiei a creat un deranj foarte mare din punct de vedere social. Suntem extrem de atenti asupra a ceea ce se intampla cu preturile din energie. Fluctuatia foarte mare de la o luna la alta ne face sa actionam pas cu pas. De aceea vom fi atenti la ceea ce se intampla. Daca va fi nevoie de interventia statului dupa data de 31 martie, cu siguranta vom reactiona. Nu vom sta pasivi", a spus oficialul.
Pentru a sprijini consumatorii, "este posibila orice varianta, mai ales in randul consumatorilor vulnerabili, dar si in sprijinul IMM-urilor", a mai punctat acesta.
"Eu am o credinta: cea mai buna protectie sociala este crearea unui loc de munca. Noi suntem pusi in situatia in care IMM-urile sa isi apere locurile de munca, abia dupa aceea sa implementeze masuri economice, sa creeze locuri de munca. Pas cu pas, reactie cu reactie", a completat ministrul.
Furnizorii se plang si ei, la fel ca un consumator de rand
Intre timp, insa,
furnizorii lanseaza acuzatii grave la adresa statului. Laurentiu Urluescu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie AFEER, a explicat ca furnizorii sunt intr-o pozitie ingrata, fiind blamati, inclusiv de autoritati, pentru tot ce se intampla in tot sectorul energetic.
In plus, OUG 3/2022 le provoaca furnizorilor mari pierderi. "Asa cum este gandita schema de sprijin, nu se acopera costurile furnizorilor, nu se asigura decontarea", a precizat presedintele AFEER.
Mai mult decat atat, se pare ca statul nu a decontat nicio suma pe care trebuia sa o plateasca in baza plafonarii preturilor si compensarii facturilor.
In acest context, sumele sunt acoperite de furnizori din fondurile proprii sau chiar din credite bancare. In consecinta, daca statul nu-si va achita obligatiile, furnizorii vor avea probleme mari cu fluxul de bani.