Guvernul a modificat legislatia pentru Referendum si alegerile europarlamentare
referendumalegeri 2019psdviorica dancilajustitielegile justitiei
Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanta de urgenta care vizeaza legislatia electorala, elaborata de AEP, care a solicitat unele modificari pentru referendumul din 26 mai si pentru europarlamentare. Premierul Viorica Dancila a afirmat ca actul normativ este unul strict tehnic si nu cuprinde prevederile controversate despre care s-a vorbit in spatiul public. Premierul a spus ca "dezinformarea din partea opozitiei functioneaza si ca in lupta electorala unii aleg minciuna in locul adevarului".
Update: Guvernul a adoptat Ordonanta pe referendum, fara prevederile controversate
Purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu, a declarat ca in sedinta de Guvern au fost adoptate doua acte normative privind organizarea celor doua scrutine din 26 mai, iar in baza acestora nu se schimba cvorumul de participare la referendum si nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia.
"Guvernul a aprobat astazi o ordonanta de urgenta si o hotarare de guvern care includ masuri pentru organizarea si desfasurarea in bune conditii a celor doua scrutine ce vor avea loc pe data de 26 mai 2019, anume alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European si referendumul national convocat de presedintele Romaniei. Prin aceste acte normative sunt stabilite date tehnice care sa asigure derularea corecta, transparenta si democratica a procesului electoral. Subliniez faptul ca prevederile legale referitoare la campania pentru referendum raman cele in vigoare in acest moment. Prin urmare, nu se modifica cvorumul de participare la referendum si nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia. In continuare, acestea sunt determinate in functie de numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente”, a aratat el, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la sediul Guvernului.
Nelu Barbu a mentionat ca, prin completarile legislative aprobate, se asigura organizarea simultana a operatiunilor electorale si a celor pentru referendum, fiind vorba despre „o completare a legislatiei” in acest sens.
"Cu alte cuvinte, cetatenii vor vota in aceleasi sectii de votare, cu aceleasi stampile, in aceleasi intervale de timp, pe buletine de vot separate. Prezenta la vot va fi consemnata pe liste electorale distincte, pentru cele doua tipuri de scrutin, iar alegatorul va avea posibilitatea sa isi exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, in functie de optiunile personale. Fiecare va decide, in momentul in care ajunge in sectia de votare. Prin cele doua acte normative se asigura si fonduri necesare pentru organizarea si desfasurarea simultana a alegerilor europarlamentare si referendumului national. Astfel, Guvernul isi indeplineste obligatiile si responsabilitatea de a asigura toate conditiile, fie ca vorbim de cele logistice, tehnice, dar si financiare, pentru organizarea intr-un termen foarte strans a referendumului national convocat de presedintele Romaniei, simultan cu alegerile europarlamentare”, a mentionat Barbu
Va amintim ca ...
Premierul Viorica Dancila a declarat ca in sedinta de miercuri Guvernul va emite o ordonanata de urgenta care vizeaza legislatia electorala, in contextul in care Autoritatea Electorala Permanenta a solicitat unele modificari in acest sens pentru referendumul din 26 mai si alegerile europrlamentare.
"Pentru mine ca premier este foarte important sa ne ocupam de buna organizare a alegerilor europarlamentare si a referendumului. Ieri (luni) a fost sedinta pregatitoare si vom vedea care este forma finala. Eu nu pot sa impun, trebuie sa discutpm cu secretearul general, cu cei care au avizat acest act normativ „, a declarat Viorica Dancila.
Ordonanta de urgenta care ii interzice presedintelui sa se implice in campania pentru referendum si care creste cvorumul de prezenta
Viorica Dancila a declarat ca ordonanta de urgenta care ii interzice presedintelui Romaniei sa se implice in campania pentru referendum si care creste cvorumul necesar validarii consultarii populare va fi adoptata in sedinta de Guvern de miercuri, ea precizand inca nu a citit proiectul de act normativ si nici nu a fost stabilita forma finala a acestuia.
Pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul Romaniei, este foarte important sa ne ocupam de buna organizare atat a alegerilor europarlamentare, cat si a referendumului. Vom discuta aceasta ordonanta de urgenta, a fost ieri (luni) sedinta pregatitoare, ma intorc la Guvern pentru a vedea fiecare act normativ pe care-l am pe agenda Guvernului de maine (miercuri – n.r.) si vom vedea care va fi forma finala. Vom avea discutii, pentru ca eu nu pot sa impun un lucru. (…) Voi discuta cu secretarul general al Guvernului, voi discuta cu cei care au avizat acest act normativ si vom vedea forma finala, va voi comunica in timp util. (…) Actul normativ trebuie adoptat maine in sedinta de Guvern pentru ca, pana pe 10 (n.r. – mai), mi se pare, trebuie adoptat acest act normativ”, a spus Viorica Dancila, marti, la Parlament, intrebata daca ordonanta de urgenta privind referendumul va fi adoptata in sedinta de miercuri a Guvernului si daca forma actului normativ va fi cea propusa de AEP.
Intrebata de ce "opteaza” pentru varianta din textul proiectului de OUG care i-ar interzice sefului statului implicarea in campania pentru referendum, Dancila a precizat, asa cum am spus mai devreme, ca inca nu a vaxut textul ordonantei.
"Nu am spus acest lucru, lasati-ma intai sa vad textul. Nu am vazut inca textul, acum ma uit, pentru ca ieri a fost sedinta pregatitoare, acum iau fiecare act normativ, impreuna cu secretarul general al Guvernului, si vedem care este forma finala. Nu am facut aceasta afirmatie, lasati-ma sa vad textul final si o sa va comunic".
Orban: "PSD vrea sa ii interzica presedintelui de a se pronunta asupra consultarii populare"
Pe 26 aprilie, presedintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat ca PSD intentioneaza sa ii interzica presedintelui Klaus Iohannis, printr-o ordonanta de urgenta de modificare a legii referendumului, posibilitatea de a se pronunta asupra consultarii populare din 26 mai.
Ulterior, pe 30 aprilie, mai multe ONG-uri, asociatii civice si sociologi, analisti politici si experti electorali au solicitat Guvernului sa nu adopte ordonanta de urgenta de modificare a legii referendumului propusa de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), avertizand ca aceasta va afecta drepturile electorale prin cresterea semnificativa a cvorumului de prezenta, incalcand astfel Constitutia Romaniei si recomandarile Comisiei de la Venetia.
Art 30 alin 6 din OUG prevede: "Autoritatile publice au obligatia de fi neutre si impartiale in raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis in campania pentru referendum sa se pronunte in favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.
AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislatiei electorale care sa fie aplicata la alegerile europarlamentare si referendumul pe Justitie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin optiunile valide ale alegatorilor inscrisi in Registrul electoral la data votarii, potrivit documentului pus in dezbatere publica.
Astfel, alineatele (2) si (3) ale articolului 5 ale OUG prevad urmatoarele: "(2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in Registrul electoral la data votarii. (3) Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi in Registrul electoral la data votarii”.
Legislatia electorala in vigoare prevede ca rezultatul referendumului este validat prin optiunile alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente.
"(2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente”, conform Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Citeste si:
Consiliul Concurentei a declansat o ancheta sectoriala privind deseurile medicale
Sursa foto: pexels.com